實仔天台花園~(交功課俾花花~!!!!!)

作者: yannes 發表于 2008-10-14 09:34:14
18744 192
小寶 發表於 2008-12-5 21:55:20 |顯示全部樓層
茄子如果可以再加泥我會再加架,或者先用手壓實d泥再加, 咁又可以加多d

另外果d 苗d腳仔好長, 可以的話俾多d陽光佢, 同埋將d腳仔用手指在側邊輕按下, 等佢d腳仔埋入泥度多d, 咁佢地會企得穩d
通當用噴壺我會用在種子發芽期間, 宜家長出左苗仔我會用細咀的水壺, 務求令到盆底漏水為止.
呢兩日大風,真係好易抽乾哂水, 你呀婆真係好~
回復

yannes 發表於 2008-12-5 23:13:26 |顯示全部樓層

回復 41# 小寶 的帖子

謝謝你的指教啦~hehe!!!
我會再想辨法幫佢加泥的了~~~~~thx!!!
回復

may.sun 發表於 2008-12-5 23:49:16 |顯示全部樓層
你d薄荷怎樣呀 我播2次種都 c鬼哂 你要比心機呀
回復

yannes 發表於 2008-12-6 08:58:09 |顯示全部樓層

回復 43# may.sun 的帖子

今早見到佢好似醒醒地喇~不過...真係唔知會唔會又有人做好心...再噴佢地....
係呢??點解種左2次都不行??是不是埋得太深了(種子)??我這次都是第2次落種的了!!
今次真的好好彩~佢地仲可以生存到現在!!!我覺得是一個奇蹟呀~~~
不過...我今次好狠咁....一次過落左好多種子...其實都只是得1半成功發芽咋....你都要加油哦~!!!!
回復

may.sun 發表於 2008-12-6 16:34:51 |顯示全部樓層
其實種子係可以出到芽,但企5得耐,唉....總之買苗都好過播種子,好大挫敗感lor~~

回復

yannes 發表於 2008-12-10 09:30:33 |顯示全部樓層
我現在都開始感覺到你說的[出到芽,但企5得耐]了.....因為現在佢地個個都瞓底哂...都唔知點加泥扶夫佢好.....佢又好脆弱,好似一碰到就會折斷咁......好驚呀~~~
回復

llaus 發表於 2008-12-10 09:46:14 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-12-10 09:30 發表
我現在都開始感覺到你說的[出到芽,但企5得耐]了.....因為現在佢地個個都瞓底哂...都唔知點加泥扶夫佢好.....佢又好脆弱,好似一碰到就會折斷咁......好驚呀~~~ ...

有條 "死"橋,唔知得唔得:
有枝飲筒,剪一小段(適合長度),切開一邊,然後著條苗,當然要插那段飲筒入泥少少,然後才在飲筒四圍加泥

回復

yannes 發表於 2008-12-10 11:53:42 |顯示全部樓層
你條橋應該係行得通吧~但...我今晚影張相你睇就知問題係點......
回復

yannes 發表於 2008-12-11 08:53:03 |顯示全部樓層
現在薄荷就係咁...望落去好似一堆亂草咁...噴水又要小心翼翼...
一覺唔覺意就會噴到佢地瞓哂係到...都唔知點加泥好......
DSC06788 (Small).JPG
回復

gtrnismo 發表於 2008-12-11 13:40:55 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-12-11 08:53 發表
現在薄荷就係咁...望落去好似一堆亂草咁...噴水又要小心翼翼...
一覺唔覺意就會噴到佢地瞓哂係到...都唔知點加泥好......

晒得唔夠, 同埋最好換D"重D既泥"
但記住溝D沙
回復

farfeifar 發表於 2008-12-11 13:43:30 |顯示全部樓層
我已經開始第4輪之薄荷種植, 今次只牽許成功, 不許失敗!!
會用溝o左沙o既泥種!
回復

yannes 發表於 2008-12-11 22:11:22 |顯示全部樓層
咁...我現在點算好......

花非花~你要加油!!!!我地等你成功的分享!!!
回復

yannes 發表於 2008-12-19 12:22:35 |顯示全部樓層
茄子現在都好健康(表面睇),不過佢地好搞笑...早幾日頂的2塊葉明明撐開左,
唔知係唔係這2天天氣微微下降小小...佢就合上了....玩死......
檸檬就越來越多葉喇~唔知佢係唔係真的檸檬呢??有冇人解答到??

茄子(雙好嘜)大左好多喇~

茄子(雙好嘜)大左好多喇~

一塊葉差不多等於我一隻手掌!!

一塊葉差不多等於我一隻手掌!!

同場加映掛名檸檬!!佢都密左好多~現在又出花蕾喇!!

同場加映掛名檸檬!!佢都密左好多~現在又出花蕾喇!!

茄子就快好似檸檬咁高了!!!

茄子就快好似檸檬咁高了!!!
回復

sandylam 發表於 2008-12-19 13:53:10 |顯示全部樓層
你响實仔個籠頂放咁多植物,你怕唔怕有蟲蟲入佢個籠
如果你係有機種,蚊滋蟲仔唔少得喎.
我都怕蟲滋仔會搞到我龍貓同天竺鼠,所以佢地要分居.
以後植物响大廳,龍貓同天竺鼠有自己房.
佢個房都係只會有水種麥草出現.
回復

yannes 發表於 2008-12-19 21:31:25 |顯示全部樓層
咁我現在真的仲要發現過任何一隻蚊滋仔喎.....可能有九層塔的關係吧??
實仔都好百厭.....我親眼睇住佢堆跌盆小麥草.....
回復

sandylam 發表於 2008-12-20 11:41:26 |顯示全部樓層
蚊滋仔通常慢慢先有,特別係加左肥之後一斷時間就會有架啦.
如果你用科學泥會好少少.
但你用返有機肥都好容易會有.
小動物好奇心重,咩都想咬吓.
不過你唔好比佢掂唔食得既花草呀,佢地真係會食架.
回復

yannes 發表於 2008-12-20 12:59:09 |顯示全部樓層
放心~我唔會俾佢亂來的~謝謝你的提點~
我今日落左古早肥~希望keep住唔好有蚊滋仔啦~~~>.<
回復

alextang 發表於 2008-12-20 18:07:39 |顯示全部樓層
茄子現在都好健康(表面睇),不過佢地好搞笑...早幾日頂的2塊葉明明撐開左,
唔知係唔係這2天天氣微微下降小小...佢就合上了....玩死......
檸檬就越來越多葉喇~唔知佢係唔係真的檸檬呢??有冇人解答到?? ...
yannes 發表於 2008-12-19 12:22

咁細棵就有花?得意
回復

yannes 發表於 2009-1-4 13:43:58 |顯示全部樓層
今日我執左個位出來,可以幫其中一盆茄子搬大一點的屋!!唔知俾細一點的茄子搬定大棵的搬大屋呢??這個問題我諗左成個早上......請大家幫下我諗諗......謝謝!!!
回復

yannes 發表於 2009-1-4 19:27:56 |顯示全部樓層

09年~~大家新年快樂!!祝大家年年收成一蘿蘿~
以下的都是我今日影的~俾大家睇下我家植物踏入新一年有冇咩改變呢~
今日終於都是比較小的茄子搬大屋!!比大棵的盆大成2個圈架!!
唔知佢會唔會大棵過比佢大的茄子呢??仲有呀!!
今日發現比較大的茄子最頂的葉都變成紫色...唔知有冇問題??
定唔夠肥??如唔夠肥....唔夠什麼肥??

今日收的圓形辣椒仔~

今日收的圓形辣椒仔~

09年好有生命力的薄荷!!

09年好有生命力的薄荷!!

上面是花高人教我整的肥水!!500ML+10粒古早肥,浸3日之後可以平時當水淋花就可以了~下面的是今日做的堆肥!! ...

上面是花高人教我整的肥水!!500ML+10粒古早肥,浸3日之後可以平時當水淋花就可以了~下面的是今日做的堆肥!!  ...

10元店的8號盆~

10元店的8號盆~

大棵的茄子啲葉都多左了~

大棵的茄子啲葉都多左了~

點解得佢一塊茄子葉有紫色呢??正常嗎??

點解得佢一塊茄子葉有紫色呢??正常嗎??
回復