種植の日記 <I Love Plants>

作者: kelvinkou 發表于 2008-8-25 01:45:55
27143 242
kelvinkou 發表於 2008-9-16 17:26:37 |顯示全部樓層
我upload緊 d 相 呀... 哥日無一齊去睇煙花, 不過我家可以在露台直接看到~
回復

flora0908 發表於 2008-9-19 20:21:31 |顯示全部樓層
嘩,你屋企有個咁正ge私家露台,真讓人羡慕
明晚又有煙火睇啦,好想去影相,
你明晚又可以安在家中大飽眼福啦,好羡慕

回復

kelvinkou 發表於 2008-9-20 00:48:28 |顯示全部樓層
係啊, 國慶哥日都有, 年年都有得睇, 習慣了, 還會無mood睇呢! 年年一樣嘅~
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-20 21:54:21 |顯示全部樓層
9月20日

為準備遲啲涼d種菜同蘿蔔, 今日又幫親咗DAISX, 買左小苗專用泥土和野菜專用泥土~
呢排好忙, 有時間就整理一下相片, 再寫番d日記...  

我一向都知DAISX多泥買, 但係經今日刻意數一數之後, 發現原來有成20多種泥,10多種肥料可供選擇,
亦有好多耙呀鏟呀, 手套呀, 藥呀, 欄柵和防鳥, 防太陽的網賣...
而D泥又全部都係有機嘅,  所以想把這個買園藝東西嘅好地點介紹給澳門花友!~ (我都唔想賣廣告~)

睇吓啲相 ^^

唔同顏色泥的特性也不同!

回復

oneonewe 發表於 2008-9-20 22:32:45 |顯示全部樓層
DAISX o係邊度o架??
回復

flora0908 發表於 2008-9-20 23:29:10 |顯示全部樓層
DAISX=daiso?
回復

bebe 發表於 2008-9-20 23:37:36 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-20 21:54 發表
9月20日

為準備遲啲涼d種菜同蘿蔔, 今日又幫親咗DAISX, 買左小苗專用泥土和野菜專用泥土~
呢排好忙, 有時間就整理一下相片, 再寫番d日記...  

我一向都知DAISX多泥買, 但係經今日刻意數一數之後, 發現原來 ...

可以給我詳細地址嗎?  我過開澳門都好想去睇下啊~  thx~
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-21 00:21:50 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-9-20 22:32 發表
DAISX o係邊度o架??

ONEONEWE: 你都係澳門人嗎? DIASO 係我之前買嘢哥間日本百貨公司, 喺澳門呢~
FLORA: 係啊.... 唔知點解D人成日唔打晒哥D花店名出黎. 我照跟~ (無奈)
BEBE: 我前幾個POST有講地點WOR. 你有無澳門親戚或朋友, 問一問佢地一定知.
回復

bebe 發表於 2008-9-21 00:34:10 |顯示全部樓層
剛剛都睇到地址啦, 好似好多園藝野買咁, 香港的diaso就少好多有用野啦~
好耐無去澳門啦搵日過嚟玩下睇煙花先~ 謝謝~
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-21 01:15:05 |顯示全部樓層

回復 89# bebe 的帖子

唔洗咁客氣!!
煙花國慶那天有, 9點一場10點又有一場....
今晚都有放~
頭先影嘅相俾你睇吓la (用手機影嘅, 質素係比較差, 不過呢幾幅算係捕捉得最好0架啦):

哥陣都唔知睇煙花定睇<<溏心>>好... 所以趁廣告時間快快手影左幾幅...

放緊哥陣一直聽到街上的尖叫聲.... 好搞笑.... 唔知點解咁興奮...

回復

bebe 發表於 2008-9-21 01:19:31 |顯示全部樓層
嘻嘻煙花比賽嘛我以前年年都有過來睇嫁, 而家唔得閒好耐無嚟啦, 好掛住三盞燈d豬腦麵~
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-21 01:24:58 |顯示全部樓層

回復 91# bebe 的帖子

咁熟澳門咁嘅... 你係常客?
回復

bebe 發表於 2008-9-21 01:38:35 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-21 01:24 發表
咁熟澳門咁嘅... 你係常客?

我男朋友仔o係澳門有間屋仔, 雅廉坊大馬路左近~
回復

Freestar 發表於 2008-9-21 09:01:17 |顯示全部樓層
在dicos是不可以拍照的!我告你!><
講笑!^^哈哈!
我家就是在DICOS旁邊!DICOS是第2座,我家是第3座!很近
IF你想買大包泥(米袋ZISE)
可以去(義子街)戈邊買!紅街市戈邊
28L  =25$
D泥幾好的!有D似有機泥!
我上次叫WOLF幫我抬!都幾重下!
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-21 10:01:14 |顯示全部樓層

回復 93# bebe 的帖子

BEBE: 原來係咁~
FREESTAR: 28L... 唔係唔重呀吓!!!! 等我搵日放假找你同WOLF 幫吓手先?
你地唔會"托手掙"啩? 我還希望你可以帶我去拱北那個街巿附近買種子...
自己一個唔敢~
回復

蛀米虫 發表於 2008-9-21 10:15:23 |顯示全部樓層
澳門都有好大地方放賣園藝野既店por~
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-21 10:23:11 |顯示全部樓層

哈哈

得哥個"角落頭"啫!
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-21 10:41:36 |顯示全部樓層

生菇菇~~~

9月21日

朝早起身去淋水, 見到多咗點菇... 應該無毒的吧... 我唔敢"碰"佢

櫻桃蘿蔔種不成, 有個安慰獎, 俾我種出粒菇菇, 好得意~

大特寫:

生得最好嘅係蕃茄同燈籠椒:

椒椒:

仲有我的小木瓜林~

塘泥搞到D泥好實, 移植咗無幾耐嘅節瓜, 蜜瓜, 長豆角... 你地要加油唔好令我失望啊!!!

粟米: 怪怪地...

個心生黑色嘅?! 新生的葉好似燶咗咁!!!! 係肥傷? 究竟點解會咁?!!!!!!

回復

bebe 發表於 2008-9-21 10:56:25 |顯示全部樓層
嘩有菇菇!  又多個童話世界啦點解我無嘅?

粟米仔陰功囉~  不過本來應該都已經有問題, 因為粟米幼苗應該可以自己企起身, 咁細個唔會要竹仔撐住wor.... 係咪濕過頭呀?  有d似係過濕爛芯啊~
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-21 11:01:10 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-21 10:41 發表
9月21日

朝早起身去淋水, 見到多咗點菇... 應該無毒的吧... 我唔敢"碰"佢

櫻桃蘿蔔種不成, 有個安慰獎, 俾我種出粒菇菇, 好得意~
http://hkplants.com/home/attachment/200809/21/2987_1221963198sFEi ...

kelvinkou,「out」咗出嚟
回復