★好多條鼻涕蟲 ★

作者: kelvinkou 發表于 2009-10-13 06:26:42
2900 13

係唔係以為我POST錯區呢... 哈哈! 錯了!

唔知有無花友仲記得我啦... 我好耐無上嚟呢度... 我係澳門人嚟嘅... 而家就去咗溫哥華讀書... 喺宿舍悶得滯, 忍唔住都種左d 花花草草欣賞一下 ~

這是我第一次種的 Chirita Tamiana 雙心皮草... 不過唔係由種子種起的... 如果係可能一早俾我種死... 我買回來已有花苞...

不過見佢咁靚, 所以想和大家分享一下... 希望你地都喜歡她吧... 嘿嘿...

有咩喺下面一齊討論啦... 我都想知道之後等收種子應該點做...多多指教...

WAH 發表於 2009-10-13 08:12:48 |顯示全部樓層
點會唔記得你呀好多花呀,仲好靚添,不過呢D我唔識收種子,其他花友會幫到你既
回復

Evalam 發表於 2009-10-13 09:25:03 |顯示全部樓層
add6icon好靚好多花..我盆種咗好耐都無花add9icon
回復

幻海 發表於 2009-10-13 12:28:24 |顯示全部樓層
有花花陪,唔會悶
回復

keung 發表於 2009-10-13 15:34:52 |顯示全部樓層
很久以前有花友講過點樣結果實你睇番以前之文章啦
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-14 20:08:17 |顯示全部樓層
我棵種極都好細
回復

Tony 發表於 2009-10-14 20:28:37 |顯示全部樓層
好靚呀~我嗰隻2次都開白花/淺色條~
回復

WAH 發表於 2009-10-17 00:14:20 |顯示全部樓層
很久以前有花友講過點樣結果實你睇番以前之文章啦
keung 發表於 2009-10-13 15:34

大佬,你叫人點搵呀
回復

WAH 發表於 2009-10-17 00:15:31 |顯示全部樓層
收左種子未呀
回復

alilovebyj 發表於 2009-11-29 23:53:05 |顯示全部樓層
我收過兩個莢種子。最重要是不要將謝了的花剪去,剪了,就不能結花莢。
當花筴成熟,我記得佢會變得乾乾地,咁上下,我就收下來,放膠袋仔中卜開花莢,收集種子。

如果花莢自行爆開,種子就會彈出,到時就收唔到種子啦!

因為只收過一次,唔知幫唔幫到你。

對了…你那盆在國外買了多了錢?
回復

新仔 發表於 2009-11-30 06:01:31 |顯示全部樓層
KELVIN 你好, 好耐無見喇!

棵花好靚丫!
回復

kelvinkou 發表於 2010-4-24 03:11:09 |顯示全部樓層
嘿嘿.. 唔好意思... 我喺呢邊讀書忙咗好耐... 無時間上嚟... 等我回返你地先:

收左種子未呀
WAH 發表於 2009-10-17 12:15 AM

舊年收咗好多啦... 但係無透明膠袋仔... 只係用咗紙包住... 唔知佢地可唔可以存活下來呢...

係咪這種方法收?
kco 發表於 2009-10-17 11:49 PM

Thanks for sharing! 學到嘢

我收過兩個莢種子。最重要是不要將謝了的花剪去,剪了,就不能結花莢。
當花筴成熟,我記得佢會變得乾乾地 ...
alilovebyj 發表於 2009-11-29 11:53 PM

Thanks for helping me out! 我發現哥時通常已經有一兩個莢爆開咗... 成枱都係都幾難救! 但係我都照咁集中返D種子再keep好佢地囉
係啦.. 我呢邊用咗4蚊加幣... 當佢30HKD左右啦~

KELVIN 你好, 好耐無見喇!

棵花好靚丫!
新仔 發表於 2009-11-30 06:01 AM

謝謝大佬俾面嚟賞花!
回復

mandywowo 發表於 2010-4-24 11:38:36 |顯示全部樓層
開左好多朵呀, 靚靚, 我都學下收種子先add6icon
回復