種植の日記 <I Love Plants>

作者: kelvinkou 發表于 2008-8-25 01:45:55
27267 243
kelvinkou 發表於 2008-9-10 23:36:19 |顯示全部樓層
又要update一下了~

9月10日

青瓜出問題, 啲葉軟晒!!!!!!!

長豆角

燈籠椒... 唔知幾時先要摘心 -  現在有6片葉

節瓜... 有時都會好似青瓜咁軟晒身, 不過可以回復得到

木瓜好濃密哦.... 開始出唔同形狀的葉了....

蕃茄也大了

櫻桃蘿蔔唔影lu, 都係咁嘅樣...囧~
回復

Alfphy 發表於 2008-9-10 23:37:42 |顯示全部樓層
青瓜先生乜事?晒親啊?謝得好緊要下喎!
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-10 23:44:26 |顯示全部樓層

回復 62# Alfphy 的帖子

我都想知佢咩事, 望高人指點.... 我試過淋番多d水, 幫佢遮遮太陽唔洗曬親, 過咗一排, 都毫無改善......

求救~
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-11 00:11:35 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-10 23:44 發表
我都想知佢咩事, 望高人指點.... 我試過淋番多d水, 幫佢遮遮太陽唔洗曬親, 過咗一排, 都毫無改善......

求救~

我盆青瓜平時係返工前搬落樓下曬太陽~
尋日放假見到D葉軟晒Dup晒...
嗱嗱聲搬番上樓!
見D泥乾晒~
加番D水, 等咗兩個鐘左右,
D葉就挺番晒, 彈番起身!
回復

yannes 發表於 2008-9-11 12:27:04 |顯示全部樓層
白色一粒粒的是什麼來的??
回復

llaus 發表於 2008-9-11 12:31:10 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-11 12:27 發表
白色一粒粒的是什麼來的??

肥仔丸???
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-11 17:56:01 |顯示全部樓層

係肥料~ 一個月先放一次, 我貪方便買咗, 唔理佢無機啦, 唔通唔用咩...

回復

kelvinkou 發表於 2008-9-11 17:57:09 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-11 00:11 發表

我盆青瓜平時係返工前搬落樓下曬太陽~
尋日放假見到D葉軟晒Dup晒...
嗱嗱聲搬番上樓!
見D泥乾晒~
加番D水, 等咗兩個鐘左右,
D葉就挺番晒, 彈番起身! ...

那我試吓cut咗d 軟葉等佢生d新ge出黎吧...無其他辦法了~ 謝謝你分享你的經驗~
回復

yannes 發表於 2008-9-12 09:05:20 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-11 17:56 發表

係肥料~ 一個月先放一次, 我貪方便買咗, 唔理佢無機啦, 唔通唔用咩...

貴唔貴??係邊度可以買到??苗都可以用的嗎??
回復

llaus 發表於 2008-9-12 09:11:21 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-12 09:05 發表

貴唔貴??係邊度可以買到??苗都可以用的嗎??

可唔可以影個背面來睇下
八掛想知成份是乜來
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-12 16:50:02 |顯示全部樓層

回復 69# yannes 的帖子

好似18蚊一包... 澳門買的... 我澳門人... 不過係日本公司出的... 所以你會見到日文~ 哈~

llaus: 成份係日文黎ge... 都睇唔明... 正面有標明 12-12-12 + 微量元素
回復

flora0908 發表於 2008-9-12 17:12:48 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-12 16:50 發表
好似18蚊一包... 澳門買的... 我澳門人... 不過係日本公司出的... 所以你會見到日文~ 哈~

你係唔係在diaso買嫁
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-12 17:17:02 |顯示全部樓層
原帖由 flora0908 於 2008-9-12 17:12 發表

你係唔係在diaso買嫁

Correct! 乜都係DAISO買ga la.... 我就真唔知道邊度有好lone路.... 有人知度澳門邊度有園藝嘢賣就教教其他人啦~
我的青瓜... 唉... 頭痛中~
回復

flora0908 發表於 2008-9-12 17:25:32 |顯示全部樓層

回復 73# kelvinkou 的帖子

澳門就真係幾少嫁,不過係"來x"同埋"新x"都有少少園藝嘢賣
而係拱北係"萬佳"都有少少園藝嘢賣,戈到仲有埋種子買,同埋係拱北街市ge附近有間買植物ge舖頭,戈到都有唔少ge園藝嘢賣

回復

kelvinkou 發表於 2008-9-12 22:00:31 |顯示全部樓層
原帖由 flora0908 於 2008-9-12 17:25 發表
澳門就真係幾少嫁,不過係"來x"同埋"新x"都有少少園藝嘢賣
而係拱北係"萬佳"都有少少園藝嘢賣,戈到仲有埋種子埋,同埋係拱北街市ge附近有間買植物ge舖頭,戈到都有唔少ge園藝嘢賣 ...

係喎! 可以入拱北買wor! 你教我點去街市附近間植物舖啊! 好想去~ 原來 "萬x" 有得買種子ga? 正~~ 我都好耐無去了~!
回復

Freestar 發表於 2008-9-13 10:29:55 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-12 22:00 發表

係喎! 可以入拱北買wor! 你教我點去街市附近間植物舖啊! 好想去~ 原來 "萬x" 有得買種子ga? 正~~ 我都好耐無去了~!

拱北街市那間有很多種子買!而且他們幾好人!\
^^有d植物都幾便宜!~
肥料也是便宜!.......
可以付價的!哈哈!
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-13 11:25:57 |顯示全部樓層

回復 76# Freestar 的帖子

係啊... freestar... 今日三點半你記得去啊! 呢幾日都唔見你上msn... 好似無晒回音咁, 嚇死我~
回復

flora0908 發表於 2008-9-13 17:30:17 |顯示全部樓層

回復 75# kelvinkou 的帖子

你知唔知街市附近邊到有個大型垃圾箱,個垃圾箱可以將d垃圾壓縮嫁,間植物舖就係對面
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-14 11:55:22 |顯示全部樓層
原帖由 flora0908 於 2008-9-13 17:30 發表
你知唔知街市附近邊到有個大型垃圾箱,個垃圾箱可以將d垃圾壓縮嫁,間植物舖就係對面

雖然唔知, 但我相信憑你這個線索我會很容易找到! 係咪間花店唔係係街市範圍內? 係街市外的話離街市遠唔遠? 如果係d 巷仔就難找了...
不過可能freestar可以幫我ge, 佢知喺邊, 如果我真係去哥時我試下問freestar 啦~ 我琴日見到佢同wolf!~
回復

flora0908 發表於 2008-9-14 12:03:08 |顯示全部樓層

回復 79# kelvinkou 的帖子

唔係在街市內的,但又離市唔遠嫁希望你揾到啦!
琴日有咩野玩呀 你地琴日有無隨便去看煙花

回復