種植の日記 <I Love Plants>

作者: kelvinkou 發表于 2008-8-25 01:45:55
27127 243

2008年8月24日

木瓜 - 有待分盆

燈籠椒 - 生長緩慢

節瓜 - 還算健康

菾菜 - 第2回 - 對我來說最難種的

赤寶玉米 - 比較潺弱

青瓜 - 生長奇快 - 對光源敏感度明顯很高 - 簡直是會"動"的.

長豆角 - 4顆種子出一顆

播種日期:   木瓜 7/22                                   
                  燈籠椒 7/22
                  節瓜 8/5
                  龍眼 8/6
                  青瓜 8/18
                  赤寶玉米 8/19
                  長豆角 8/22        (同日播下: 蕃茄, 草莓 (唔出芽), 新的燈籠椒種子)
                  櫻桃蘿蔔 8/25
                  洋蔥 8/26
                  暹羅羅勒 8/27  (唔出芽)

蛀米虫 發表於 2008-8-25 09:25:21 |顯示全部樓層
都播左好多喎!  長豆角甘快就發芽? 可能還有些種子會遲些才出芽.
回復

Freestar 發表於 2008-8-25 10:03:55 |顯示全部樓層
哇哇!一次種這麼多!
有很大的地方種植嗎?
我最近都在播種!
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-25 13:03:10 |顯示全部樓層
蛀米虫: 是啊~ 長豆角又有兩粒出芽了! 草莓夜上開冷氣, 日抖唔開, 咁一冷一熱會唔會發唔到芽? 不過晚上唔放佢入冷氣房的話就會成日都熱喎... 你種草莓有經驗吧?

Freestar: 全部都是盆啫, 我又無租田. 你播了什麼種? 可以一齊種D一樣嘅嘢, 來個友誼比試 (蛀米虫的idea)
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-25 13:06:16 |顯示全部樓層
我有試過在室內種, 室外就只有一棵在園圃內, 幸好過了一個夏天還未......
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-25 13:12:05 |顯示全部樓層

回復 5# 蛀米虫 的帖子

希望你的草莓快高長大~ 有草莓記得POST出黎睇睇~
回復

maggielawkm 發表於 2008-8-25 14:43:26 |顯示全部樓層
木瓜種左落地之後大得好快架~ 快d分左好啦~
回復

athernas 發表於 2008-8-25 15:46:55 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-8-25 13:03 發表
蛀米虫: 是啊~ 長豆角又有兩粒出芽了! 草莓夜上開冷氣, 日抖唔開, 咁一冷一熱會唔會發唔到芽? 不過晚上唔放佢入冷氣房的話就會成日都熱喎... 你種草莓有經驗吧?

Freestar: 全部都是盆啫, 我又無租田. 你 ...

都幾好玩喎,不於大家相約在同一日落種同一種植物,可以一路比較D進展同交流心德呀.
回復

Freestar 發表於 2008-8-25 21:16:30 |顯示全部樓層
好呀!!!我最播了菜心,,櫻桃蘿蔔,茄子,通菜,花生
令外還有,薄荷,九層塔,,,千日紅.
哈哈!幸好我有個大大的天台可以種植!^^風景還不錯!
你是在露台種植嗎?
好呀!一起玩玩!播什麼好呢?
我還有紅,白蘿蔔,菜心,還未播種!
在路環有田租呀!在望夏都有,你可以問問冬仔!
還有呀!!你有沒去過路環的那個有機農場呀?
好似要團體才可以進入,個人不可以!
好想去呀!!~~
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-26 09:53:01 |顯示全部樓層
我播左 黃&綠牛油豆, 5彩燈籠椒(8月9日), 驅蚊香草 (8月17日)其它沒有發芽唔講la!
日本草莓要開田, 待清走晒d苗和天氣唔甘熱先再下種!

回復

athernas 發表於 2008-8-26 10:24:22 |顯示全部樓層
原帖由 Freestar 於 2008-8-25 21:16 發表
你是在露台種植嗎?
...

櫻桃蘿蔔呀,我有種子,你仲有冇呀?
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-26 13:00:56 |顯示全部樓層
原帖由 Freestar 於 2008-8-25 21:16 發表
你是在露台種植嗎?
...

PERFECT! WONDERFUL!! FANTASTIC!!!~
我昨天都播了櫻桃蘿蔔!!!
簡直係不約而同~!!!
咁有緣就開個櫻桃蘿蔔大比併啦!!!
又可以互相交流, 互相指教...
相信通過這場切磋, 大家種植的成果會有所提升~~
因為一有問題就可以問其他花友, 總好過自己一個試吓試吓~
THIS IS THE POWER OF TEAMWORK DISPITE OUR DISTANCE!
AMAZING!
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-26 13:10:01 |顯示全部樓層
現在有種櫻桃蘿蔔的花友有(排名不分先後):
美美, freestar, athernas, flora0908, NaNa. 滑嘟嘟
好似還有其他人... 有種的可以加入我們的櫻桃蘿蔔交流團哦~!!!

(漏咗自己添~)

回復

kelvinkou 發表於 2008-8-26 13:12:42 |顯示全部樓層
原帖由 maggielawkm 於 2008-8-25 14:43 發表
木瓜種左落地之後大得好快架~ 快d分左好啦~

maggie: 我都想, 不過我驚弄傷佢地d 根, 因為佢地還小~ 是否等木瓜有5-6塊真葉先移植會好d??
回復

athernas 發表於 2008-8-26 13:18:21 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-8-26 13:10 發表
現在有種櫻桃蘿蔔的花友有(排名一不分先後):
美美, freestar, athernas, flora0908, NaNa. 好似還有其他人... 有種的可以加入我們的櫻桃蘿蔔交流團哦~!!!

(漏咗自己添~) ...

我還未下種架,不過今晚買個深d嘅盆.明天下種囉.
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-26 13:48:30 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-8-26 13:18 發表

我還未下種架,不過今晚買個深d嘅盆.明天下種囉.

不過櫻桃蘿蔔咁鬼細粒, 我個盆都唔係好深 (5寸左右), 不過我估粒蘿蔔最多都係2寸, 所以應該無問題, 你地話呢?
回復

Freestar 發表於 2008-8-26 22:19:56 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-8-26 10:24 發表

櫻桃蘿蔔呀,我有種子,你仲有冇呀?

我沒有了,全部下了,d種子放了半年,可能生得吾系甘好!
回復

Freestar 發表於 2008-8-26 22:23:03 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-8-26 13:48 發表

不過櫻桃蘿蔔咁鬼細粒, 我個盆都唔係好深 (5寸左右), 不過我估粒蘿蔔最多都係2寸, 所以應該無問題, 你地話呢?

無問題,我之前都是用5吋盆!種到兩吋!
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-26 22:31:22 |顯示全部樓層
Freestar: 你話哥個路環有機農場在哪裡的?! 會唔會喺石排灣?
              我都想去睇吓WOR! 不過又要團體先俾入~
              你有無租田?
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-8-26 22:35:19 |顯示全部樓層
我都有種櫻桃蘿蔔~
4/8落種子...
不過生咗兩三塊葉之後我唔知要加泥至葉既分叉位...
結果D櫻桃蘿蔔既莖愈生愈長都冇結到蘿蔔...
我前兩日至加番D泥~~
回復