種植の日記 <I Love Plants>

作者: kelvinkou 發表于 2008-8-25 01:45:55
27149 243
小寶 發表於 2008-10-29 20:49:41 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-10-29 13:54 發表
你都種左好多野por~
我今天也有收成, 甜菜就被虫食晒d葉......  你在家種應該會沒甘慘...... 你有咩顏色呀?  我果d黃色好似大得慢d甘架, 紅色好似壯d!
牛油豆也開花了~ ...

註米 ,甜菜,紅蘿蔔和紅菜頭係咪間苗間出來架??
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-30 12:35:47 |顯示全部樓層
原帖由 flora0908 於 2008-10-29 19:47 發表
你d罐頭草莓係邊到買嫁

白馬行附近咪有間叫雅明嘅地下商場嘅? 商場門口隔離一兩個鋪位有間好靚嘅花店... 其實我買哥時覺得個can都 ok 貴... 不過原來發芽率咁高... 雖然得8棵... 又唔知佢係咩品種 (多數係大陸ga la) 不過理得佢啦... 總之佢一出芽我開心到~~ 因為試咗咁多試無次得!!!

ps.. 不過話時話... d 草苺種子都唔知係咪基因改造過嘅~ 發芽率高不特止... 仲要好come 曬~ 曬到個罐熱晒佢都無事... 前日我仲唔小心撞跌咗個罐... d 泥倒咗好多出黎... 我嚇到面都青晒... 只好執番d泥pol番上去... 有d苗仲成條跌埋出罐... 我塑性移植咗3棵 bb...我有心理準備佢會死ga la...但到咗今日都無事... 好神奇...
回復

蛀米虫 發表於 2008-10-30 14:15:06 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-10-29 20:49 發表

註米 ,甜菜,紅蘿蔔和紅菜頭係咪間苗間出來架??

甜菜種極都比d虫食晒d業, 見佢都甘粗, 所以咪收左先law! 而紅菜頭種左2個幾月都沒咩起息, 而且好似呢幾日有機會落雨, 咪收來試下, 原來細細粒都好鬼甜個喎~
甘荀頂係收比兔仔食, 話晒佢地都貢獻左好多兔屎出來嘛~

下星期芥蘭都可以收啦~  太多了! 我也有叫田友自己收來食!

回復

kelvinkou 發表於 2008-10-30 14:27:31 |顯示全部樓層

回復 163# 蛀米虫 的帖子

如果我住喺香港一定求你俾我幫你收! 哈哈~
回復

kelvinkou 發表於 2008-11-1 12:42:56 |顯示全部樓層
11月1日

今日好開心
因為收到後補嘅萬聖節禮物 - 種咗好耐嘅草莓竟然出芽!!!

8月22日播嘅草莓(暑假向EddieOR版主買的) ---- 今日寄蹟出生
連10月2日播嘅日本褔岡草莓一齊都出咗世!!!

等得越耐, 一出芽哥時越開心呢!!

所以其它等緊草莓出芽嘅花友 (包括我分享過草莓種子的花友)...

一定要堅持落去唔好喪失信心呀!!!

我就堅持咗2個多月了... 無數人同我講過: "一個月都未出? 放棄罷啦, 唔會出GA 啦!"
好彩最後佢無令我失望!! 相信會有更多在泥裡陸續發芽!

好,繼續寫日記~

BB蘿蔔大了~

上面嘅係七彩甜菜,剩2棵,一綠一紅...下面係櫻桃蘿蔔

新種嘅莞茜,原來d苗係咁樣嘅~

甜椒開花連拍!

好想蕃茄開花~

櫻桃蘿蔔3兄弟生到突晒出個盆外面~

回復

otismavis 發表於 2008-11-1 16:25:06 |顯示全部樓層
Kelvin 你比我既草苺10月6日 落種到而家未見有生命反應
係咪就係你講兩個月果隻?
回復

蛀米虫 發表於 2008-11-1 20:19:42 |顯示全部樓層
我棵都成個幾兩個月先有, 之前仲諗緊係咪草來tim, 出左第一塊真葉先知......
回復

otismavis 發表於 2008-11-1 20:28:26 |顯示全部樓層

回復 167# 蛀米虫 的帖子

幾個月??幾多個月?
回復

kelvinkou 發表於 2008-11-1 21:02:17 |顯示全部樓層

回復 166# otismavis 的帖子

1個月至2個月不等~
我嘅意思係: 記得唔好以為失敗, 就倒咗d 泥佢或放棄佢用黎種其它嘢~
因為佢會出黎俾個surprise你ga!
馬仔你可能要等多一個月~ 哈哈~ 不過記得淋水呀!
回復

蛀米虫 發表於 2008-11-1 21:41:12 |顯示全部樓層
原帖由 otismavis 於 2008-11-1 20:28 發表
幾個月??幾多個月?

個幾 兩個月呀!
回復

mahutcbe 發表於 2008-11-1 23:30:33 |顯示全部樓層
原來要咁耐嫁..我上星期先落左10粒種子去種..咁岩又睇到呢個post...睇黎1個月後..應該會見到草梅苗
回復

新仔 發表於 2008-11-1 23:45:40 |顯示全部樓層
堅持就有成果.....加油呀!
回復

otismavis 發表於 2008-11-2 02:32:26 |顯示全部樓層
耐成咁?不過越難就越想種..haha
我盆草苺就冇種過第二D野落去....
不過另一盆洋蔥就見佢一排唔出芽,
之後加左粒茴香落去...又唔出
之後又加多幾粒落去...到而家都係冇野出 -__-
其實諗諗下....我好似唔知茴香係乜黎,haha...有冇人種緊?
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-11-2 08:59:55 |顯示全部樓層
我都有分享到EddieOR既草莓種子~
第一棵苗係落種之後兩星期出苗!
事隔個幾月......
突然走多一棵苗出黎~~
不過好似唔識大咁,
到宜家都係小小苗...!

回復

kelvinkou 發表於 2008-11-2 12:03:54 |顯示全部樓層

回復 174# 滑嘟嘟 的帖子

你哥棵兩星期即出嘅草莓苗可能係出自一萬粒先有一粒嘅超強壯草莓種子~ 哈哈~
你好好彩lor~ 平均真係要成個月, 可能d種子唔新鮮呢~ 不過就算係新鮮都係咁耐ga la~
回復

BanbieChan 發表於 2008-11-2 12:38:49 |顯示全部樓層

D 植物  
好健康呀
回復

kelvinkou 發表於 2008-11-2 18:25:02 |顯示全部樓層

嘩! 班比前輩都黎睇~ 仲整到我個名咁colorful, 多謝你讚佢地健康哦~ add6icon
回復

sandylam 發表於 2008-11-3 13:14:02 |顯示全部樓層
我棵草莓剛下了肥,突然大得快好多啦^^
我想快要換盆了.
回復

kelvinkou 發表於 2008-11-3 21:26:58 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-11-3 13:14 發表
我棵草莓剛下了肥,突然大得快好多啦^^
我想快要換盆了.

可唔可以過兩招俾我呀~ SANDY! ^^
我想問下土質同埋用咩肥~ 謝謝~
回復

kelvinkou 發表於 2008-11-6 20:18:59 |顯示全部樓層
11月6日

櫻桃蘿蔔 - 試了三次 - 令人期待的成果...

但係...

甜椒所開嘅花花...

之前還慢慢開始由花變成小果實...
但過幾日後... 個柄開始枯萎... 今日跌晒落泥面上!!!

回復