種植の日記 <I Love Plants>

作者: kelvinkou 發表于 2008-8-25 01:45:55
27151 243
kelvinkou 發表於 2008-8-26 22:47:47 |顯示全部樓層

回復 20# 滑嘟嘟 的帖子

原來要加泥嘅! 很感謝你將自己的經驗分享給花友們~
咁我地就唔洗犯錯啦! 萬分多謝~
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-8-26 23:05:20 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-8-26 22:47 發表
原來要加泥嘅! 很感謝你將自己的經驗分享給花友們~
咁我地就唔洗犯錯啦! 萬分多謝~

所以落種子時唔好加咁多泥~
我都係最近睇書先至知...
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-26 23:28:28 |顯示全部樓層

回復 22# 滑嘟嘟 的帖子

我d 蘿蔔都未出黎~
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-27 09:28:27 |顯示全部樓層
我又要收左田先下種~ 到時你地都收成law
回復

NaNa 發表於 2008-8-27 11:14:50 |顯示全部樓層
thanks for 滑嘟嘟 sharing your experience
回復

Freestar 發表於 2008-8-27 11:15:42 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-8-26 22:31 發表
Freestar: 你話哥個路環有機農場在哪裡的?! 會唔會喺石排灣?
              我都想去睇吓WOR! 不過又要團體先俾入~
              你有無租田?

我沒有租田!很遠呀!~不知氹仔定路環有得租!好似$100
望夏戈度不用錢!不過不知現在是不是!要問下冬仔!
但要交會費!
星期六集會,但我沒空!SO參加!
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-27 11:45:01 |顯示全部樓層
8月27日

蕃茄 - 發芽率100%

青瓜 - 2日之內竟然有咁大塊真葉

節瓜 - 有兩塊真葉

粟米 - 有日照真係唔同d, 綠d 同"廷身"d, 唔會自己斷~

長豆角 - 還記得兩日前的他嗎?
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-27 13:41:06 |顯示全部樓層
生長迅速por!
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-28 18:07:52 |顯示全部樓層
8月28日

櫻桃蘿蔔發芽了! 5 out of 7 can be seen~

ZOOM IN

大特寫

另外, 龍眼標左條好得意嘅嘢出黎~
回復

kelvinkou 發表於 2008-8-31 20:41:40 |顯示全部樓層

大掃貨 + 大工程~

8月31日

今日一次過買咗好多新嘢...

首先是兩包唔同嘅泥土.... 搬到我出晒汗~

還有多肉植物專用土 (是為EddieOR版主分享的仙人掌種子作準備!)

以及為我哥 d 會"攀"嘢嘅植物買的"園藝專用網網"及方便用黎定位嘅綠色鐵線~

最後是一個中size的膠盆, 將會是蕃茄苗仔的新居~

回家後即開工, 由量度需要的長度, 剪裁個網, 到爬高爬低用鐵線定位 (撞到個頭幾次 ), 都"一手包辦"~

青瓜, 長豆角, 節瓜 三兄弟合照 (還要一段時間才用得着個網呢)

青瓜

長豆角

節瓜

菾菜真係好令人擔心, 郁下就軟晒, 瞓落d泥到. 唔曬得, 太熱....
我用咗個好搞笑嘅方法幫吓佢地. 見唔見到d 線?

粟米又斷啦!! 唔好嚇我啦!!! 同樣用線幫佢~

開學了~ 呢兩棵木瓜苗打算明天帶番學校塊田仔到種... 希望畢業時有木瓜食~ 再見了!!!

之前一塊新葉都無嘅燈籠椒突然加速生長, 好開心~ 加油!!!

回復

BanbieChan 發表於 2008-8-31 21:37:02 |顯示全部樓層
配套元善 預祝大豐收
回復

小寶 發表於 2008-8-31 22:45:50 |顯示全部樓層
粟米要好大個盆先得架~~同埋要不斷將d泥加到根部呀
回復

poohpooh2677 發表於 2008-8-31 22:50:15 |顯示全部樓層

回復 30# kelvinkou 的帖子

請問你相中的泥在那裡買?
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-1 00:00:51 |顯示全部樓層
係呀~想問吓圖中既有機質腐葉土响邊買架~!? add6icon
回復

farfeifar 發表於 2008-9-1 00:57:11 |顯示全部樓層
佢係澳門買架, 幫唔到我地了
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-1 01:19:02 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-9-1 00:57 發表
佢係澳門買架, 幫唔到我地了

我8/9去澳門呀~!
可以帶泥返香港架呵? add3icon
回復

fianfumy 發表於 2008-9-1 01:49:54 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-8-26 13:10 發表
現在有種櫻桃蘿蔔的花友有(排名不分先後):
美美, freestar, athernas, flora0908, NaNa. 滑嘟嘟
好似還有其他人... 有種的可以加入我們的櫻桃蘿蔔交流團哦~!!!

(漏咗自己添~) ...

我都有種櫻桃蘿蔔呀 , 但是7月尾落種 , 落了5粒種子 , 全部發芽 , 但可KEEP 到的只有2棵咋 !
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-1 15:50:58 |顯示全部樓層
Banbie: Thank you very much! Same for you as well!
小寶: 係唔係要一直加泥去升高泥的深度?
poohpooh and 滑嘟嘟: 澳門白馬巷附近的日本百貨公司DAISO買的,近議事亭前地同大三巴,滑嘟嘟想買我可以帶路或幫你。
那裹只是泥都有5﹣6種, 肥料都有好多種。D泥是讓我們自己按需要的比例混合的。包裝後有資料同教學。不過混泥我唔係好識。
fianfumy: 我都係啊! 7粒最後只得4粒。所以昨晩唔'訓'氣,一次過播了44粒! 嘩哈哈哈!

回復

小寶 發表於 2008-9-1 16:03:54 |顯示全部樓層

回復 38# kelvinkou 的帖子

係呀, 講得好岩!
回復

angelpui 發表於 2008-9-1 22:54:41 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 1/9/2008 15:50 發表
Banbie: Thank you very much! Same for you as well!
小寶: 係唔係要一直加泥去升高泥的深度?
poohpooh and 滑嘟嘟: 澳門白馬巷附近的日本百貨公司DAISO買的,近議事亭前地同大三巴,滑嘟嘟想買我可以帶路或幫你 ...

ic, 我下之去澳門都可以找下先
回復