種植の日記 <I Love Plants>

作者: kelvinkou 發表于 2008-8-25 01:45:55
27150 243
otismavis 發表於 2008-10-14 03:12:56 |顯示全部樓層
見到媽咪風濕真係好辛苦咁.....
個天聽日落雨...佢今日就會痛
天文台都冇咁準
回復

llaus 發表於 2008-10-14 06:30:48 |顯示全部樓層
其實人類是大自然一部份
所有種物都要對大自然回應本能
好多時看地唔去留意
慢慢就會退化這功能 (應是被所謂發達社會同化就真)
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-14 18:59:47 |顯示全部樓層
可惜的是... 我估我棵草草作死了...
回復

otismavis 發表於 2008-10-15 00:00:07 |顯示全部樓層
棵草咩事呀?
回復

小寶 發表於 2008-10-15 00:06:42 |顯示全部樓層
唔緊要! 馬仔可能落左種有苗喇
回復

otismavis 發表於 2008-10-15 00:11:35 |顯示全部樓層
hehe....小寶說話有古怪
我未種呀....冇晒位種
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-15 14:39:31 |顯示全部樓層

回復 144# otismavis 的帖子

自己燶咗... 之後委縮...
回復

otismavis 發表於 2008-10-15 15:34:59 |顯示全部樓層
哇!死得好恐佈咁....
燶咗係咪即係晒親?
咁佢生前你見過佢跳舞未?
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-15 22:38:07 |顯示全部樓層

回復 148# otismavis 的帖子

無晒過lor~ 有得佢啦~
梗係未識dance 啦... 大棵d先會郁~ 因為係d 小葉郁唔係d 莖或大葉郁~
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-22 21:24:46 |顯示全部樓層
10月22日
- 甜椒差不多開花~ 但首次發現有蚜蟲吸花蕾... 花了45分鐘徒手滅絕佢地...之後仲要日日check住...

- 櫻桃蘿蔔大了

- 七彩甜菜苗

- BB紅蘿蔔

- 蕃茄大了, 摘頂芽後都有出側芽...

- 瓜瓜豆豆的地盤... (可惜都過氣la... 入秋都預左結唔到果啦... 不過都可以玩吓~)

- 蜜瓜

-黃瓜

-西瓜

-黃色牛油豆

-節瓜

- 攀登能手...

- 新買的檸檬樹... 開花中... 亦有2個果剛開始形成...
   呢盆仲咁啱做咗"稼接手術", 下方有一部分敷了泥也生了根... 所以其實係買一樹送一苗... 我愛死你地啦!!!

(明天補相)

回復

kelvinkou 發表於 2008-10-28 12:54:24 |顯示全部樓層

草莓BB/檸檬樹

10月28日

啲相係前幾天影嘅... 呢幾日忙得滯, 無時間upload 啲相...

罐頭草莓係10月11日買嘅... 7日就發芽... 同我之前試咗兩次到而家成2個月都唔肯發芽嘅草莓有好大分別!

同而家為止... 一共有7棵BB 有啲遲出... 有啲早出... 第一棵出哥時我開心到癲咗~

由出芽起到出真葉...大約只需時7天!

大等寫~

LEMON TREE

稼接位置

好多花花~ 有一日我去淋水哥時有蜜蜂見到我即刻驚到飛走咗... 但係佢唔知道我其實嚇到定咗形...

我開始覺得檸檬花都幾靚~

不過, 個盆有蟻! 佢地喺度搬啲花粉返去食

我唔知由得佢定滅蟻才好... 畢竟佢地幫緊啲花花授粉...

花落了... 出現了檸檬的雛形...

成長期...

好景不常... 我每日淋水時都發現:

找了半小時... 真兇無所遁形...

我睇佢個衰樣就知佢想扮雀屎啦...
回復

小寶 發表於 2008-10-28 13:40:22 |顯示全部樓層

回復 151# kelvinkou 的帖子

add7icon add7icon add7icon 真係好似雀屎呀
回復

蛀米虫 發表於 2008-10-29 13:54:47 |顯示全部樓層
你都種左好多野por~
我今天也有收成, 甜菜就被虫食晒d葉......  你在家種應該會沒甘慘...... 你有咩顏色呀?  我果d黃色好似大得慢d甘架, 紅色好似壯d!
牛油豆也開花了~

再播過

再播過
回復

蛀米虫 發表於 2008-10-29 13:58:59 |顯示全部樓層
你上次post的栗米甚樣呀??
我的只有一棵開花  黃茄雖然很大棵, 但只開雌花而沒有果!
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-29 14:25:50 |顯示全部樓層

回復 154# 蛀米虫 的帖子

蛀米蟲~ 好開心見番你嘅comment!!!
唉... 粟米係屋企應該唔係幾啱種... 之前嘅粟米都byebye 晒la...
你啲牛油豆一個月都唔洗就開花咁快嘅?! 如果我都係咁快的話還要等多半個月~ 我10月12日播種的~
甜菜就剩番2棵... 一綠一紅~ d 葉都唔大嘅~
嘩!! d 蘿蔔疏苗... 泥面同泥底係兩個世界! 咁茂密嘅枝葉下竟然係一粒超微型蘿蔔~ 所以真係要忍手唔好俾佢騙了...
見到你塊田真係好羨慕~ 你種咩都好成功喎!
回復

蛀米虫 發表於 2008-10-29 14:45:43 |顯示全部樓層
唔打緊啦~  咩到試下嘛!
都唔係咩都種到架我, 好似紅菜頭就是失敗之作, 種左成2個月都係得返2棵, 仲要個菜頭唔夠手指公甘大tim......
牛油豆盡量都是不要移苗, 我田裡移了多出來的苗給田友, 之後d葉謝得好快, 慘重!  
你種左甘多品種都就會有豐收la~
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-29 14:52:36 |顯示全部樓層

回復 156# 蛀米虫 的帖子

希望la... 暫時還未有任何豐收... 等待中~ 哈哈~
不過牛油豆我係直播ga... 之後我都無郁過佢... 牛油豆會唔會爬嘢攔嘢ga?
回復

蛀米虫 發表於 2008-10-29 14:54:44 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-10-29 14:52 發表
希望la... 暫時還未有任何豐收... 等待中~ 哈哈~
不過牛油豆我係直播ga... 之後我都無郁過佢... 牛油豆會唔會爬嘢攔嘢ga?

唔駛爬架, 不過大左d葉多左,可能要加d野扶著佢, 等佢沒甘易拆斷~
細細棵, 好快有豆架!
回復

kelvinkou 發表於 2008-10-29 14:57:39 |顯示全部樓層

回復 158# 蛀米虫 的帖子

我仲以為佢好似豆角咁添!!!
回復

flora0908 發表於 2008-10-29 19:47:32 |顯示全部樓層

回復 151# kelvinkou 的帖子

你d罐頭草莓係邊到買嫁
回復