種植の日記 <I Love Plants>

作者: kelvinkou 發表于 2008-8-25 01:45:55
27145 242
kelvinkou 發表於 2008-9-2 15:24:39 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-9-1 22:54 發表

ic, 我下之去澳門都可以找下先

找到DAISO門口後要搭扶手電梯落去的,係地庫黎,園藝貨品在B4 最底層。
回復

flora0908 發表於 2008-9-2 18:41:45 |顯示全部樓層
我都參加左EddieOR ge仙人掌分享,唔知關閘戈間DAISO有無得賣多肉植物專用土呢等我星期六去睇下先
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-2 19:21:49 |顯示全部樓層
原帖由 flora0908 於 2008-9-2 18:41 發表
我都參加左EddieOR ge仙人掌分享,唔知關閘戈間DAISO有無得賣多肉植物專用土呢等我星期六去睇下先

如果有話聲俾我聽吖~ 八吓啫~
咁一齊種la, 你收到仙人掌未? 我發現呢, D 仙人掌太細啦!! 所以用DAISO啲泥效果唔係好好. D 砂粒太粗, 似係俾d 長大咗嘅多肉植物多啲~ 所以如果係同我哥包一樣的就考慮一下先買啦, 話晒我琴日先種佢地落盆, 種落咗先知o唔ok!
回復

flora0908 發表於 2008-9-2 19:38:43 |顯示全部樓層
無問題,星期六睇完一定會報料的
我未收到戈d仙人掌呀
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-2 21:05:01 |顯示全部樓層

回復 44# flora0908 的帖子

應該快會收到的了~
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-5 02:30:15 |顯示全部樓層
可能之前落種子落得太淺,
之後加泥又加得太遲~
所以盆櫻桃蘿蔔苗冇救...
食晒再種過!
今次種子落深D~
一半落櫻桃蘿蔔(全紅色)種子,
一半落紅娘(圓形~紅色漸變成根部白色)種子!
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-5 15:21:18 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-5 02:30 發表
可能之前落種子落得太淺,
之後加泥又加得太遲~
所以盆櫻桃蘿蔔苗冇救...
食晒再種過!
今次種子落深D~
一半落櫻桃蘿蔔(全紅色)種子,
一半落紅娘(圓形~紅色漸變成根部白色)種子! ...

滑嘟嘟加油! 好期待我地嘅大豐收!!
請問點先為之要加泥? 可否講解一下失敗的原因嗎? 俾D TIPS 啦, 因為我驚我都會係咁!

回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-5 23:47:22 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-5 15:21 發表

滑嘟嘟加油! 好期待我地嘅大豐收!!
請問點先為之要加泥? 可否講解一下失敗的原因嗎? 俾D TIPS 啦, 因為我驚我都會係咁!

明明D書都話好易種...
唔知點解我會搞成咁~!

失敗原因:
*出芽之後東倒西歪... (懷疑落種子時落得太淺, 芽一標高就企唔穩!)
*芽標高後一直長, 只顧疏苗有將泥堆高...以至莖响泥面變成紅色都冇理佢... (應該當芽長出[約1星期]後疏苗,再將莖幹兩側既泥集中向根部, 再將泥土堆高至兩片葉既分叉位置!在主葉生出3~4片[約2~3星期]時施肥, 再疏苗至相隔5cm左右, 再將泥堆向根部直至苗唔再搖晃既程度!紅根稍微露出也無妨~)

將泥堆向根部果陣如果唔夠泥, 就可加泥!
期間唔可以俾泥土乾燥, 水分不足櫻桃蘿蔔會變得又硬又彎!
當根部開始膨漲外露時, 可以準備收成~ 太熟會裂開!

P.S. 至於點解唔一開始就只落少量既種子, 而要等苗長大後至疏苗呢~!?
       有說係因為當苗仲細既時候, 如果菜苗之間既距離太闊... 苗就會因風吹雨打而受損!
       所以應令菜苗既葉與葉稍微互相碰觸~ 如果長大之後太迫先至疏苗~
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-6 00:03:21 |顯示全部樓層

回復 48# 滑嘟嘟 的帖子

好詳細啊!!!!!! 多謝你打出黎!!!!!
我咁啱今日自己走去 "將莖幹兩側既泥集中向根部"!! 因為我驚佢地會長得高唔夠力, 又會咁巧合做啱咗~

睇黎唔夠泥啦咁....

回復

kelvinkou 發表於 2008-9-6 18:19:34 |顯示全部樓層
今日去咗我教flora點去哥間花店, 見10蚊雞咁抵, 就買咗棵怕醜草玩玩:

都幾綠~

今日仲見到好多盆"九層塔", 好似12蚊一盆咋, 哥時有顧客買咗一盆, 我雖然成日聽人講"九層塔"(香草),
不過唔知佢所謂的"香"會不會唔係個個人接受到. 所以無買.
回復

flora0908 發表於 2008-9-6 18:35:41 |顯示全部樓層
關閘戈間DAISO無得買仙人掌ge呢呀,唔制呀 不過好彩都有戰利品
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-6 18:41:16 |顯示全部樓層
原帖由 flora0908 於 2008-9-6 18:35 發表
關閘戈間DAISO無得買仙人掌ge呢呀,唔制呀 不過好彩都有戰利品

咩戰利品??
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-6 18:49:16 |顯示全部樓層
另外, 滑嘟嘟教路, 櫻桃蘿蔔要加泥至葉子分叉處, 所以今日幫佢地加到好似活埋佢地咁! 嘿嘿~

回復

flora0908 發表於 2008-9-6 18:55:37 |顯示全部樓層

回復 52# kelvinkou 的帖子

一個倉鼠形ge塗慈植物盆加兩包植物肥,其中一包用於仙人掌
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-6 19:31:21 |顯示全部樓層
係化學肥?
回復

滑嘟嘟 發表於 2008-9-7 23:56:37 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-6 18:49 發表
另外, 滑嘟嘟教路, 櫻桃蘿蔔要加泥至葉子分叉處, 所以今日幫佢地加到好似活埋佢地咁! 嘿嘿~

http://hkplants.com/home/attac ...

咁疏落~?可以每行之間落多一排種子喎~!
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-8 15:54:00 |顯示全部樓層
原帖由 滑嘟嘟 於 2008-9-7 23:56 發表

咁疏落~?可以每行之間落多一排種子喎~!

俾多啲位佢生呀嘛,鬆動啲不是好啲嗎? 其實唔係好疏啫,2吋半左右咋
回復

flora0908 發表於 2008-9-8 16:24:52 |顯示全部樓層
原帖由 kelvinkou 於 2008-9-6 19:31 發表
係化學肥?

係有機肥來的
回復

kelvinkou 發表於 2008-9-8 17:48:05 |顯示全部樓層
原帖由 flora0908 於 2008-9-8 16:24 發表

係有機肥來的

係呢flora... 你啲櫻桃蘿蔔進展如何? 收到仙人掌未?

回復

flora0908 發表於 2008-9-8 18:17:13 |顯示全部樓層

回復 59# kelvinkou 的帖子

呵呵,我d櫻桃蘿蔔毫無動靜,咪收到仙人掌呀
回復