鬼故(真人真事)

作者: 羊咩咩 發表于 2007-8-12 13:57:22
83601 693
RIO 發表於 2008-7-8 14:15:05 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-8 14:05 發表
又接住..... 我眼界差,身手又唔好,驚接唔住喎!

唉, 我驚我老細隨時返來麻,
咪分開一段段law.
回復

RIO 發表於 2008-7-8 14:17:54 |顯示全部樓層
duplicate.
回復

Monse 發表於 2008-7-8 14:27:59 |顯示全部樓層
咁!仲有無吖?
回復

RIO 發表於 2008-7-8 14:36:34 |顯示全部樓層
呢個講完喇,
個段時間我fd同我講咗呢件事,
又到另一個fd講佢個仔wor,
都有d驚架,
點知我個晚返到屋企,
瞓覺時,
我仔突然好認真咁同我講:" 麻媽, 我地屋企好多人呀~"
我: 吓? 好多人? (當時得我同我個仔係房)
N: 係啊, 好多人
我震震咁問: 係邊度呀?
N: 我地屋企有爸爸, 麻媽, 婆婆同我~
之後佢又講喇,
N: E+好多人係樹瞓覺呀~
雖然經過之前一役, 但我都好驚, 因為個段時間聽過另外2個媽咪既親身經歷.
我: 係咩?
N: 係啊
我: 咁佢地係邊瞓呀?
N: 係隔離屋law, 有妹妹, 姨婆, 重有我同你, 重有婆婆
真係比佢嚇死, 原來當時佢返學上緊"我的家"

回復

RIO 發表於 2008-7-8 15:05:38 |顯示全部樓層
e+講埋我另一個fd講既經歷,
佢個仔同佢99落公園玩wor,
咁去到千秋前面,
就見到千秋係樹搖wor,
佢99就認為係之前小朋友玩完既餘震啦,
就帶佢個仔去玩喇,
玩咗一陣,
佢個仔就去玩第2d野,
點知佢突然行行下側哂身係樹笑wor,
佢99就問咩事啦,
個仔就話:"有ee "g"我呀~"
佢99又問咁個ee重係唔係樹,
個仔就指住空地話"個樹law"
嚇到佢99即刻拉個仔去商場,
但入到商場,
個ee都重係跟住,
一直到走既時候先唔見咋,
我個fd信主,
佢話心裡平安,
唔怕wor,
話個ee都係同佢個仔玩,
冇惡意.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 15:11:16 |顯示全部樓層
我黎.....

N年前我同我男友住o向加拿大,一間兩層高有前後花園嘅大屋!Anyway... o個陣我地養左兩隻小狗!通常我地去邊佢地就跟到去邊!

一晚深夜,我地o向睡房緊電視,未訓,兩隻小狗行左出房,我地都冇為意!佢地需然癡身,但我兩個睇電視都冇理佢地,悶悶地出房行o下都唔出奇啫!

隔左一陣,聽到佢兩隻狂吠!吠到好似有賊入屋咁!我o向房叫左佢地幾聲佢地都唔番上黎!後尾我男友推我 :"喂!捉番兩隻野番上黎啦!"
"你唔去?做乜叫我啫!一係一齊!"
"你去啦!你知o向呢間屋"high"過野,我點都唔落下邊架啦!你去啦!"

唉,結果我唯有硬著頭皮行出房。好在沿路有燈制,我一直開住燈行落下一層!

其實下面呢層唔算真係 basement 黎架,因為佢唔係凹左入地底, basement 個大廳玻璃門仲可以出後花園同泳池添!但下面除左張大梳化就乜都冇,我地都好少落黎,除非有朋友黎探我地!OK, 由樓梯行落黎就係兩個廳中間,左邊係個乜都冇嘅大廳,係 "乜都冇",除左一大幅牆之外,右邊就係梳化同玻璃門!門係閂左鎖好嘅!

我開著埋樓梯燈,一步一步慢慢落去,一邊叫住 "Minnie、妹頭!唔好嘈!過黎媽媽度!" (心諗佢地肯番上黎我就唔落去啦!)點知兩隻野冇理過我,仲係一直咁吠!天呀!我落到下邊一望~~~~

兩隻狗對住左邊幅空了了嘅牆不停咁吠!

不得了,唯有急步行去兩隻狗度!佢地都仲係唔理我,繼續吠,我於是左一隻、右一隻攬住佢兩個然後急步番上樓!燈?唔熄啦!一來冇手,二來.... 光D好!

成件事裡面我乜都見唔到,但兩隻狗咁樣真係好嚇人!

o個晚就閂左房門冇再比佢地出房啦!
回復

RIO 發表於 2008-7-8 15:27:06 |顯示全部樓層
又到我喇~ (我老細去咗開會)

咁之前公園件事隔咗一年, 即係今年,我fd早2個月又同我講, 佢個仔又見到喇,今次佢好驚
佢個係屋企玩wor, 玩玩下停哂手, 之後推咗張椅去門口, 爬上去, 莊個防盜眼, 跟住就叫阿嫲來睇, 話出面有個ee望住佢笑, 阿嫲望出去, 當然咩都睇唔到啦, 咁阿仔又望多次, 呢次嚇到佢即刻抱住阿嫲, 佢話個ee好惡咁望住佢.
我fd知道之後就問佢個仔, 原來個ee係長髮披肩, 著住警察制服既, 我fd聽到就好驚啦, 一來警察無可能放哂d頭髮出來, 二來佢隔離只有2公婆, 個女人重係短髮帶眼鏡. 佢又再問個仔, 係咪個ee叫佢去門口, 問咗好幾次, 佢個仔都係答, 我知道佢係門口. 佢個仔4歲, 可能未係好表達到啦, 到e+都唔知點解佢個仔會去莊個防盜.
回復

alexander 發表於 2008-7-8 15:28:01 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-8 14:05 發表
又接住..... 我眼界差,身手又唔好,驚接唔住喎!

哈哈比你笑死
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 15:43:01 |顯示全部樓層
原帖由 alexander 於 2008-7-8 15:28 發表

哈哈比你笑死

咁係呀嘛!人年紀大,手腳唔靈活啦!係咁叫我接住,差D跌死!
回復

RIO 發表於 2008-7-8 15:44:33 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-8 15:43 發表

咁係呀嘛!人年紀大,手腳唔靈活啦!係咁叫我接住,差D跌死!

e+咪就返你,
冇再叫你接law
回復

alexander 發表於 2008-7-8 15:44:44 |顯示全部樓層
原帖由 semi-alba 於 2008-7-6 06:54 發表

其實我想知道,你見到佢地'食'臘燭,佢地個動作係點ga
因為其實西方野嚟講,點著咗嘅臘燭就好似天線咁,用嚟吸引/請求一啲spiritual嘅野過來

因為佢面向牆, 我一出廁格就見到佢張大個口(只側面睇到小小) , 個頭輕微上下郁 ,  跟住頭都冇回就轉隻眼過黎望我, 我都廢事左佢.....閃人.
回復

alexander 發表於 2008-7-8 15:46:55 |顯示全部樓層
我下次分開打你唔好笑我喎, 咁大段我要打好耐架, 唔分開post部腦shot左又要由頭打過
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 15:55:53 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-7-8 15:44 發表

e+咪就返你,
冇再叫你接law

太...............好啦!感激
回復

RIO 發表於 2008-7-8 15:58:34 |顯示全部樓層
可惜我知既真人真事鬼故都係咁多喇,
不得出招喇.
回復

RIO 發表於 2008-7-8 16:03:38 |顯示全部樓層
我見之前alexander都有講個d野係唔同色,
我記得我之前有個fd都講過,
佢未信主之前係睇到架,
佢話舊曆7月經常見,
係綠色或者藍色, 好似重有其他色,
有d真係騎係人地肩膀上,
好似細路仔騎膀馬咁,
佢地會用雙手遮住騎住個個人既眼,
所以佢見到個d人都係頭dup dup架,
佢話真係鬼x眼.
佢重話係見到個型,
但見唔到個樣.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 16:07:44 |顯示全部樓層
噫.... 大吉利是我真係冇見過,亦都唔想見!怕怕!
回復

candyafr 發表於 2008-7-8 21:05:39 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-7-8 16:03 發表
我見之前alexander都有講個d野係唔同色,
我記得我之前有個fd都講過,
佢未信主之前係睇到架,
佢話舊曆7月經常見,
係綠色或者藍色, 好似重有其他色,
有d真係騎係人地肩膀上,
好似細路仔騎膀馬咁,
佢地會用雙手遮 ...

有無試過戴真玉啊,會好d
回復

RIO 發表於 2008-7-8 21:24:43 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-7-8 21:05 發表

有無試過戴真玉啊,會好d

係啊, 我都有聽人咁講過~
回復

candyafr 發表於 2008-7-8 21:34:17 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-7-8 21:24 發表

係啊, 我都有聽人咁講過~

是啊,不過1定要係A貨,我有個朋友,好易在出trip時聽到d野坃水喉,門咁,教佢戴咗玉之後,真是少咗好多
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-8 22:06:37 |顯示全部樓層
我女而家都長期戴住玉,唔除
自從搬左屋冇做野之後,巳經冇再賴野/賴左野都唔知
但係上兩個星期六夜晚就做"火影"時.....
當時間屋得我同我女兩個0係主房開住冷氣睇電視,其他全屋都冇開燈
咁我出左廚房開雪櫃攞野,(雪櫃對住廚房門)
個女就0係房睇電視
之後我開抽氣扇燈整野,
跟住聽到把女聲0係廚房門度講左兩個字(聽唔到講咩)
我意為係個女,就話"咩呀?""講咩呀?""頭先............"
我女都冇回答我,即時火火地,同你講野唔理我...
回頭望向廚房門,冇人,之後出廳睇(好黑)冇人,咪入房睇下囉
我女睇電視,我問佢頭先有冇出廳,佢話冇
我:咁有冇同我講野,我女:冇呀~我一直睇電視,叫我呀?咩事呀?
我話冇野,睇下你食唔食野之嘛
...............我唔知我有冇聽錯,不過我又真係聽到"兩個字"架喎

回復