鬼故(真人真事)

作者: 羊咩咩 發表于 2007-8-12 13:57:22
83604 693
羊咩咩 發表於 2008-7-5 22:01:11 |顯示全部樓層
轉載~~~~~~~~~~~~~
呢個就係之前講過0個個全香港都知......
我唔記得邊度睇過報紙d相架

這 故 事 是 我 父 親 年青 時 的 所 聞 。 大 約 四 十 多 年 前 , 油 麻地 某 幢 大 廈 某 單 位 曾 經 發 生 了 一 宗 令香 港 人 震 驚 的 鬧 鬼 事 件 , 相 信 現 在 的長 輩 大 多 數 都 略 有 所 聞 , 當 時 這 事 件令 香 港 轟 動 一 時 , 報 章 也 出 了 頭 條 ,警 方 也 出 動 了 裝 甲 車 .....,事 件 是 怎 樣發 生 的 ?

我 爸 爸 當 時 是 在 該大 廈 對 面 的 木 材 行 地 鋪 工 作 , 他 當 時只 是 學 徒 , 他 和 隔 鄰 餐 室 的 員 工 是 朋友 , 樓 上 的 街 坊 和 他 也 稔 熟 , 由 於 是在 地 鋪 工 作 , 所 以 不 時 有 街 坊 路 過 也會 停 下 談 天 一 會 。

有 一 天 , 某 一 位 太太 和 我 爸 爸 談 天 時 , 她 說 : 「 我 是 住 四樓 , 我 家 對 面 間 屋 有 鬼 , 晚 晚 我 都 睇到 對 面 間 屋 有 人 打 麻 雀 , 一 時 有 四 個人 , 一 時 有 五 個 人 , 個 個 都 著 全 白 色的 衣 服 , 有 時 有 一 個 站 在 窗 前 ,是 沒有 頭 的 , 有 時 在 窗 前 飄 來 飄 去 , 好 恐佈 。 」

於 是 乎 我 爸 爸 便 質問 她 : 「 有 無 咁 得 人 驚 , 會 唔 會 妳 眼 花, 妳 單 位 和 對 面 單 位 隔 條 馬 路 , 會 唔會 係 妳 自 己 睇 錯 ? 」

某 太 太 回 答 : 「 肯定 唔 會 , 我 連 續 幾 晚 都 見 到 , 無 理 由我 眼 花 。 」

這 天 後 , 我 爸 爸 也被 這 太 太 弄 得 半 信 半 疑 , 工 作 時 間 也不 時 向 對 面 單 位 看 看 , 但 他 沒 有 看 到什 麼 , 可 能 是 白 天 , 加 上 該 單 位 是 在四 樓 , 所 以 他 " 一 無 所 獲 " 。

過 了 數 天 , 他 在 隔鄰 餐 室 吃 飯 時 , 某 員 工 向 他 說 : 「 近 日每 天 晚 上 約 九 時 , 都 有 一 個 電 話 打 來叫 外 賣 , 每 次 外 賣 都 是 四 碗 粥 , 是 對面 大 廈 單 位 叫 的 ( 他 手 一 指 該 有 鬼 的 單位 ) , 我 第 一 次 送 上 去 時 已 覺 得 很 古 怪, 我 拍 門 這 單 位 有 人 開 門 , 但 只 是 開一 個 手 位 大 的 門 隙 , 有 隻 手 伸 出 來 拿了 四 碗 粥 , 跟 住 便 付 錢 , 我 當 埸 點 清楚 數 目 是 無 錯 的 , 便 順 手 放 入 衣 袋 ,跟 住 返 回 餐 室 , 當 我 交 數 時 , 發 現 剛才 的 錢 全 變 了 陰 司 紙 , 我 當 時 懷 疑 自己 被 人 騙 了 , 於 是 自 己 掏 腰 包 交 數 。

翌 日 大 約 同 一 時 間, 又 有 相 同 食 物 和 地 點 的 外 賣 , 於 是我 打 醒 十 二 分 精 神 , 避 免 再 被 人 騙 ,我 肯 定 收 錢 時 是 港 幣 , 但 返 回 餐 室 交數 時 , 竟 然 又 變 了 陰 司 紙 , 於 是 我 和老 細 講 , 老 細 也 不 太 相 信 。

第 三 晚 , 也 一 模 一樣 , 老 細 便 叫 令 一 個 伙 記 去 送 , 竟 然也 是 一 樣 遭 遇 。 」

這 天 晚 上 , 這 單 位也 叫 外 賣 , 老 細 自 己 親 自 出 馬 去 送 外賣 , 但 得 來 的 結 果 也 是 一 樣 , 這 晚 也將 整 件 事 傳 遍 了 該 條 街 , 老 細 也 報 了警 , 於 是 警 方 到 場 調 查 , 上 了 餐 室 樓上 某 單 位 看 過 對 面 究 竟 是 什 麼 , 竟 然發 現 有 四 個 無 頭 的 人 在 打 麻 雀 。

事 件 曝 了 光 , 記 者紛 紛 採 訪 , 警 方 也 出 動 了 大 批 警 員 及裝 甲 車 , 不 少 市 民 也 在 附 近 觀 看 , 每一 個 人 都 目 睹 這 四 隻 鬼 , 後 來 警 方 封鎖 了 該 單 位 , 同 類 事 件 也 沒 有 再 發 生了 。

現 在 該 幢 大 廈 也 被改 建 了 , 相 信 是 香 港 有 史 以 來 最 大 宗的 鬧 鬼 事 件 啊 !
回復

semi-alba 發表於 2008-7-6 06:54:31 |顯示全部樓層
原帖由 alexander 於 2008-5-6 18:42 發表

我都係上次見到d野食生日臘燭先知,原來d野係唔係淨係食白臘燭架.

泰國我都係去過5-6幾次,好似得一次係冇野羅. 泰國酒店冇曬灯總共2次, 唱歌2次.
我連4面彿廟都唔會入. ...

其實我想知道,你見到佢地'食'臘燭,佢地個動作係點ga
因為其實西方野嚟講,點著咗嘅臘燭就好似天線咁,用嚟吸引/請求一啲spiritual嘅野過來
回復

Monse 發表於 2008-7-6 16:46:18 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-7-5 22:01 發表
轉載~~~~~~~~~~~~~
呢個就係之前講過0個個全香港都知......
我唔記得邊度睇過報紙d相架

這 故 事 是 我 父 親 年青 時 的 所 聞 。 大 約 四 十 多 年 前 , 油 麻地 某 幢 大 廈 某 單 位 曾 經 發 生 了 一 宗 令香 ...

嘩!羊咩咩
你又黎吖,咁果 幢 大 廈 而家 改 建 成什麼 大 廈 同埋係咩位置吖?好想知道喎。
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-6 16:48:12 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-6 04:46 PM 發表

嘩!羊咩咩
你又黎吖,咁果 幢 大 廈 而家 改 建 成什麼 大 廈 同埋係咩位置吖?好想知道喎。

我都唔知呀~
我只係琴日上網揾野,冇啦啦揾到,之前0係度又題過下所以.....不過唔完整,睇住先

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-6 16:50:37 |顯示全部樓層
呢段新聞我向第二度都聽過睇過幾次,唔知o向邊樹呢!但都真係好多人聽過。
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-6 16:54:36 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-6 04:50 PM 發表
呢段新聞我向第二度都聽過睇過幾次,唔知o向邊樹呢!但都真係好多人聽過。

我唔去鬼故網架,唔知揾唔揾得返份報紙呢?好耐之前我見過架
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-6 16:58:34 |顯示全部樓層
唔係化,想搵番張報紙?睇怕要去圖書館喎!
回復

Monse 發表於 2008-7-6 17:13:20 |顯示全部樓層
【不 少 市 民 也 在 附 近 觀 看 , 每一 個 人 都 目 睹 這 四 隻 鬼 】真定假每一 個 人 都 目 睹 喎?咁之後仲有無下文吖?
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-6 17:13:30 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-6 04:58 PM 發表
唔係化,想搵番張報紙?睇怕要去圖書館喎!

唔係呀~網上有人post左份報紙出黎
回復

Monse 發表於 2008-7-6 17:21:29 |顯示全部樓層
唔知八王爺同Peter有無聽過呢?佢地兩個識咁多野。
回復

RIO 發表於 2008-7-8 12:42:25 |顯示全部樓層
等我都講一個啦,
不過係一般碎料.

早幾個月我老公打通宵牌,
佢個朋友住粉嶺,
佢就順便車佢入大埔再轉車,
當時天未光哂,
佢地經過吐露港避車處,
佢個fd話:"有個女人截車wor~"
但當時時速好快,
佢講完已經過咗避車處,
我老公係完全睇唔到有個女人截車,
佢再望個倒後鏡,
唔見有人, 側邊都冇車,或者電單車,
唔知個女人點去到個樹.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 13:05:29 |顯示全部樓層
大家仲有冇故仔講?我地比吹水版追到上黎啦!但瀏覽次數都係呢到高D!!
回復

RIO 發表於 2008-7-8 13:32:47 |顯示全部樓層
咁我講多一個啦,
係我d mami級朋友既親身經歷,
聽講聰明既細路仔係特別容易見到個d野,
我fd佢個仔由2歲開始每年舊曆7月都會見到,
第一次係佢阿媽帶佢去夜街見到,
呢次比較簡單,
化咗d野就冇事.

第2次就驚d,
話說7月期間佢帶個仔去tst食晚飯,
咁去toilet啦,
佢帶個仔去尿尿,
期間感覺有d野行過,
但佢冇理,
跟住出厠格,
未行到洗手盆,
d水已經自己流出,
佢個仔就叫: " mami..."
都未講完我個fd就蓋住個仔既咀唔比佢講,
快快手就出去喇.
以為事件告一段落啦~
接住......
回復

Monse 發表於 2008-7-8 13:47:13 |顯示全部樓層
Nigu媽

做物停左唔講吖,好心急呀!
回復

RIO 發表於 2008-7-8 13:49:21 |顯示全部樓層
哈哈...我睇下有冇人睇丫麻
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 13:58:40 |顯示全部樓層
等緊你呀!咪玩啦!
接住..........................................
回復

RIO 發表於 2008-7-8 13:59:09 |顯示全部樓層
跟住佢個仔返到屋企之後一到夜晚就喊,
咁佢以為細路仔嚇親啦,
打電話去問下d識少少術數既fd,
佢個fd就話因為7月十四鬼門關開,
d野會勁d,
佢應該玩下就冇野,
過咗呢幾日閂門就冇事,
咁隔咗幾日又真係好少少wor,
點知有一晚,
佢個仔又勁喊,
喊到個樣都變埋,
重不停咁亂跳,
佢同佢老公2個人都按唔實個仔,
佢老公成六尺,
可能會話驚整親個仔啦,
但個仔得3歲,
2個人夾手夾腳都得掛,
但就係按唔住佢,
我個fd即刻知出咗事,
佢走出房攞咗條佛珠入來,
要個仔掛起佢,
個仔即刻定哂,
好驚咁,
死都唔肯帶,
佢地2個大人又出盡9牛2虎之力先掛到上去,
個仔就即刻靜哂,
好快瞓著.
接住...
回復

RIO 發表於 2008-7-8 14:03:52 |顯示全部樓層
到佢阿媽係聽到大叫,
係叫得好淒涼wor,
嚇到佢2公婆又lala聲走出廳,
見佢阿媽猛拉張被,
雙眼緊閉,
佢地大叫阿媽啦,
叫咗好耐佢阿媽先起身,
佢話正話有野搞佢,
拉佢張被,
佢聽到佢2公婆叫,
但又起唔到身,
又睜唔大對眼,
就咁佢一家人成晚都冇瞓,
第2日就去搵c傅喇.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-8 14:05:56 |顯示全部樓層
又接住..... 我眼界差,身手又唔好,驚接唔住喎!
回復

RIO 發表於 2008-7-8 14:14:09 |顯示全部樓層
咁一入c傅門口,有個男既就問,
"你...個細既有d野wor...重有個老都唔係好掂啦~"
我fd即刻話:"係啊, c傅, 想..."
講完一輪先知個個男既其實係c傅個細佬.
咁之後見到個c傅,
佢就唔知化咗d野,
就同佢講冇事喇,
你地走得喇,
我fd覺得好兒戲,
就問個c傅啦,
個c傅就話講咗你唔好驚wor,
佢就問:"你平時係唔係好少莊香? 你個仔有事就莊?"
我fd :係
c: 咁你莊比邊個丫?
fd: 我爸同觀音law
c: 咁係咪神位呀?
fd: 唔係, 係相來
c: 你爸又得張相,  觀音張相又未開光咁你上咗既野唔係佢地收, 係第2d野收咗, 你明唔明呀? 佢地知你緊張個仔, 梗係搞佢啦, 你上密d既時候, 你個仔咪冇野, 一唔上就出事.
我個fd嚇到出唔到聲, 原來唔止一隻架,
之後佢搵c傅封咗個仔對眼,
e+時有見黑影,
不過, touch wood都未有其他唔妥.
回復