乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209587 19848
JodieC 發表於 2010-8-8 10:08:26 |顯示全部樓層
老師早晨,
我想請問老師粟米收成後就要cut左去再種架? 如果種係地夠肥, 係咪可以收多幾次架?

我知道老師提過我種得太密, 有先天不足既問題…  有幾棵收完後已經枯左啦… 但有幾棵就出左幾粒約2-3寸粟米仔…  我應該cut左再種… 定係加肥好呢?
回復

花園仔 發表於 2010-8-8 21:30:06 |顯示全部樓層
回復 12641# 小寶
老師好!

小寶果棵都剪左下部幾個分枝喇, 因為佢實在太多葉, 仲成日好快缺水添~

========================================

小寶及大家好!

我除咗剪走啲多餘葉外仲準備為佢做個<滴灌補水器>呢!  
回復

花園仔 發表於 2010-8-8 21:48:38 |顯示全部樓層
回復 12642# fishinglok
老師種o既每一樣o野都好醒神好靚仔靚女呀. 係地同係盆o既分別,
就係地o既就壯健密集o的. 盆o既茄o的葉就冇地果棵大塊葉.
地即係地, 係唔同o的o既.
=================================
fishinglok好!

其實地種或盤種嘅分別係好少嘅啫!
當然係針對植物特性挑選到正確嘅盤至可以噉講啦!

我嗰两盤茄子雖然種體盤度但枝葉茂盛啲葉都好大塊架!
種地梗係條件好啲啦, 我有啲種體花池嘅都有5-6呎高呀! 暈!

用盤種嘅無花果及韭菜都好成功吖!
主要睇你用乜嘢盤同乜嘢泥, 幾厚泥及點控制水份肥料及陽光嘅啫!

2010-08-07-3.jpg 2010-08-07-4.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-8 22:05:35 |顯示全部樓層
回復 12644# JodieC
老師早晨,
我想請問老師粟米收成後就要cut左去再種架? 如果種係地夠肥, 係咪可以收多幾次架?

你好! 粟米開花結果後就會乾枯架罅, 地種盤種都一樣只收一次 --
即係如果一棵粟米有2-3舊粟米棒都只係按該粟米棒成熟程度分期採摘嘅啫!

我知道老師提過我種得太密, 有先天不足既問題…  有幾棵收完後已經枯左啦…
但有幾棵就出左幾粒約2-3寸粟米仔…  我應該cut左再種… 定係加肥好呢?

應該唔會再大架嗱! 可以等粟米仔老啲先至摘咗佢或趁嫩食粟米芯囉!

我種體龍缸嘅幾棵<海南糯米粟>有粟米棒囉!

2010-08-04-24.jpg 2010-08-04-25.jpg 2010-08-04-26.jpg 2010-08-04-27.jpg
回復

下午茶 發表於 2010-8-8 22:12:27 |顯示全部樓層
回復  JicJicmom
老師早上好~~~~
老師, 想請教一下, 細香蔥可以咁樣做嘛 ? 老師比我0既細香蔥, 我想種多D ...
花園仔 發表於 2010-8-2 13:16

老師晚上好:
    有幾個問題請老師指教?
有關乾濕两用廚餘堆肥桶
堆肥問題,

乾堆肥.是否放D廚餘或樹.支葉入內用蓋封閉,就成為密封式乾堆肥 ?

濕堆肥.是否放D廚餘或樹.支葉入內加水浸滿用蓋封閉,就成為密封式濕堆肥 ?
回復

花園仔 發表於 2010-8-8 22:12:32 |顯示全部樓層
補充一下,
蛙蛙話粟米棒多數生長體公花下4對葉附近位置係多數啱架!

2010-08-05-11.jpg 2010-08-05-10.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-8 22:42:05 |顯示全部樓層
回復 12648# 下午茶
老師晚上好:
    有幾個問題請老師指教?
有關乾濕两用廚餘堆肥桶
堆肥問題,

乾堆肥.是否放D廚餘或樹.支葉入內用蓋封閉,就成為密封式乾堆肥 ?

濕堆肥.是否放D廚餘或樹.支葉入內加水浸滿用蓋封閉,就成為密封式濕堆肥 ?

====================================

你好!
<乾堆肥>或<濕堆肥>每個人嘅解讀都可能唔同嘅!

我如果採用<乾堆肥>方式, 會將泥層放體底部, 上面不斷加上枯葉菜葉及泥層分隔....
桶面唔會加蓋, 等啲枯葉菜葉自然分解並與泥層結合成為肥泥!

我如果採用<濕堆肥>方式, 會將未發酵肥層放體底部, 上面不斷加上廚餘及未發酵肥層分隔....
桶面會加蓋密封, 等啲廚餘借助未發酵肥加速分解混和成為固態肥料, 液體滲下桶底引出後成為液態肥!
回復

花園仔 發表於 2010-8-8 22:58:21 |顯示全部樓層
回復 12643# 新仔

老師好呀, 我宜家種緊西瓜, 都几大吓, 但發現同一條滕又有另一個小西瓜生長緊,

請問我要把小西瓜除掉嗎? 如我 2 個西瓜都保留, 會否 2 個都長唔好嗎?

===========================================

新仔好!

我未試過體地上種西瓜, 以前曾種體盤度, 任佢亂生,
結過幾個瓜仔, 最大都係大過拳頭多少咋,
我諗如果單藤一個瓜瓜仔體型會大啲嘅!

你種體地上環境條件都唔同, 可以考慮双線併進格,
一條保留两個瓜瓜一條只留一個, 睇吓效果係點都好吖!
回復

下午茶 發表於 2010-8-8 22:58:31 |顯示全部樓層
謝謝老師賜教,
明白了,
<乾堆肥>桶面唔會加蓋,最終成為肥泥,
<濕堆肥>加蓋密封.最終成為液態肥水,

濕堆肥.我放D廚餘或樹.支葉入內加水浸滿用蓋封閉,密封式濕堆肥.這樣可行嗎 ?
回復

花園仔 發表於 2010-8-8 23:04:32 |顯示全部樓層

回復 12652# 下午茶
謝謝老師賜教,
明白了,
<乾堆肥>桶面唔會加蓋,最終成為肥泥,

<濕堆肥>加蓋密封.最終成為固態肥料及液態肥水,

濕堆肥.我放D廚餘或樹.支葉入內加水浸滿用蓋封閉,密封式濕堆肥.這樣可行嗎 ?

唔係浸水架! 你去積媽度或其他壇友度參考吓啦!

http://hkplants.com/thread-25054-152-2.html

http://hkplants.com/thread-25054-153-2.html

回復

laugenroll 發表於 2010-8-8 23:50:09 |顯示全部樓層
回復 12615# 花園仔

老師, 聽完你講我即刻收割咗條秋葵, 有成差不多20CM長, 個尖已經老咗少少, 所以第二條我見佢同街買的差不多長是就收割咗了。

回復

花園仔 發表於 2010-8-9 00:12:14 |顯示全部樓層
回復 12654# laugenroll
老師, 聽完你講我即刻收割咗條秋葵, 有成差不多20CM長, 個尖已經老咗少少, 所以第二條我見佢同街買的差不多長是就收割咗了。
=====================================

你好!
我就喜歡趁嫩食嘞!

舊年嘅, 今年嘅而家得幾塊葉咋!

回復

花園仔 發表於 2010-8-9 00:15:05 |顯示全部樓層
落咗重肥嘅木瓜 -- 啲花果然大朵啲啵!

2010-08-07-1.jpg 2010-08-07-2.jpg
回復

孖吉 發表於 2010-8-9 00:20:58 |顯示全部樓層
回復  花園仔

老師, 聽完你講我即刻收割咗條秋葵, 有成差不多20CM長, 個尖已經老咗少少, 所以第二條我見 ...
laugenroll 發表於 2010-8-8 23:50

呢支咁長,有冇計係第幾日呀?
回復

花園仔 發表於 2010-8-9 00:24:27 |顯示全部樓層
晚安!

<泰國蕃茄>體炎熱天氣下開花結果,
雖然稀疏咗啲, 不過棵嘢都好似幾醒目吖!

2010-08-07-6.jpg 2010-08-07-6K.jpg
回復

laugenroll 發表於 2010-8-9 00:56:11 |顯示全部樓層
呢支咁長,有冇計係第幾日呀?
marcuslee 發表於 2010-8-9 00:20

我發現結果的秋葵花是不會開的, 而開了的秋葵花是不會結果的, 不知道我的觀察有沒有錯。

我的秋葵花, 同一株有兩種, 一種是會開的, 像黃槿; 另一種是一個花蕾般, 未開已經脫落, 然後會見到有一個小圓頭在花萼, 在第二天就會開始長長, 成為秋葵果實。

我這條特長秋葵是整盤的第一條果, 由落花到收割應該是六天的事。

近來陽光猛, 我試過有兩天沒有淋水, 放工回來看見整株秋葵仿如菜乾, 心想死梗啦! 但都盡下人事淋番JAR水俾佢。點知過咗一陣, 成棵生猛番。後來上網找資料, 才知秋葵原生於非洲現今的埃塞俄比亞, 是甚為耐旱的植物。

我的那株秋葵, 都有其他人說過的一粒粒透明水珠般如蟲卵的東西, 我是用水喉水淋花的,唔知點解。
回復

laugenroll 發表於 2010-8-9 00:57:14 |顯示全部樓層
回復 12655# 花園仔

老師種的秋葵條條長度差不多, 又鮮嫩, 不知這是多少棵秋葵收割得來的呢?
回復

孖吉 發表於 2010-8-9 01:09:04 |顯示全部樓層
我發現結果的秋葵花是不會開的, 而開了的秋葵花是不會結果的, 不知道我的觀察有沒有錯。

我的秋葵花, 同 ...
laugenroll 發表於 2010-8-9 00:56

我種的是 long green 秋葵,是開黃色的花,都結果,但花很快凋謝,早上開花,晚上就凋謝了。

另外好像蟲卵的東西我都有 (其實好像塑膠鹽粒),好像是秋葵自己分泌的。
回復

JodieC 發表於 2010-8-9 03:19:54 |顯示全部樓層
回復 12647# 花園仔

回復 12644# JodieC
老師早晨,

你好! 粟米開花結果後就會乾枯架罅, 地種盤種都一樣只收一次 --
即係如果一棵粟米有2-3舊粟米棒都只係按該粟米棒成熟程度分期採摘嘅啫!

我知道老師提過我種得太密, 有先天不足既問題…  有幾棵收完後已經枯左啦…
但有幾棵就出左幾粒約2-3寸粟米仔…  我應該cut左再種… 定係加肥好呢?

應該唔會再大架嗱! 可以等粟米仔老啲先至摘咗佢或趁嫩食粟米芯囉!

我種體龍缸嘅幾棵<海南糯米粟>有粟米棒囉

===================================================
嗯.. 原來係咁... 唔該老師...
老師.. 想問下你主要用德國黑色花泥來增加泥土黏度嗎? 還是塘泥比較好呢?

我發覺我d泥太疏水啦... 水份好快蒸發... 可以加d咩增加黏度嗎? 增加黏度係咪可以保存多d既水份嗎? (自己諗.. 唔肯定)

晚安啦老師.. ^^
回復

花園仔 發表於 2010-8-9 21:02:14 |顯示全部樓層
回復 12660# laugenroll
回復 12655# 花園仔

老師種的秋葵條條長度差不多, 又鮮嫩, 不知這是多少棵秋葵收割得來的呢?
=========================================

laugenroll及大家晚上好!

嗰啲莢果係種體露地嘅4棵秋葵收穫物.
秋葵好多產架, 好快又摘一轉架!
回復