乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209578 19848
花園仔 發表於 2010-8-1 18:29:23 |顯示全部樓層
掘咗啲沙葛

2010-07-30-1.jpg 2010-07-30-2.jpg 2010-07-30-3.jpg 2010-07-30-4.jpg 2010-07-30-5.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-1 23:43:08 |顯示全部樓層
烈日當空下都唔會頭耷耷, 夠水囉!
棵嘢葉多咪俾多啲水佢囉, 葉少咪唔使淋咁多水啦!

回復

小寶 發表於 2010-8-2 00:28:11 |顯示全部樓層
回復 12564# 花園仔
掘咗啲沙葛

====================
原來沙葛咁快有收成~
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-2 00:33:17 |顯示全部樓層

回復 12561# 花園仔

我果株唔係花墟種…但都長得幾好!枝好壯…只是葉子少了一點 (因我懶下肥!)明天應該又有一個可收吃!

無花果都幾有要求…唔可以大風,少水葉必落!
回復

mono 發表於 2010-8-2 00:55:48 |顯示全部樓層
回復 12550# 花園仔
小寶, giveupaguy, 妹頭及大家好!
割咗盤韮菜, 我係噉樣處理嘅:
=================
老師早!終於知道點處理啲韮菜。
我每次只係挖個洞落肥.....。
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 10:30:11 |顯示全部樓層

回復 12563# 花園仔
妹頭及大家好!
韭菜大得好快架好似吹水噉, 所以咪好食肥囉! 薄肥多施就唔會錯!
而且佢係食用頻繁嘅菜菜好快就割食一次, 所以施肥就要細心安棑嘞,
睇住佢爸爸聲噉膨大, 預算割黎整餃子招呼朋友, 噉咪體預期前十日重手啲俾肥囉!
剛剛影嘅嗰盤韭菜, 啲雞屎肥溶緊囉,
完全配合到菜菜嘅膨大期! 幾好吖!

=======================================
老師早上好~~~~
老師, 想請教一下, 細香蔥可以咁樣做嘛 ? 老師比我0既細香蔥, 我想種多D 分多幾盤出來.
謝謝老師指教呀~~
回復

花園仔 發表於 2010-8-2 13:16:31 |顯示全部樓層
回復 12569# JicJicmom
老師早上好~~~~
老師, 想請教一下, 細香蔥可以咁樣做嘛 ? 老師比我0既細香蔥, 我想種多D 分多幾盤出來.
謝謝老師指教呀~~
=======================

積媽及大家好!

梗係得啦! 不過等天氣涼翻啲棵嘢強壯啲至郁佢會好啲架!

又, 今早買齊材料實行DIY個乾濕两用廚餘堆肥桶!

2010-08-02-3.jpg 2010-08-02-2.jpg
回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:23:57 |顯示全部樓層
回復 12570# 花園仔
今早買齊材料實行DIY個乾濕两用廚餘堆肥桶!
======================

午安老師及各位,
老師果然坐言起行 add10icon ,咁快手...出便好熱呀,小心中暑,去陰涼地方整喎!
我見你幫個蓋既外圍剪左個圈,唔知乜東東呢,好想快啲睇到呀 !
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 13:27:52 |顯示全部樓層
回復 12571# muitau

今早買齊材料實行DIY個乾濕两用廚餘堆肥桶!
午安老師及各位,
老師果然坐言起行  ,咁快手...出便好熱呀,小心中暑,去陰涼地方整喎!
我見你幫個蓋既外圍剪左個圈,唔知乜東東呢,好想快啲睇到呀 !
老師及妹頭好~~
嘩~~~~ 比妹頭霸左頭位 !!!!
老師呢五隻係腳來? 係唔係同隻藍桶配套架?( 即係呢隻桶0既專用腳? )
回復

llaus 發表於 2010-8-2 13:51:55 |顯示全部樓層
一個桶有兩個蓋
多一個來做乜呢?
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 13:54:57 |顯示全部樓層
回復 12573# llaus

我估其中一隻蓋用黎鑽孔後加腳, 放入去桶入面做底 ......
回復

llaus 發表於 2010-8-2 13:55:19 |顯示全部樓層
老師及妹頭好~~
嘩~~~~ 比妹頭霸左頭位 !!!!
老師呢五隻係腳來? 係唔係同隻藍桶配套架?( 即係呢隻桶0既專用腳? )
============================================

看來唔似來做腳啵
D肥水有機會從鑼絲位流出來唷
回復

花園仔 發表於 2010-8-2 13:58:49 |顯示全部樓層
回復 12574# JicJicmom
我估其中一隻蓋用黎鑽孔後加腳, 放入去桶入面做底 ......
=================================

叻!叻!
回復

llaus 發表於 2010-8-2 14:04:23 |顯示全部樓層
個桶怎樣橕高到可以開水龍頭取肥水呢??
回復

小寶 發表於 2010-8-2 14:14:03 |顯示全部樓層
回復 12577# llaus

===================
我又估: 有果五隻膠腳嘛, 果五粒釘用來固定膠蓋和膠腳用的
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 14:22:43 |顯示全部樓層
回復 12578# 小寶
回復 12577# llaus
我又估: 有果五隻膠腳嘛, 果五粒釘用來固定膠蓋和膠腳用的
小寶好叻呀 !!!!!!
蛙哥, 搵野座高隻桶咪得囉~~~~~
回復

giveupaguy 發表於 2010-8-2 15:05:28 |顯示全部樓層
回復 12563# 花園仔

老師好. 各位好.
    我一宜又把肥加入泥中(挖窿再翻泥遮住)...原來又錯了... 謝謝老師示範
    我的九菜好似d 雜草咁纖細...係時間"薄肥多施" ...順便修剪下
回復

llaus 發表於 2010-8-2 20:48:39 |顯示全部樓層
桶底我落咗混凝土, 有斜水架, 高低相差6mm到啦,
===============================
個細蓋怎能做到平呢??
是否要同長短腳來就呀
回復

花園仔 發表於 2010-8-2 21:39:34 |顯示全部樓層
大家好!

唔使估嘞!

差唔多搞掂囉! (等桶底混凝土乾透就裝配嘞!)

呢個堆肥桶簡單易做, 可以直接做乾式或濕式堆肥,

亦可以加內膽(好似積媽鑽咗好多窿嘅洗衣粉桶)進行乾式或濕式堆肥!

桶底我落咗混凝土, 有斜水架, 高低相差6mm到啦,

水龍喉入水位座低咗令桶底肥水流出時一滴唔留架,

噉就唔會成日有臭臭留體度啦!

點樣順利引出曬啲肥水, 梗係揾嘢承高個桶幾吋啦, 簡單啦!

睇住啲相先啦:

2010-08-02-17.jpg 2010-08-02-18.jpg 2010-08-02-19.jpg 2010-08-02-23.jpg 2010-08-02-25.jpg 2010-08-02-22.jpg 2010-08-02-24.jpg

嗱, 我用咗有鎖定窿嘅閘掣水龍頭,
目的係防止狗狗亂搞或人為錯誤引至肥水不受控制流出....

2010-08-02-20.jpg 2010-08-02-21.jpg
回復

joycewsm 發表於 2010-8-2 21:41:55 |顯示全部樓層
你好!
最開心見到你哋咁好心機睇帖架嘞!
做人最緊要有始有終, 千祈唔好學有啲人輕輕浮浮....
努力!
=========
知道老師
報告老師
已睇到301頁
仍在努力中
回復