積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324320 4062
miku 發表於 2010-7-30 13:25:32 |顯示全部樓層
我隻香水菠蘿開始有香味呀~~~

我而家0既天台, 只有夜香花係不停有收獲....
...
JicJicmom 發表於 2010-7-30 11:34

JICJICMOM
個菠蘿好正呀, 好快就有得食,
見你地個個都種得咁開心
我都種左一個
果個種左半個月, 唔知生左根未
回復

農夫 發表於 2010-7-31 23:50:24 |顯示全部樓層

jicmon,
呢個都好接近你個設計
http://item.taobao.com/item.htm?id=5651351593
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 00:18:46 |顯示全部樓層
本來我喜孜孜想上黎貼D相+同朋友仔傾計, 但睇到一D唔好0既帖,替一些好花友好農友不值.
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 00:31:38 |顯示全部樓層

今日積媽收到一件好禮物, 係一位只係見過數面0既好農友送我的.... 真係好感動 ~
就係堆肥桶一隻喇 ~~~

隨桶送筆記一份~~~

水喉位

呢隻桶可以扣實, 咁落雨都唔使怕喇 ~

結構方面, 佢係 "桶中桶"
內桶比較小, 而且係自行將桶CUT短左0既.

有水喉將肥水引出.

內桶底係有孔的,以便將肥水流到大桶中.

我用左一D無用0既小盤"坐高內桶 (10蚊店小陶人散哂之後的物資)

呢隻小盤剛好高過水喉位...

放番內桶入去.... PERFECT~~~

評分

查看全部評分

回復

農夫 發表於 2010-8-1 00:33:50 |顯示全部樓層
咁先夠份糧呢
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 00:37:20 |顯示全部樓層

開始堆肥了~~~ ^^
根據筆記教 ....先放泥 ~

再放D乾枯樹枝/葉/枯植物

然後係自家廚餘 (好噁心....)

仲有自作主張的雞蛋碎殼...

哎呀 , 漏左野...... 仲有過期麥片同麵粉.....

然後係響阿娘度拎番來的爛菜心... (反面教材~~ 應該切碎佢先....)

最後我蓋上左一層泥. 下星期堆多一次廚餘, 個桶就應該滿喇 ~~~

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 00:40:08 |顯示全部樓層
今日入左去三興入貨~~~
有新來的肥料~~ 今次係羊C ~

仲有種子~~~
回復

小寶 發表於 2010-8-1 00:42:21 |顯示全部樓層
回復 3026# JicJicmom

小陶盆奸奸好呀! 正呀!
仲有你D反面教材又幾實用喎
回復

農夫 發表於 2010-8-1 00:55:53 |顯示全部樓層
廚餘唔駛先隔水咩?
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 01:05:21 |顯示全部樓層
回復 3029# 農夫
@.@ 我隔左架... 不過放左幾日又出哂水....
回復

農夫 發表於 2010-8-1 01:07:09 |顯示全部樓層
回復  農夫
@.@ 我隔左架... 不過放左幾日又出哂水....
JicJicmom 發表於 2010-8-1 01:05

禽晚打皂個陣講開,
話d廚餘要用筲簊掠幾日.
回復

cklife 發表於 2010-8-1 09:52:40 |顯示全部樓層
睇到外邊標題,以為有乜令人震驚既場面出現添....
其實都知架喇...咁優雅既女士,可以做得D乜野出樣呀....

今日...襯隣居整家去左旅行,將我包尼龍袋廚餘倒出黎,撈勻佢,再放番入袋,開始標明日期..吽佢喇....今次加左多D紙碎入去,因為睇到資料話,原來吽既時候碳同氮既比例係20-30%度,會吽得好D,以前見人加紙入去,成日以為吸水用,原來有原因既...

一倒出黎.....嘩...好似入左垃圾站咁味.....但場面唔算震驚,因為無虫、無大量無霉,只有小量果皮屑有白霉。

我諗你筒廚餘過一個月再打開黎睇,會精彩D囉...

好羨慕你人緣真好,個筒做得好靚,我構想都係類似,但就諗住買個細D既筒放入去,不過多數唔係咁貼邊,怕會有野跌左落桶底,佢個設計真好,內筒切走個邊,不過我想做細筒D...未搵到合心水既水喉頭。
回復

Ivana 發表於 2010-8-1 11:45:10 |顯示全部樓層
如果"內筒"有個手柄就可以方便攞出黎,小花盆放底會唔會好容易走位?
回復

孖吉 發表於 2010-8-1 12:32:11 |顯示全部樓層
我因為個 "銻陶" 入黎睇,原來只係 新車落地!積積媽你慢慢玩啦,最重要對塊田有益,種大棵菜出來!
最近我學人整另一種廚餘堆肥,有成果再向大家報告。

見你個 setup 有件事多口想講:
你個去水位太硬太長太重,好易撞到,同埋扯爆膠桶。你放的時候最好放一個不會撞到的方向,搵野浪住龍頭底部。用的時候用雙手,一手扶住個龍頭,一手擰制,千萬唔係俾個龍頭受力!如果唔係,膠筒爆咗就嘥咗一大番心機喇!
回復

llaus 發表於 2010-8-1 13:27:09 |顯示全部樓層
睇到外邊標題,以為有乜令人震驚既場面出現添....
其實都知架喇...咁優雅既女士,可以做得D乜野出樣呀....
...
cklife 發表於 2010-8-1 09:52

紙要整碎佢
最好是找部碎紙機啦

無紙呀!
樹葉/菜疏都屬於碳類呀
回復

cklife 發表於 2010-8-1 13:34:29 |顯示全部樓層
如果"內筒"有個手柄就可以方便攞出黎,小花盆放底會唔會好容易走位?
Ivana 發表於 2010-8-1 11:45

我諗走位都唔緊要,因為個內筒有重量唔會鬆,個小花盆都係[浪]起佢姐..[浪]得起就得,移少少位應該無問題。
個筒真係正...如果有賣腳架仲正
回復

孖吉 發表於 2010-8-1 13:48:53 |顯示全部樓層
原來吽既時候碳同氮既比例係20-30%度
cklife 發表於 2010-8-1 09:52

唔係 碳同氮既比例係20-30% 呀!係 碳:氮 = 20~30:1 呀!

但如果你開始的時候冇放,而家 翻堆 其實係唔使放咖!
回復

cklife 發表於 2010-8-1 13:52:08 |顯示全部樓層
唔係 碳同氮既比例係20-30% 呀!係 碳:氮 = 20~30:1 呀!

但如果你開始的時候冇放,而家 翻堆 其實係 ...
marcuslee 發表於 2010-8-1 13:48

係呀..係呀...我口齒不清呀...20-30:1呀....

係呀...不過放左囉....包野...一直都係暖架....除左臭味..其實都OK....隔住個袋,摸落軟淋...鬆鬆散散咁....
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-1 14:23:35 |顯示全部樓層
多謝積媽教我落泥呀!!!!!
風雨蘭落泥1個星期就開花啦!!
回復

孖吉 發表於 2010-8-1 14:36:14 |顯示全部樓層
紙要整碎佢
最好是找部碎紙機啦

無紙呀!
樹葉/菜疏都屬於碳類呀
llaus 發表於 2010-8-1 13:27

乾葉,乾草 - 最重要係乾到變黃變啡先係高碳

菜蔬?例如呢?add3icon
回復