乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209572 19848
花園仔 發表於 2010-8-3 11:31:32 |顯示全部樓層
回復 12592# alilovebyj
我在考慮是否買一個廚餘桶回來,定係做堆肥算了。

我原先都好似係噉諗, 見積媽嗰個都幾好, 方便易做先興起咋!

老師,我有兩個紅 B 的膠桶,係舊嘢,想兩個疊起,2個桶間會有一些空間;想上面嗰個底鑽洞,下面嗰個就加喉咀,行嗎?

積媽嗰個咪係咁上下囉, 有版睇啦!

也想過懶一點,下面唔加喉咀,有肥水,就拿起上面的桶,斟下面個桶d肥水就ok!但做了喉咀,好以可以一勞永逸!

想懶啲仲反而麻煩, 唔通成日抽起上面個桶黎睇吓下邊有肥水未,
有味架, 撈good, 都係整水龍喉閘掣好!!
回復

花園仔 發表於 2010-8-3 11:53:54 |顯示全部樓層
回復 12595# muitau
早呀老師早呀咁多位!
老師你個堆肥桶睇到我抖唔到氣呀,有無攪錯呀咁你都諗得出? 你連鑽窿都度位, 比我求其錐幾個罷就啦...
近水喉內籠果到除左平水尺見你整凹咗條溝作引水道...嘩, 呢個頭位真係值回票價!

個桶咁深你烏個身入去整紅毛泥抿平果時咪好辛苦囉?! 好高難度喎....
個有手抽個底版我諗唔明,係咪當埋肥完熟時將個桶訓底, 等啲泥無咁啲再抽出黎咁呀?
啲堆肥都唔輕, 個底座夠唔夠力呢?
==============================================

妹頭好!

話俾你知啦, 我都冇認真諗過, 有積媽嗰個做版, 改良吓啫!

<烏個身入去> -- 唔使咁鹽重瓦!
剩係用咗個畢肥膠殼將撈好咗嘅混凝土彎彎哋腰畢入桶內咋,
完全無難度, 畢咗入去輕搖個桶啲混凝土就自動走平啦,
乜都冇用清潔都唔使, 只要畢入去時優雅啲唔好整到四圍都係!

冇咁複雜, 啲肥OK咪用殼畢出黎囉!
底板承受力係大於3倍! 嘻嘻!
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-3 13:59:52 |顯示全部樓層
有味架, 撈good
................................
一於聽老師話。
因為我遲D 會去台灣,想抬個廚餘桶番黎啊…而家就諗諗先!
回復

cklife 發表於 2010-8-3 14:55:11 |顯示全部樓層
混凝土係好重, 嫌重咪郁吓個腦啦, 用水泥+沙+輕陶粒黎混咪輕好多啦!!

况且人地都話可以添加內膽洛, 冇力咪整細個啲啦!

粗重咪揾人幫吓手啦, 你唔知有句<一呼百應>嘅咩! 嘻嘻!

==============================

加輕陶粒....丫...我個豬腦真係諗唔到喎...又學到野...唔該晒....
回復

giveupaguy 發表於 2010-8-3 15:06:37 |顯示全部樓層
回復 12603# 花園仔

夠重.唔會反桶...?  如領悟錯左. 見諒啦.
回復

花園仔 發表於 2010-8-3 15:15:48 |顯示全部樓層
回復 12608# giveupaguy
回復 12603# 花園仔

夠重.唔會反桶...?  如領悟錯左. 見諒啦.
===========================

冇用心睇帖!! 呵呵!

請睇:

回復 12582# 花園仔
大家好!

唔使估嘞!

差唔多搞掂囉! (等桶底混凝土乾透就裝配嘞!)

呢個堆肥桶簡單易做, 可以直接做乾式或濕式堆肥,

亦可以加內膽(好似積媽鑽咗好多窿嘅洗衣粉桶)進行乾式或濕式堆肥!

桶底我落咗混凝土, 有斜水架, 高低相差6mm到啦,

水龍喉入水位座低咗令桶底肥水流出時一滴唔留架,

噉就唔會成日有臭臭留體度啦!

點樣順利引出曬啲肥水, 梗係揾嘢承高個桶幾吋啦, 簡單啦!
回復

fishinglok 發表於 2010-8-4 01:37:09 |顯示全部樓層
老師你好勁呀, 咁都比你諗到個桶咁樣去整. 堆肥呢家o野要再諗諗,
我最驚就係堆肥堆出白色大條蟲呀, 上次我試過一次, 見到成桶蟲爬來爬去, 嚇到連桶連成桶o野掉走o左呀.
仲有呀, 老師你o的茄子點解可以大得咁快o既, 5個月都咁大棵又咁多茄子出, 我果3棵種o左成年, 都係得花開, 開完就掉花蕾. 想結都結唔到. 有咩計仔指教o下我丫. 仲有我3月時都落種種了一棵泰國圓茄子. 到家下都係同你3月果棵咁大咋, 好似定o左型咁. 唔識大呀.
回復

giveupaguy 發表於 2010-8-4 09:12:48 |顯示全部樓層
回復 12609# 花園仔

老師早晨. 各位早晨
    罰..罰自己再重溫3000次...謝謝老師
     老師我上網找過你用的藍色桶.唔見有網頁介紹. 我在漁排見過有呢類桶. 實際名稱是什麼? 是儲水桶嗎? 起初仲估係紅b出品..連紅b都無果類桶.
回復

laugenroll 發表於 2010-8-4 10:11:25 |顯示全部樓層
老師你好, 好耐無見! 我的秋葵已經結果, 仲竟然有成十幾CM長, 我想問如果佢成形後應該幾多天收割才好才不會老?
回復

花園仔 發表於 2010-8-4 12:02:22 |顯示全部樓層
回復 12607# cklife
加輕陶粒....丫...我個豬腦真係諗唔到喎...又學到野...唔該晒....
==================================

大家好!

你地用黎種嘢嘅輕陶粒將佢體三合土入邊代花岡石粒,
成品重量輕好多架!

回復

花園仔 發表於 2010-8-4 12:10:05 |顯示全部樓層
回復 12611# giveupaguy
老師早晨. 各位早晨
罰..罰自己再重溫3000次...謝謝老師
老師我上網找過你用的藍色桶.唔見有網頁介紹. 我在漁排見過有呢類桶. 實際名稱是什麼?
是儲水桶嗎? 起初仲估係紅b出品..連紅b都無果類桶.
========================================

你好!
呢種桶係用黎裝化學用品多嘅, 好似洗潔精, 洗頭水, 膠粉, 粘合劑....
我用作堆肥桶嘅原本係裝膠粉嘅, 回收物黎架!
回復

花園仔 發表於 2010-8-4 12:21:26 |顯示全部樓層
回復 12612# laugenroll
老師你好, 好耐無見! 我的秋葵已經結果, 仲竟然有成十幾CM長,
我想問如果佢成形後應該幾多天收割才好才不會老?
===================================

你好!
秋葵成果後大得好快架, 睇住佢大, 日日唔同....
你睇佢停止膨大就摘得啦, 除非留種籽用囉!
秋葵要趁嫩食, 老咗又硬又鞋唔好食架!
隻果莢停止膨大落軟身及顏色嫩綠就要採摘囉!
果莢顏色深及落硬掘掘就老嘞!

琴日先至移種咗两棵秋葵之馬

回復

花園仔 發表於 2010-8-4 12:51:19 |顯示全部樓層

回復 12610# fishinglok
老師你好勁呀, 咁都比你諗到個桶咁樣去整. 堆肥呢家o野要再諗諗,
我最驚就係堆肥堆出白色大條蟲呀, 上次我試過一次, 見到成桶蟲爬來爬去, 嚇到連桶連成桶o野掉走o左呀.
仲有呀, 老師你o的茄子點解可以大得咁快o既, 5個月都咁大棵又咁多茄子出, 我果3棵種o左成年, 都係得花開, 開完就掉花蕾. 想結都結唔到. 有咩計仔指教o下我丫. 仲有我3月時都落種種了一棵泰國圓茄子. 到家下都係同你3月果棵咁大咋, 好似定o左型咁. 唔識大呀.
====================================

你好!

採用<密封式>嘅堆肥方法係唔會有蟲嘅!

茄子種體盤係比種體地上生長慢少少嘅,
用盤種優點係控制陽光, 水份及肥料都容易得多架!
我呢两盤唔同品種嘅茄子掛果咗一段時間囉, 食咗好多個嘞....
而家仲有好多及仲開緊花架, 冇乜特別對佢架, 正常栽種架咋!

陽光足(狂曬)
肥料夠(薄肥多多施)

水份要睇實(千祈唔好缺水)
人人都以為出猛大太陽啲葉頭耷耷係正常,
太陽落山淋啲水又兀翻曬起身嘞, 就當係冇問題.
我就唔係噉諗嘞, 一耷一兀消耗棵嘢好多能量架馬,
所以我好似施肥噉少水多淋囉, 棵嘢由早到晚都頭兀兀架,
你睇以色列人體沙漠大棚種嘢就係採用電腦控制滴灌嘞,
啲農產品咪產量高又靚靚囉!

剛剛拍攝茄子現時情況:

2010-08-04-30.jpg 2010-08-04-29.jpg 2010-08-04-32.jpg 2010-08-04-31.jpg
回復

fishinglok 發表於 2010-8-4 15:36:44 |顯示全部樓層
哦~原來係呀, 我要更加努力先得. 越睇你o的茄子就越想我o的快o的快o的長大呀.
回復

joycewsm 發表於 2010-8-4 16:57:53 |顯示全部樓層
老師老師
我而家睇到第318頁
實在忍唔住要開聲問了
你可唔可以比D馬齒萈我呀?
小時候媽媽在騎樓種了一大盆
每日都有花開
看到心情也愉快起來
老師請問可以比D我嗎?
回復

花園仔 發表於 2010-8-4 22:59:34 |顯示全部樓層
回復 12617# fishinglok
哦~原來係呀, 我要更加努力先得. 越睇你o的茄子就越想我o的快o的快o的長大呀.
=================================

你好!

我過去貴帖睇過嘞, 茄子唔夠肥(氮,磷)棵嘢唔夠粗壯啫!

如果棵嘢枝葉茂盛到咗一定時間, 剪緊啲黃老殘葉(尤其係超過30日嘅老葉)

只要俾鉀肥催谷吓, 啲花就會不斷噉開, 不斷結果啦!

當然, 結果多少或完唔完美係要睇吓你俾乜嘢條件佢嘅,

盤細泥少同盤大泥多得出結果梗係有多少分別啦!
回復

花園仔 發表於 2010-8-4 23:06:20 |顯示全部樓層
回復 12618# joycewsm

老師老師
我而家睇到第318頁
實在忍唔住要開聲問了
你可唔可以比D馬齒萈我呀?
小時候媽媽在騎樓種了一大盆
每日都有花開
看到心情也愉快起來
老師請問可以比D我嗎?

=============================

你好!

我而家啲馬齒莧有粉紅色及白色两種, 都係奀之之嘅,

加上呢棑天氣咁熱好難插得生架, 涼翻啲先啦!

我建議你跟吓積媽帖嘞, 佢有好多品種嘅馬齒莧, 種得又比我靚....

你識做喇!
回復

花園仔 發表於 2010-8-4 23:14:11 |顯示全部樓層

越黎越覺得棵<無花果>好靚呀!
210大洋冇白花囉 -- 如果結多啲果俾我睇吓嘅話!

仲有翻呢頁感到好有趣及好溫馨添, 仲有傻過一次嘅<直獐蜜瓜>, 哈哈....

http://www.hkplants.com/thread-11235-455-1.html

回復

花園仔 發表於 2010-8-4 23:16:56 |顯示全部樓層
日日都有椒架!

回復

花園仔 發表於 2010-8-4 23:19:31 |顯示全部樓層
嗰個堆肥桶已經開始做嘢罅!

2010-08-04-2.jpg 2010-08-04-4.jpg
回復