乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209592 19848
花園仔 發表於 2010-8-9 21:41:16 |顯示全部樓層

回復 12662# JodieC
回復 12647# 花園仔
------------------------------------
嗯.. 原來係咁... 唔該老師...
老師.. 想問下你主要用德國黑色花泥來增加泥土黏度嗎? 還是塘泥比較好呢?

我發覺我d泥太疏水啦... 水份好快蒸發... 可以加d咩增加黏度嗎? 增加黏度係咪可以保存多d既水份嗎? (自己諗.. 唔肯定)

晚安啦老師.. ^^
=====================================

JodieC好!

我常用<德國黑色花泥>去做一啲嘢主要係貪方便啫,
因為我種花常備咗好多呢種泥咋!

剛好相反, 我係利用呢隻泥增強改變泥土鬆軟度, 令植物根部生長較好嘅,
<德國黑色花泥> 單獨使用佢係好快由鬆軟變成硬塊狀嘅, 鎖唔到水架!

你覺得啲泥太疏水, 應該係錯覺黎咋,
水份好快被蒸發或流失, 大部份原因係冇做鬆土動作以至泥土鎖唔到水,
淋咗都好快流走曬, 或者泥土內根纏泥少都會係噉架!
當然泥土質量特性都係原因, 噉你咪溝靚啲泥至種嘢囉!
我就唔鍾意用塘泥做鎖水介質嘞!
就算用塘泥增加泥土粘度都唔係咁好啫,
唔係每種植物根部都適應高粘性土壤架,
而且高粘性土壤密度大好易吽壞根呢!
我採用塘泥溝其他土壤黎種嘢只係用體柑桔類植物度架咋!
回復

花園仔 發表於 2010-8-9 22:01:03 |顯示全部樓層
JodieC, 仲有:

天氣炎熱太陽高掛, 種體盤嘅植物好易因各種原因搞到頭耷耷係正常嘅!

最大原因盤細泥少或啲泥實骨骨鎖唔到水, 甚至根纏滿盤令盤內根多泥少都會架!

由其係植物太靚枝葉茂盛仲容易缺水添, 一日真係淋两三次都唔嫌多嘅!

唔得閒咪動吓腦囉, 我好耐以前咪出咗個帖嘅, 你有冇睇吖!

http://hkplants.com/thread-15234-5-1.html

今日我用梘粉桶又整多咗個嘞, 加埋節流掣就OK架罅!

回復

JodieC 發表於 2010-8-9 22:43:40 |顯示全部樓層
回復 12665# 花園仔

JodieC好!

我常用<德國黑色花泥>去做一啲嘢主要係貪方便啫,
因為我種花常備咗好多呢種泥咋!

剛好相反, 我係利用呢隻泥增強改變泥土鬆軟度, 令植物根部生長較好嘅,
<德國黑色花泥> 單獨使用佢係好快由鬆軟變成硬塊狀嘅, 鎖唔到水架!

你覺得啲泥太疏水, 應該係錯覺黎咋,
水份好快被蒸發或流失, 大部份原因係冇做鬆土動作以至泥土鎖唔到水,
淋咗都好快流走曬, 或者泥土內根纏泥少都會係噉架!
當然泥土質量特性都係原因, 噉你咪溝靚啲泥至種嘢囉!
我就唔鍾意用塘泥做鎖水介質嘞!
就算用塘泥增加泥土粘度都唔係咁好啫,
唔係每種植物根部都適應高粘性土壤架,
而且高粘性土壤密度大好易吽壞根呢!
我採用塘泥溝其他土壤黎種嘢只係用體柑桔類植物度架咋

JodieC, 仲有:

天氣炎熱太陽高掛, 種體盤嘅植物好易因各種原因搞到頭耷耷係正常嘅!

最大原因盤細泥少或啲泥實骨骨鎖唔到水, 甚至根纏滿盤令盤內根多泥少都會架!

由其係植物太靚枝葉茂盛仲容易缺水添, 一日真係淋两三次都唔嫌多嘅!

唔得閒咪動吓腦囉, 我好耐以前咪出咗個帖嘅, 你有冇睇吖!

http://hkplants.com/thread-15234-5-1.html

今日我用梘粉桶又整多咗個嘞, 加埋節流掣就OK架罅

-------------------------------------------------
老師你好.. 食飯未呀…
老師你真係我偶像…  你完全知道o西我d問題呀… 補水器既帖已經買睇左啦.. 都買左料.. 只欠d時間去攪攪佢….
我d苗仔呢頭淋完… 轉頭番黎已經乾o西啦… 一日真係要淋3次水呀.. 一早, lunch後, 放工前… 星期六日放假曬得濟.. 都會唔放心返去淋水… 有時多野做唔得閒..見佢地耷o西頭真係肉都赤埋….

泥果方面.. 我會試下轉返大d既盤… 加多少少花泥令d泥軟d.. 睇下會唔會改善d先..
至於塘泥..  我會當加肥料咁溝少少.. 因為之前都試過吽爛根.. 之前我阿公棵杜鵑就係用o西塘泥.. 積實o西d根.. 又生得唔好….

老師.. 你指鬆土動作係指用爬爬定期幫佢翻下土嗎??  唔怕傷到d根嗎?
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-10 00:03:31 |顯示全部樓層

老師講得岩啊…真係淋兩三次都唔嫌多。
我勤力就淋兩次,一唔淋兩次個日,第二朝D葉就耷晒啦!

老師個補水器好大啊…補比城塊田??
回復

muitau 發表於 2010-8-10 10:02:28 |顯示全部樓層
==========================

早呀老師,
又一精美傑作!! 個架中架係咪都係你親手整架? 個外架係10蚊店果啲再噴銀漆?!
回復

cklife 發表於 2010-8-10 10:25:06 |顯示全部樓層
花老師有事請教....
我跟你做個補水器,初時試一支入去二支出水,但只控制到一邊出水。後來放棄,只用一支入出一支出水,但控制唔到出水係一滴滴咁出,較到一滴滴咁出,佢流晒條管裡面既,就唔再出水,即係吸唔到樽裡面既水出黎,一定要係好似開水口候長流水先可以不停出水。

係咪我買個制有問題呀? 應該買邊種先做到呢?依個係$2一隻...係咪買得太平既問題呢?
回復

小寶 發表於 2010-8-10 10:51:57 |顯示全部樓層
回復 12656# 花園仔

落咗重肥嘅木瓜 -- 啲花果然大朵啲啵!

==============================
老師你這棵木瓜咁快就有花喇, 我的還是bb班一樣, 看來都要學你添d肥喇~
回復

下午茶 發表於 2010-8-10 12:23:54 |顯示全部樓層
老師:又有要事請教?

我種D青爪不唔成功, 已經結果後約 1 吋多左右就枯萎,枯左好多粒啦,係唔係約1吋左右就要笠不織布袋 ?
或者令有原因 ?
回復

kwanyeehui 發表於 2010-8-10 13:07:40 |顯示全部樓層
落咗重肥嘅木瓜 -- 啲花果然大朵啲啵!
花園仔 發表於 2010-8-9 00:15

每塊葉都有花, 好多木瓜食.
回復

花園仔 發表於 2010-8-10 14:12:58 |顯示全部樓層

回復 12669# cklife
花老師有事請教....
我跟你做個補水器,初時試一支入去二支出水,但只控制到一邊出水。
後來放棄,只用一支入出一支出水,但控制唔到出水係一滴滴咁出,較到一滴滴咁出,佢流晒條管裡面既,就唔再出水,
即係吸唔到樽裡面既水出黎,一定要係好似開水口候長流水先可以不停出水。

係咪我買個制有問題呀? 應該買邊種先做到呢?依個係$2一隻...係咪買得太平既問題呢?

================================================

CK及大家午安!

未答你前請大家聽個故事先喇:

話說我朋友到佢朋友屋企作客, 露台花盤度發現<補水器>踪影....
佢問朋友點解咁醒識得整嘅, 朋友話唔係佢整嘅, 叫彬彬出黎問吓邊個整嘅,
彬彬話係佢自己整嘅, 我朋友問佢邊度學翻黎, 佢話係另一個彬彬教佢嘅,
係嗰個彬彬嘅女主人體綱上跟一個叫<花園仔>學嘅, 我朋友聽完大笑!!

嗱! 古仔就講完嘞, 你冇理由整唔到嘅啵!
唔關器材平貴格, 以你手上材料一陣就搞掂啦,
真係唔明你做緊乜至真!!
你可到嗰個帖度同壇友分享吓格, 佢地都好掂架!

嗱, 你睇吓我點整啦:

將隻桶装滿水 -- 條喉仲入桶內到底(預長啲都好架, 遠程啲咪拉出啲囉!)
將節流器擰鬆到最大
將水吸入喉內自動流出(我用針筒插入出水喉嘴一拉一放就搞掂!)
將節流器續啲擰實調節水滴速度(鍾意幾秒一滴都OK格, 我選咗8秒一滴!)
將喉嘅出水口安放體所需嘅植物主莖附近
完美收工!

2010-08-10-3.jpg 2010-08-10-3K.jpg 2010-08-10-4.jpg 2010-08-10-5.jpg 2010-08-10-6.jpg

一開二都好易嘅啫!

2010-08-10-1.jpg 2010-08-10-1K.jpg
回復

cklife 發表於 2010-8-10 14:37:08 |顯示全部樓層
多謝老師...

即係器材無問題...係個人有問題...咁要再接再厲...多謝晒
回復

花園仔 發表於 2010-8-10 14:46:37 |顯示全部樓層
回復 12667# alilovebyj

老師講得岩啊…真係淋兩三次都唔嫌多。
我勤力就淋兩次,一唔淋兩次個日,第二朝D葉就耷晒啦!

老師個補水器好大啊…補比城塊田??
===============================

Alison好!
有幾大吖, 梘粉桶啫, 補幾盤嘢咋!
回復

花園仔 發表於 2010-8-10 14:51:21 |顯示全部樓層
回復 12668# muitau
==========================

早呀老師,
又一精美傑作!! 個架中架係咪都係你親手整架? 個外架係10蚊店果啲再噴銀漆?!
============================================

妹頭好!
傑乜作吖, 係用两個十蚊嘢再加幾支廢鐵連貫埋做成嘅, 好肉酸至真!
回復

花園仔 發表於 2010-8-10 14:56:38 |顯示全部樓層
回復 12670# 小寶
老師你這棵木瓜咁快就有花喇, 我的還是bb班一樣, 看來都要學你添d肥喇~

回復 12672# kwanyeehui
每塊葉都有花, 好多木瓜食.
======================================

小寶及鈞哥好!

木瓜要樹身膨大夠粗壯先至多啲瓜瓜架,
氮磷鉀肥都要俾佢食多啲至得架!
回復

花園仔 發表於 2010-8-10 15:03:24 |顯示全部樓層
回復 12671# 下午茶

我種D青爪不唔成功, 已經結果後約 1 吋多左右就枯萎,枯左好多粒啦,係唔係約1吋左右就要笠不織布袋 ?
或者令有原因 ?
=======================================

你好!
結唔成瓜瓜原因好多, 你肯定授粉成功架嗱,
我未授粉都笠住佢架嘞, 開花就同佢人工授粉, 跟住笠翻袋....
我比較保守! (我啲帖子有好多關於青瓜架!)
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-10 15:16:35 |顯示全部樓層
將水吸入喉內自動流出(我用針筒插入出水喉嘴一拉一放就搞掂!)
........................................................................................

哈…哈…又學到嘢…我低能仔,係用口吸…哈哈哈!add4icon

cklife 補充一句,你有無留意老師將個桶放係腳架度,個腳架仲做咗手腳去加高加固。
記住d水要放係比個盆高0既位置啊……水向低落啊嘛!
回復

cklife 發表於 2010-8-10 18:03:10 |顯示全部樓層
klife 補充一句,你有無留意老師將個桶放係腳架度,個腳架仲做咗手腳去加高加固。
記住d水要放係比個盆高0既位置啊……水向低落啊嘛!

-----------------------------

有架....我個水樽放係欄杆上面...個盆係地下架....,人地得我無理由唔得....一定要再試...
回復

下午茶 發表於 2010-8-10 18:43:36 |顯示全部樓層
回復  下午茶

我種D青爪不唔成功, 已經結果後約 1 吋多左右就枯萎,枯左好多粒啦,係唔 ...
花園仔 發表於 2010-8-10 15:03

謝謝老師賜教,
咁我就試吓早D同佢帶袋啦,
回復

小昭 發表於 2010-8-10 21:14:51 |顯示全部樓層
老師, 最近南瓜B給黑螞蟻咬了,之後枯了,有何方法防治, 謝謝!
回復

小寶 發表於 2010-8-10 21:34:04 |顯示全部樓層
回復 12680# cklife

有架....我個水樽放係欄杆上面...個盆係地下架....,人地得我無理由唔得....一定要再試...

===========================
會唔會條氣喉唔夠長, 試下剪長些看看.
回復