積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324319 4062
cklife 發表於 2010-8-1 15:52:05 |顯示全部樓層
乾葉,乾草 - 最重要係乾到變黃變啡先係高碳

菜蔬?例如呢?
marcuslee 發表於 2010-8-1 14:36

係呀..今早搣到手指痛,就開始諗碎紙機喇....
回復

小寶 發表於 2010-8-1 16:02:22 |顯示全部樓層
我唔係好叻堆肥, 但睇過綠田園的堆肥介紹
http://www.producegreen.org.hk/agronomy_14.htm#topic5 堆肥 topic 入面的 " 計算物料的碳氮比 " 表列主要的堆肥物料其碳和氮的比例, 即係話每種物料都有碳和氮的原素, 大家可以入去睇睇參考一下
回復

孖吉 發表於 2010-8-1 19:04:20 |顯示全部樓層
咁我賣吓廣告先,我的舊作:
控制廚餘堆肥的碳氮比例 add12icon
回復

孖吉 發表於 2010-8-1 19:23:24 |顯示全部樓層
係呀..今早搣到手指痛,就開始諗碎紙機喇....
cklife 發表於 2010-8-1 15:52

其實唔使搣到手指痛,報紙只要裁到半張 A4 紙大少便可,你落的時候一/兩張紙,隔一層廚餘,又一/兩張報紙 ...。
我唔用報紙,用 雞蛋紙托 咁厚都係咁啦 (吋半丁方) ~
回復

cklife 發表於 2010-8-1 19:46:15 |顯示全部樓層
其實唔使搣到手指痛,報紙只要裁到半張 A4 紙大少便可,你落的時候一/兩張紙,隔一層廚餘,又一/兩張報 ...
marcuslee 發表於 2010-8-1 19:23

唔係報紙,普通影印紙得唔得架?  我屋企係無報紙依樣野架...
回復

孖吉 發表於 2010-8-1 20:05:52 |顯示全部樓層
唔係報紙,普通影印紙得唔得架?  我屋企係無報紙依樣野架...
cklife 發表於 2010-8-1 19:46

咁要睇你接受程度嘞:
報紙冇咁多漂白,用的墨是 黃豆油墨,基本上你朝早返工可以免費攞到
A4 紙 漂得好勁,用的墨是 遇熱會融 的 toner (化學嘢,唔知係咪 膠 定係 聚脂) ...

講真,其實未必有好大分別,因為唔係我地直接食紙,份量又唔多,响泥裏面,就算俾植物吸收到,我地都未必會食到 (例如你種瓜果 唔會食 藤 之類),而且中間有好多轉化過程 ...
回復

llaus 發表於 2010-8-1 20:10:52 |顯示全部樓層
妳公司有無碎紙機呀?
d紙碎後都是找亞姊清去
不如妳同佢講,d碎紙妳代佢清走
佢一定死妳
回復

cklife 發表於 2010-8-1 21:10:52 |顯示全部樓層
咁要睇你接受程度嘞:
報紙冇咁多漂白,用的墨是 黃豆油墨,基本上你朝早返工可以免費攞到
A4 紙 漂得好 ...
marcuslee 發表於 2010-8-1 20:05

咁又係....漂到咁白...不過我無工返呀.....好少出街添呀....我係諗住屋企咁多郵政廢紙(信紙、紙封、宣傳紙張),諗住可以順便減少垃圾丫嘛...
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 21:43:16 |顯示全部樓層
其實..... 儲下d枯葉咪可以增加碳含量囉 ? 我成日都響西貢娘家掃枯葉返去堆肥 /燒草木灰.
死左d植物又係, 我用個大花盤裝住佢, 好天放響度晒, 雨天用膠袋蓋住放花棚入面.
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 21:45:47 |顯示全部樓層
位位都比左好多意見我 ~ 多謝哂~~~
堆肥桶係農友送比我, 我開心都黎唔切, 一定會好好錫住黎用. 而家放左響花棚入面, 等所有吽泥桶移開左, 我就可以比個靚位佢~~~
多謝咁多位比意見我, 我會好好放置呢隻堆肥寶貝架喇 ~~~
回復

草民 發表於 2010-8-1 21:49:54 |顯示全部樓層
其實..... 儲下d枯葉咪可以增加碳含量囉 ? 我成日都響西貢娘家掃枯葉返去堆肥 /燒草木灰.
死左d植物又係,  ...
JicJicmom 發表於 2010-8-1 21:43

等我去西貢行山都執D乾牛C番黎堆下。 講笑乍,係都去元朗執啦
回復

花園仔 發表於 2010-8-1 22:12:47 |顯示全部樓層

積媽好!

我原想托人到台灣買個堆肥桶黎處理啲廚餘嘅,
見你地咁高興我都想DIY整翻個呀!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 22:36:15 |顯示全部樓層
回復 3052# 花園仔
老師好 ~~~
台灣有好多呢類產品, 真係睇到我心郁郁.
其實我一直都想用舊膠衣箱黎整, 小寶上次提醒我呢d膠衣箱真係唔晒得. 所以我會整好之後放響檯面式菜架下, 盡情利用d空間.
農友送我的堆肥桶, 其實佢水喉頭內外都有膠墊/膠圈, 係好穩陣的一隻桶來. 可能我影相影得唔好喇.
老師呢一隻堆肥桶, 會係用乜野性質 / 質料來造呢 ? 見到老師呢隻樣辦, 我突然想起.... 我無開關水喉頭 , 又唔想買... 咁可以用老師呢個方法, 再駁條膠喉出去, 引落膠水樽 / 其他容器度一樣可以喎 ......
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 22:39:08 |顯示全部樓層

回復 3033# Ivana

Ivana ,
盤底呢幾隻野, 唔易走位架~ 我尋晚放左落去之後, 拎個桶左FING右FING , 再拎開個內桶, 小陶盤仍無走過位. 我覺得只要內桶一路壓實呢幾隻野, 就算走位都無問題, 因為內桶同外桶之間無乜虛位.
內桶呢 , 我都想緊要加個手柄落去, 方便拎出拎入嘛 ~
回復

花園仔 發表於 2010-8-1 22:56:27 |顯示全部樓層

回復 3053# JicJicmom
老師好 ~~~  
其實我一直都想用舊膠衣箱黎整, 小寶上次提醒我呢d膠衣箱真係唔晒得. 所以我會整好之後放響檯面式菜架下, 盡情利用d空間.
農友送我的堆肥桶, 其實佢水喉頭內外都有膠墊/膠圈, 係好穩陣的一隻桶來. 可能我影相影得唔好喇.
老師呢一隻堆肥桶, 會係用乜野性質 / 質料來造呢 ? 見到老師呢隻樣辦, 我突然想起.... 我無開關水喉頭 , 又唔想買... 咁可以用老師呢個方法, 再駁條膠喉出去, 引落膠水樽 / 其他容器度一樣可以喎 ......
=================================

積媽,
唔好意思, 我見隻桶質料較薄水龍喉裝上液體容易滲漏,
所以用圖示表達一下啫, 原已做妥就OK啦! 嘻嘻!

我預算用厚身少少嘅膠桶做 -- 我浸花生麩水嗰種中型款,
結構大家都差唔多啦, 會採用單桶式, 底部滲透肥水吼直徑會開大少少囉....
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 23:04:24 |顯示全部樓層

回復 3053# JicJicmom
老師好 ~~~  
=================================

積媽,
唔好意思, 我見隻桶質料較薄水龍喉裝上液體容易滲漏,
所以用圖示表達一下啫, 原已做妥就OK啦! 嘻嘻!

我預算用厚身少少嘅膠桶做 -- 我浸花生麩水嗰種中型款,
結構大家都差唔多啦, 會採用單桶式, 底部滲透肥水吼直徑會開大少少囉....
回復 3055# 花園仔
老師你客氣喇 ~~~
影相0既野, 唔多唔少會比到錯覺大家, 講唔好意思0既應該係我呢~~
大家響度分享意見+心得 , 袋左咁鬼多錢落積媽袋, 你地唔好咁客氣喇~~~

如果我要再造堆肥桶 ( 呢一隻有水出0既堆肥) , 都係會沿用呢個方式去做. 我買左本台灣書教堆肥, 係教我地用洗衣粉桶, 響桶壁+桶底鑽好多孔, 然後才放入大桶入面. 洗衣粉桶本身有手挽又實淨, 實在係一個好選擇來.
回復

花園仔 發表於 2010-8-1 23:25:17 |顯示全部樓層
回復 3056# JicJicmom
回復 3055# 花園仔
老師你客氣喇 ~~~
影相0既野, 唔多唔少會比到錯覺大家, 講唔好意思0既應該係我呢~~
大家響度分享意見+心得 , 袋左咁鬼多錢落積媽袋, 你地唔好咁客氣喇~~~   

如果我要再造堆肥桶 ( 呢一隻有水出0既堆肥) , 都係會沿用呢個方式去做. 我買左本台灣書教堆肥, 係教我地用洗衣粉桶, 響桶壁+桶底鑽好多孔, 然後才放入大桶入面. 洗衣粉桶本身有手挽又實淨, 實在係一個好選擇來.
=====================================

最緊要係構造原理正確啫, 用乜嘢材料方法大可各自發揮嘞!
祝大家順利成功囉! 嘻嘻!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-1 23:52:25 |顯示全部樓層
我響本書D影左D相 / 內容出來
( 摘自 : 堆肥變沃土真簡單 BY 綠精靈工作室 )
千瘡百孔堆肥桶 ~~~

回復

小寶 發表於 2010-8-2 00:26:41 |顯示全部樓層
呢個桶係就咁單桶放堆肥?
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 09:20:57 |顯示全部樓層
回復 3059# 小寶

小寶早晨呀 ~~
本書就係話可以單用, 但如果比我就唔會係單用喇, 呢個只係內桶0既做法.
農友送我0既呢一隻 , 內桶比較軟身, 個人認為唔適合鑽到周身窿. 如果我再做一隻大D0既堆肥桶, 我會用呢D洗衣粉桶做內膽囉~~
回復