乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209601 19848
cklife 發表於 2010-8-11 07:35:57 |顯示全部樓層
會唔會條氣喉唔夠長, 試下剪長些看看.

==============
我會再試..多謝
回復

giveupaguy 發表於 2010-8-11 11:00:51 |顯示全部樓層
回復 12679# alilovebyj

我起初都用口吸...   嘻~~ 後來嘗試 ""把節流器放於壺口滲於水中(節流器微鬆). 另一手把近泥面的水管"練"幾下..待水從壺中的水管流進另一條水管 (近泥果條), 先到有水流入左近泥果條水管. 就可以把節流器再鬆開一點...確定水份可以流通. 再把節流器韶節心中的流量""

不過...見花老園會方法更方便...!
回復

花園仔 發表於 2010-8-11 12:35:22 |顯示全部樓層
回復 12666# JodieC
老師你好.. 食飯未呀…
老師你真係我偶像…  你完全知道o西我d問題呀… 補水器既帖已經買睇左啦.. 都買左料.. 只欠d時間去攪攪佢….
我d苗仔呢頭淋完… 轉頭番黎已經乾o西啦… 一日真係要淋3次水呀.. 一早, lunch後, 放工前… 星期六日放假曬得濟.. 都會唔放心返去淋水… 有時多野做唔得閒..見佢地耷o西頭真係肉都赤埋….

泥果方面.. 我會試下轉返大d既盤… 加多少少花泥令d泥軟d.. 睇下會唔會改善d先..
至於塘泥..  我會當加肥料咁溝少少.. 因為之前都試過吽爛根.. 之前我阿公棵杜鵑就係用o西塘泥.. 積實o西d根.. 又生得唔好….

老師.. 你指鬆土動作係指用爬爬定期幫佢翻下土嗎??  唔怕傷到d根嗎?

===========================================

JodieC及大家好!

我指盤種嘅鬆土動作係指用小鐵耙間中將盤面表土抓鬆,
近主莖位抓淺啲, 離主莖遠啲或盤邊位就抓深啲,
呢個動作體施肥前都會做吓架!
回復

下午茶 發表於 2010-8-11 16:40:26 |顯示全部樓層
今日早晨給農作物淋水,呢頭淋完水轉眼又落大雨,白費功夫啦,
老師:
有關青爪問題再次勞煩你賜教,
青爪是否雌雄同體,
定係一棵雌,一棵雄呢 ?
回復

花園仔 發表於 2010-8-11 20:51:14 |顯示全部樓層
回復 12682# 小昭
老師, 最近南瓜B給黑螞蟻咬了,之後枯了,有何方法防治, 謝謝!
=================================

小昭,
我係用<蟑蟻淨>滅蟻嘅, 幾好吖!
回復

花園仔 發表於 2010-8-11 20:54:32 |顯示全部樓層
回復 12687# 下午茶
今日早晨給農作物淋水,呢頭淋完水轉眼又落大雨,白費功夫啦,
老師:
有關青爪問題再次勞煩你賜教,
青爪是否雌雄同體,
定係一棵雌,一棵雄呢 ?
===========================

下午茶,
瓜類都係每棵有公花乸花嘅!
回復

laugenroll 發表於 2010-8-11 21:20:48 |顯示全部樓層
我種的是 long green 秋葵,是開黃色的花,都結果,但花很快凋謝,早上開花,晚上就凋謝了。

另外好像蟲 ...
marcuslee 發表於 2010-8-9 01:09

我想更正我之前說過我的秋葵花不開就結果一事。

那天中午, 我見到我的秋葵有一大朵很美的黃花開了, 但晚上回去, 發現它已掉下來。掉下來前, 花辮是合起來的, 像還未開的花蕾, 所以才令我誤會以為花未開就結果。

在中午盛開的秋葵花

在中午盛開的秋葵花

晚上已掉下來

晚上已掉下來
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-11 23:18:09 |顯示全部樓層
<蟑蟻淨>滅蟻
................................
要係賣園藝d地方買,定係普通藥房都有呢?
回復

JodieC 發表於 2010-8-12 03:46:35 |顯示全部樓層
回復 12686# 花園仔

JodieC及大家好!

我指盤種嘅鬆土動作係指用小鐵耙間中將盤面表土抓鬆,
近主莖位抓淺啲, 離主莖遠啲或盤邊位就抓深啲,
呢個動作體施肥前都會做吓架!
---------------------------------------------------------
老師早晨...
好... 等我試下先... 唔該老師... ^^
回復

花園仔 發表於 2010-8-12 18:16:45 |顯示全部樓層
回復 12691# alilovebyj
要係賣園藝d地方買,定係普通藥房都有呢?
==========================

Alison及大家傍晚好!

我係體元朗<乜平記>買架! 普通嘢黎啫!
回復

花園仔 發表於 2010-8-12 18:41:37 |顯示全部樓層
DIY個補水器你估係整火箭咩,
由開工至調教好出水使幾分鐘唧, 唉!

今早做咗個俾两棵青瓜用, 效果幾好吖 -- 冇頭耷耷囉!!

揾咗個<裝鮮奶嘅膠樽>及<洗頭水唧唧>,

將所需嘅<膠喉>剪啱, 插入擰鬆咗<調節掣>两邊,

短喉嗰邊插入滿水嘅膠樽入邊

長喉體出邊插入嗰個洗頭水唧唧度, 幾吓咪水長流啦....

將膠樽掛高位後逐條出水喉調節掣慢慢擰翻實黎調教出水滴速度,

搞掂咪OK囉, 冇水就加水, 個樽乾曬咪重新調過囉容乜易吖!

2010-08-12-15.jpg 2010-08-12-16.jpg 2010-08-12-17.jpg 2010-08-12-18.jpg 2010-08-12-21.jpg 2010-08-12-23.jpg 2010-08-12-22.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-12 20:35:32 |顯示全部樓層
健康嘅茄子顏色亮麗絕對唔會大花臉兼爛pat pat架!
仲有唔知邊個差館走個亞Sir出黎話上述問題係因為朵花授粉後, 花托未完全打開曬喎,
所以個瓜瓜越來越大時, 刮住個茄子表面, 所以攪成咁嘅款喎, 笑你唔死算你夠運!!!

今早摘嘅: (放大清楚啲架)

2010-08-12-1.jpg 2010-08-12-2.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-12 22:05:20 |顯示全部樓層
花托未完全打開曬喎
...................................
呢句我都好似有讀過…
回復

MNCA 發表於 2010-8-13 00:10:35 |顯示全部樓層
[quote]
魔肥對毬蘭我諗唔係咁夠力囉! 毬蘭好大棵似夜 ...
[size=2][color=#999999]花園仔 發表於 2008-10-22 23:23

花園仔老師,
唔好意思,搵番呢個好耐之前嘅毬蘭topic, 想請教請教: 應用什麼肥呢?
我家毬蘭原本年年開花,現在就...
回復

llaus 發表於 2010-8-13 08:27:15 |顯示全部樓層
花老師早安,

如果買唔到調節制.有無其他辦法代替呢??
回復

cklife 發表於 2010-8-13 09:39:07 |顯示全部樓層
如果買唔到調節制.有無其他辦法代替呢??

-----------------
老師好似話過可以用衣夾,夾住條喉減少出水。

或者用棉心吸水...睇番前面有講架。
回復

小寶 發表於 2010-8-13 10:17:12 |顯示全部樓層
回復 12698# llaus

阿蛙, 你去水族館買唔到咩?
回復

llaus 發表於 2010-8-13 11:07:56 |顯示全部樓層
回復  llaus

阿蛙, 你去水族館買唔到咩?
小寶 發表於 2010-8-13 10:17

這樹好少水族館呀
同時會好貴呀
回復

iamfine 發表於 2010-8-13 17:52:05 |顯示全部樓層
花園仔, 你可以幫我睇下我盆藍莓嗎? 唔該你丫

http://hkplants.com/viewthread.php?from=notice&tid=58260
回復

花園仔 發表於 2010-8-13 19:14:26 |顯示全部樓層
回復 12697# MNCA
花園仔老師,
唔好意思,搵番呢個好耐之前嘅毬蘭topic, 想請教請教: 應用什麼肥呢?
我家毬蘭原本年年開花,現在就...
====================================

MNCA 好!
<熱帶雨林植物>版嗰度好多壇友嘅毬蘭都開曬花啦!
你去請教吓佢地仲實際啦, 專家又多.... 嘻嘻!
回復