乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209571 19848
花園仔 發表於 2010-8-2 21:44:35 |顯示全部樓層
回復 12582# llaus
桶底我落咗混凝土, 有斜水架, 高低相差6mm到啦,
===============================
個細蓋怎能做到平呢??
是否要同長短腳來就呀
================================

原則係嘅! 两腳相差4.2mm啫, 唔鋸低囉!
(高唔郁 中-2.1mm 低-4.2mm)
回復

花園仔 發表於 2010-8-2 21:50:16 |顯示全部樓層
回復 12583# joycewsm
你好!
最開心見到你哋咁好心機睇帖架嘞!
做人最緊要有始有終, 千祈唔好學有啲人輕輕浮浮....
努力!
=========
知道老師
報告老師
已睇到301頁
仍在努力中
=============================

多謝你! 就快一半囉!

請你睇吓我啲<白長豆角>, 嘻嘻!

2010-08-02-13.jpg 2010-08-02-14.jpg 2010-08-02-15.jpg 2010-08-02-16.jpg
回復

邱比特 發表於 2010-8-2 23:23:07 |顯示全部樓層
d豆角種得好靚呀, 又有得食炒粒粒囉
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-3 00:01:15 |顯示全部樓層
回復 12584# 花園仔

老師好~~~
老師連桶內斜水問題都想到,真係好細心呀 ..... 積媽真係服得你五體投地 !
不過我一見到水泥呢家野, 我估我真係處理唔來了......
回復

cklife 發表於 2010-8-3 08:54:35 |顯示全部樓層
老師出品一定企理細緻,我依D懶人真係好難跟尾。

加左混凝土,入面又裝滿堆肥廚餘,咁要開桶攪D肥時(攪拌或者取出)咪好重囉,我見你個筒都唔細呀,似乎係好粗重既功夫。
回復

小寶 發表於 2010-8-3 09:03:30 |顯示全部樓層
回復 12587# JicJicmom
老師連桶內斜水問題都想到,真係好細心呀 ..... 積媽真係服得你五體投地 !
=============================
係呀,用到泥水真係諗唔到!!!好野!
回復

花園仔 發表於 2010-8-3 09:50:56 |顯示全部樓層
大家好!

嗰個堆肥桶做好咗囉!

2010-08-03-2.jpg 2010-08-03-3.jpg 2010-08-03-4.jpg 2010-08-03-5.jpg 2010-08-03-6.jpg 2010-08-03-1.jpg
回復

llaus 發表於 2010-8-3 09:57:50 |顯示全部樓層
老師真細心,連水都測試完才裝配好佢
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-3 10:17:19 |顯示全部樓層
回復 12590# 花園仔

我在考慮是否買一個廚餘桶回來,定係做堆肥算了。

老師,我有兩個紅 B 的膠桶,係舊嘢,想兩個疊起,2個桶間會有一些空間;想上面嗰個底鑽洞,下面嗰個就加喉咀,行嗎?

也想過懶一點,下面唔加喉咀,有肥水,就拿起上面的桶,斟下面個桶d肥水就ok!但做了喉咀,好以可以一勞永逸!
回復

Ivana 發表於 2010-8-3 10:35:27 |顯示全部樓層
裏面唔加一個桶?咁D固體肥咪好容易跌落桶底同D液體肥混埋一齊?會塞喉架喎
回復

花園仔 發表於 2010-8-3 10:38:55 |顯示全部樓層

回復 12587# JicJicmom

老師好~~~

回復 12589# 小寶

係呀,用到泥水真係諗唔到!!!好野!

===============================

積媽及小寶,

其實小泥水工作好簡單架咋, 好優雅噉做都得, 比做蛋糕容易呀,
呢個桶底嘅混凝土工作係乜嘢人做邊個做講出黎你地都唔會信呢!!!

嗱! 好易嘅啫!
首先買啲水泥及沙, 首先將灌幾多混凝土體積計算一下,
唔識計牙? 咪開水喉放水入桶到你要求嘅位置囉,
跟住放水, 用嘢載起佢量下總數幾多公升囉,
跟住以約1份水泥3份沙加水攪吓攪吓撈勻佢,
好似撈麵粉噉慢慢加水, 撈到佢杰杰哋咪OK囉,
落混凝土前用報紙捲成條狀塞入水龍頭內外邊留两三吋就得,
做斜水仲易過借火, 好似我個桶底要做6mm斜水效果,
咪體水龍喉出水嗰邊桶底墊放两塊6mm厚嘅瓦片囉,
跟往用殼將混凝土放入桶內, 放吓放吓, 又搖吓個桶....
啲混凝土咪以水平線走平囉, 放到所需嘅水平位置就完工收手,
過咗3小時後就將水龍頭閘掣打開將入邊多餘水份放走....
再過2小時就將塞住水龍頭入水位嘅報紙條掹走, 用手指執靚個位就搞掂架罅!
回復

muitau 發表於 2010-8-3 10:40:56 |顯示全部樓層
早呀老師早呀咁多位!
老師你個堆肥桶睇到我抖唔到氣呀,有無攪錯呀咁你都諗得出? 你連鑽窿都度位, 比我求其錐幾個罷就啦...近水喉內籠果到除左平水尺見你整凹咗條溝作引水道...嘩, 呢個頭位真係值回票價add6icon!

個桶咁深你烏個身入去整紅毛泥抿平果時咪好辛苦囉?! 好高難度喎....
個有手抽個底版我諗唔明,係咪當埋肥完熟時將個桶訓底, 等啲泥無咁啲再抽出黎咁呀?
啲堆肥都唔輕, 個底座夠唔夠力呢?
回復

Nancy 發表於 2010-8-3 10:42:11 |顯示全部樓層
花老師,好厲害呀,對於我來講係高難度動作,睇怕都搞唔定,都係老老實實買肥料罷了...
回復

llaus 發表於 2010-8-3 10:43:52 |顯示全部樓層

手抽是方便放個蓋落去呀
隻腳就唔會落坑嘛
回復

花園仔 發表於 2010-8-3 10:53:02 |顯示全部樓層
回復 12588# cklife
老師出品一定企理細緻,我依D懶人真係好難跟尾。

加左混凝土,入面又裝滿堆肥廚餘,咁要開桶攪D肥時(攪拌或者取出)咪好重囉,我見你個筒都唔細呀,似乎係好粗重既功夫。

CK,

混凝土係好重, 嫌重咪郁吓個腦啦, 用水泥+沙+輕陶粒黎混咪輕好多啦!!

况且人地都話可以添加內膽洛, 冇力咪整細個啲啦!

粗重咪揾人幫吓手啦, 你唔知有句<一呼百應>嘅咩! 嘻嘻!
回復

muitau 發表於 2010-8-3 10:56:52 |顯示全部樓層
回復 12597# llaus
手抽是方便放個蓋落去呀
隻腳就唔會落坑嘛
==================

un晒, 唔該蛙哥!
回復

花園仔 發表於 2010-8-3 10:58:10 |顯示全部樓層
好彩蛙蛙有良好反應啫, 嘻嘻!

有茄食! 剛剛摘架!

回復

花園仔 發表於 2010-8-3 11:04:21 |顯示全部樓層
回復 12593# Ivana
裏面唔加一個桶?咁D固體肥咪好容易跌落桶底同D液體肥混埋一齊?會塞喉架喎

話俾你知啦, 放置發酵肥前會體底蓋上面放一塊<衫兄>嘅銀線防蟲網架!
回復

giveupaguy 發表於 2010-8-3 11:06:45 |顯示全部樓層
回復 12590# 花園仔

老師做的堆肥桶好精緻. 可說是豪華型.
   我有一點思維. 請教可行嗎?
1) 如不做泥水. 改用"堆石仔"於桶底. (加埋跟老師一樣的水龍頭出水)
2) "堆石仔"之上放上一個鐵網 /金屬網 (類似蒸餸的不秀鋼網)
3) 金屬網之上再加個細膠桶為內膽.細膠桶的底部打小孔

請給一點意見呀~ 謝謝.
回復

花園仔 發表於 2010-8-3 11:20:20 |顯示全部樓層
回復 12602# giveupaguy
老師做的堆肥桶好精緻. 可說是豪華型.
   我有一點思維. 請教可行嗎?
1) 如不做泥水. 改用"堆石仔"於桶底. (加埋跟老師一樣的水龍頭出水)
2) "堆石仔"之上放上一個鐵網 /金屬網 (類似蒸餸的不秀鋼網)
3) 金屬網之上再加個細膠桶為內膽.細膠桶的底部打小孔

請給一點意見呀~ 謝謝.
================================

你要明白我做泥水嘅目的係乜嘢先

梗係得啦! 盡量發揮你嘅創作本能啦, 點都得!
回復