乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2209588 19848
花園仔 發表於 2010-8-4 23:28:30 |顯示全部樓層
堆肥桶入邊第一次放咗乜嘢?

今日嘅廚餘啦, 仲有係剪咗嗰两棵合掌瓜嘅老殘....

話俾蛙蛙聽你重新出發啦!

2010-08-04-9.jpg 2010-08-04-13.jpg 2010-08-04-13K.jpg 2010-08-04-12.jpg
回復

joycewsm 發表於 2010-8-4 23:58:22 |顯示全部樓層
你好!
我而家啲馬齒莧有粉紅色及白色两種, 都係奀之之嘅,
加上呢棑天氣咁熱好難插得生架, 涼翻啲先啦!
我建議你跟吓積媽帖嘞, 佢有好多品種嘅馬齒莧, 種得又比我靚....
你識做喇!
=========
原來係咁
唔怪之得我插了袋鼠花都唔得喇
多謝老師提點
我識做喇
回復

小寶 發表於 2010-8-5 00:27:28 |顯示全部樓層
回復 12621# 花園仔

越黎越覺得棵<無花果>好靚呀!
210大洋冇白花囉 -- 如果結多啲果俾我睇吓嘅話!

仲有翻呢頁感到好有趣及好溫馨添, 仲有傻過一次嘅<直獐蜜瓜>, 哈哈....

=============================
老師好!

無花果買番來果時係咁細盆架咋?!   我都有一盆積媽送的, 但唔知係咪因為大雨後, 粒果唔甜嘅?

今年還會種<直獐蜜瓜>嗎??
回復

fishinglok 發表於 2010-8-5 00:52:41 |顯示全部樓層
我果兩盆茄子係由09年6月開始種, 種O左成年先係咁O既樣. 種O左三盆, 得一盆試過一次生一個茄子, 不過有茄子果盆個街坊見到鍾意, 指明要有果結果盆比佢. 我咪送O左比佢囉. 因為佢比O左好多位我種O野嘛. 落肥我都有落, 一個月落一次. 係唔係唔夠呀. 落雞屎肥,同牛屎肥. 魚肥, 仲有紅牛, 每次落一個透明膠杯份量, 係唔係都唔夠呀. 尋日見你話多施薄肥, 我即刻比O的O牛O左一年O既花生夫水肥比佢, 希望可以好似你O的茄子咁壯啦. 不過呢期兩盆茄子都好多紅蜘蛛, 試過噴鮮奶水都唔得, 跟住就日日噴肥皂水都係唔死. 今日就連焗蚊香都試埋. 希望救得到呢兩盆O野啦.
回復

花園仔 發表於 2010-8-5 12:43:31 |顯示全部樓層
回復 12625# joycewsm
原來係咁
唔怪之得我插了袋鼠花都唔得喇
多謝老師提點
我識做喇
========================

joycewsm及大家好!

嗱, 我嗰盤馬齒莧真係奀之之架!   

回復

花園仔 發表於 2010-8-5 12:59:39 |顯示全部樓層
回復 12626# 小寶

老師好!

無花果買番來果時係咁細盆架咋?!   我都有一盆積媽送的, 但唔知係咪因為大雨後, 粒果唔甜嘅?

今年還會種<直獐蜜瓜>嗎??

============================================

小寶好!

<無花果>買翻黎時係咁細盆架咋! 而家大咗好多倍架罅!
粒果唔甜與品種, 種植環境及條件有好大關係, 雨水多都係原因之一....

今年唔再做傻事囉, 留俾第個試吓啦!
跟本上係唔得架, 如果得通街都係啦,
好似嗰啲神秘嘢咁, 如果得就體街市都檔檔都有得賣啦,
印度鬼椒仲搞笑, 供應商問我要幾噸喎, 每KG好平架咋, 講緊係辣椒乾!

而家俾心機種青瓜....

2010-08-02-7.jpg 2010-08-02-9.jpg 2010-08-02-10.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-5 14:16:37 |顯示全部樓層
回復 12627# fishinglok
我果兩盆茄子係由09年6月開始種, 種O左成年先係咁O既樣. 種O左三盆, 得一盆試過一次生一個茄子,
不過有茄子果盆個街坊見到鍾意, 指明要有果結果盆比佢. 我咪送O左比佢囉. 因為佢比O左好多位我種O野嘛.

冇所謂啦, 分享係美德, 而且有來有往, 種多幾盤靚嘢容乜易吖!

落肥我都有落, 一個月落一次. 係唔係唔夠呀. 落雞屎肥,同牛屎肥. 魚肥, 仲有紅牛, 每次落一個透明膠杯份量, 係唔係都唔夠呀.
尋日見你話多施薄肥, 我即刻比O的O牛O左一年O既花生夫水肥比佢, 希望可以好似你O的茄子咁壯啦.

嗱, 雖然你嘅圖片細, 但從比例校對睇得出你嘅茄子用盤直徑較細,
茄子係傘型嘅, 即係根鬚走向寬廣啦, 濶口盤就啱嘞, 高身窄口盤點都係差啲架!
同時成個月至落一次肥, 唉, 體噉嘅天氣度能生存已經係好叻架嘞,
佢有乜本事開枝散葉吖! 我見佢啲葉色唔夠光澤仲帶灰色添!
俾多啲氮磷肥佢補吓先啦, 根強, 莖壯, 葉旺, 先至谷花果就掂嘞!
仲有啲泥表面好似好實噉啵, 你有冇得閑用手耙仔耙鬆吓泥面呢!
嘩, <雞屎肥,同牛屎肥. 魚肥, 仲有紅牛, 每次落一個透明膠杯份量> 隻杯幾大亞?
咖啡杯又係杯, 藥水杯又係杯, 冇準則啵, 我就求其目測架咋, 實地判斷囉!
都話薄肥多多施洛, 發育時幾日就俾啲好稀好稀嘅水肥佢嘆架罅,
泥面就放啲雞屎肥, 等佢慢慢溶滲入泥度囉, 冇曬又落過啫....
棵嘢靚靚又壯碩就揾紅牛幫吓佢, 多少少冇問題架, 因為有棑都溶唔曬, 醃唔死棵嘢嘅!
到開滿花時, 仍然要補架, 係好薄好薄嘅均效肥就OK嘞!
噉樣就可收掛果滿枝頭, 摘緊都仲有花開啦!

不過呢期兩盆茄子都好多紅蜘蛛, 試過噴鮮奶水都唔得, 跟住就日日噴肥皂水都係唔死.
今日就連焗蚊香都試埋. 希望救得到呢兩盆O野啦.

殺蟲嘅嘢唔想多講嘞, 希望你成功啦!

今朝摘嘅茄子, 樣丑啲啫, 不過好健康喎, 最緊要好食吖馬!

2010-08-05-1.jpg 2010-08-05-3.jpg
回復

llaus 發表於 2010-8-5 14:39:18 |顯示全部樓層
今日嘅廚餘啦, 仲有係剪咗嗰两棵合掌瓜嘅老殘.
==============================

是呀! 乾左 D 合掌瓜葉好靚呀!
好脆呀!
可以好易整到好碎呀
回復

fishinglok 發表於 2010-8-5 18:06:10 |顯示全部樓層
回復  fishinglok
我果兩盆茄子係由09年6月開始種, 種O左成年先係咁O既樣. 種O左三盆, 得一盆試過一次生一 ...
花園仔 發表於 5/8/2010 02:16 PM

嘩~O的茄子真係好靚呀~冇得頂呀! 我係用普通係超市買來開P果O的透明膠杯囉. 咁我試O下幫佢剪晒O的葉先, 因為O的紅蜘蛛真係冇得頂呀,搞佢唔掂, 跟住再同佢換大屋先. 等佢可以生生性性咁長大. 嘿嘿~
回復

花園仔 發表於 2010-8-5 19:27:25 |顯示全部樓層

回復 12632# fishinglok

嘩~O的茄子真係好靚呀~冇得頂呀! 我係用普通係超市買來開P果O的透明膠杯囉. 咁我試O下幫佢剪晒O的葉先, 因為O的紅蜘蛛真係冇得頂呀,搞佢唔掂, 跟住再同佢換大屋先. 等佢可以生生性性咁長大. 嘿嘿~

============================================

千祈唔好衝動呀, 剪曬啲葉棵嘢會死架!

你好!

我過去貴帖睇過嘞, 茄子唔夠肥(氮,磷)棵嘢唔夠粗壯啫!

如果棵嘢枝葉茂盛到咗一定時間, 剪緊啲黃老殘葉(尤其係超過30日嘅老葉)

只要俾鉀肥催谷吓, 啲花就會不斷噉開, 不斷結果啦!

當然, 結果多少或完唔完美係要睇吓你俾乜嘢條件佢嘅,

盤細泥少同盤大泥多得出結果梗係有多少分別啦!
回復

fishinglok 發表於 2010-8-5 23:00:43 |顯示全部樓層
嘿~我諗住順手剪o左o的葉, 清走晒佢o地嘛, 咁咪冇咁多紅蜘蛛係度生存,  橫樹而家每一塊葉, 都比o的紅蜘蛛搞到o的葉冇晒色. 係新生出o黎果o的, 都仲有o的希望, 未變得啞色.
回復

花園仔 發表於 2010-8-5 23:34:12 |顯示全部樓層
回復 12634# fishinglok
嘿~我諗住順手剪o左o的葉, 清走晒佢o地嘛, 咁咪冇咁多紅蜘蛛係度生存,  橫樹而家每一塊葉, 都比o的紅蜘蛛搞到o的葉冇晒色. 係新生出o黎果o的, 都仲有o的希望, 未變得啞色.
=======================

噉又係, 茄椒葉都係一樣棄舊新出嘅葉葉先至最靚架!

本地中型指天椒啲葉葉令立立....

2010-08-02-6.jpg 2010-08-02-5.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-5 23:38:00 |顯示全部樓層
两棵種體唔同地方嘅木瓜

2010-08-04-22.jpg 2010-08-05-9.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-5 23:44:22 |顯示全部樓層
炎熱天氣下嘅<泰國蕃茄><青瓜><紫薇>

回復

花園仔 發表於 2010-8-5 23:47:51 |顯示全部樓層
種體两個唔同地方嘅<泰國蕃茄>

2010-08-02-4.jpg 2010-08-04-23.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-5 23:53:46 |顯示全部樓層
棵洛神花大棵到頂唔住囉 -- 睇黎要同佢疏吓啲老葉嘞!

回復

花園仔 發表於 2010-8-5 23:56:28 |顯示全部樓層
晚安!

留種籽用嘅<長白豆角>

回復

小寶 發表於 2010-8-6 00:59:29 |顯示全部樓層
回復 12639# 花園仔

棵洛神花大棵到頂唔住囉 -- 睇黎要同佢疏吓啲老葉嘞!

==================
老師好!

小寶果棵都剪左下部幾個分枝喇, 因為佢實在太多葉, 仲成日好快缺水添~
回復

fishinglok 發表於 2010-8-6 01:36:18 |顯示全部樓層
老師種o既每一樣o野都好醒神好靚仔靚女呀. 係地同係盆o既分別, 就係地o既就壯健密集o的. 盆o既茄o的葉就冇地果棵大塊葉. 地即係地, 係唔同o的o既.
回復

新仔 發表於 2010-8-7 22:58:41 |顯示全部樓層
老師好呀, 我宜家種緊西瓜, 都几大吓, 但發現同一條滕又有另一個小西瓜生長緊,

請問我要把小西瓜除掉嗎? 如我 2 個西瓜都保留, 會否 2 個都長唔好嗎?
回復