乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2207548 19848
小寶 發表於 2009-6-1 14:54:43 |顯示全部樓層
7071# 小寶
勁呀, 一棵打十幾隻瓜....相比起我地果d
==========================

小寶好!
食咗午餐未亞?
我剛整好新鮮荷葉飯啵....
食咗先講啦!
花園仔 發表於 2009-6-1 01:43 PM

耶~~~~引人地~~~
要睇入面呀~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 15:14:09 |顯示全部樓層
7078# Jennie
你好!
蕃茄落花嘅原因好複雜架,
體弱
肥傷(氮磷肥過量)
缺肥(多數指鉀肥, 但多過頭都唔掂架!)
水多水少(反差太大都會出問題嘅!)
太熱, 底位唔通爽.(脚底晤好太多冇用枝葉.)
陽光唔夠(蕃茄係追光追肥嘅植物.)
種類唔適合本地種植(唔係隻隻蕃茄都種得到架!)
花朶變異授唔到粉.

你睇吓有邊樣與你D茄茄嘅種植環境及條件吻合喇.
建議你請教斑比, 積媽, 棵棵....等網友, 佢地D蕃茄茄都種得好靚啵!
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 15:20:52 |顯示全部樓層
7081# 小寶
耶~~~~引人地~~~
要睇入面呀~~

食曬洛!
至多話俾你知內容係點樣嘞:

荷葉飯
材料:求其
首先揾塊靚荷葉,
然後睇吓花園有乜嘢菜食得 -- 生菜, 韮菜, 无架豆角, 迷迭香, 百里香.
撿查吓雪櫃有乜啊材料可用 -- 雞蛋, 火腿, 青口, 蟹柳, 紅蘿蔔.

煮飯, 飯熟後攤凍待炒
將所有材料切粒粒, 然後依次序炒好備用.

先乾淨隻鑊炒飯, 炒好後再加上所有材料炒勻放落荷葉內,
包好再蒸十分鐘, 搞掂食得.

睇吓咪知好唔好味囉!

睇吓咪知好唔好味囉!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-1 15:25:53 |顯示全部樓層

好多原因呀 老師 ~~~~ 其實積媽好多蕃茄仔都變左道友茄 , 有哂白粉呀陰功 ~而且天氣開始熱喇  , 好多茄都好醜 , 積媽殺左唔少喇 ~ 要留待秋播喇 ~
我響外國網站買0既種子, 好多都係枝葉疏落產量少 , 睇黎唔太適合香港種喇 ~
花老師牌就發展得幾好 , 抗病能力亦高 ~
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 15:29:31 |顯示全部樓層

7066# cookie20002005
花老師我琴日係衫兄度買左包25公斤嘅花生麩粉,返到屋企開嚟用先發現唔係粉狀,係一粒粒架,咁用法係唔係同粉狀嘅一樣架,整基肥都係要吽先用得
==========================================

係呀! 我近來都講過呢件事格.
花生麩粉(壓粒狀) = 花生麩粉(粉狀) , 兩者嘅用法一樣啫,
壓粒狀遇水就散架罅.

壓粒狀與粉狀嘅分別在於農友灑放壓粒狀時唔會黏曬體D葉上邊啫. 明未?

(壓粒狀)花生麩粉(粉狀)

(壓粒狀)花生麩粉(粉狀)
回復

claudiatang 發表於 2009-6-1 16:10:52 |顯示全部樓層
7079# claudiatang
花老師,請問苦瓜可以讓陽光直接曬嗎?我棚苦瓜好不容易才有一粒苦瓜丁沒兩天就枯萎了﹗
===================================================

你好!
苦瓜可以俾陽光直接曬架.
瓜仔枯萎原因 ...
花園仔 發表於 2009-6-1 14:51

謝謝老師﹗
回復

小寶 發表於 2009-6-1 16:13:44 |顯示全部樓層
7081# 小寶
耶~~~~引人地~~~
要睇入面呀~~

食曬洛!
至多話俾你知內容係點樣嘞:

荷葉飯
材料:求其
首先揾塊靚荷葉,
然後睇吓花園有乜嘢菜食得 -- 生菜, 韮菜, 无架豆角, 迷迭香, 百 ...
花園仔 發表於 2009-6-1 03:20 PM

嘩,咁多料ge....好吸引呀!
仲有呢個係fusion菜, 有中式材料又有西材料喎~
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 16:24:12 |顯示全部樓層
7087# 小寶
==============================

fusion = 求其

好食咪OK囉!

開咗!

開咗!
回復

Jennie 發表於 2009-6-1 16:27:41 |顯示全部樓層
7078# Jennie
你好!
蕃茄落花嘅原因好複雜架,
體弱
肥傷(氮磷肥過量)
缺肥(多數指鉀肥, 但多過頭都唔掂架!)
水多水少(反差太大都會出問題嘅!)
太熱, 底位唔通爽.(脚底晤好太多冇用枝葉.)
陽光唔夠(蕃茄係追光追肥 ...
花園仔 發表於 2009-6-1 15:14

唔該哂你呀,老師!我已經努力咁剪哂D冇用枝葉,希望佢哋會ok啦,我會小心留意佢哋喇!
回復

小寶 發表於 2009-6-1 16:54:25 |顯示全部樓層
7087# 小寶
==============================

fusion = 求其

好食咪OK囉!
花園仔 發表於 2009-6-1 04:24 PM

好食! 又香呢, 宜家打開聞下荷香, 又食到一碗就正喇~~
回復

Ahgrey 發表於 2009-6-1 17:09:23 |顯示全部樓層
老師嘅荷葉飯好多料呀, 最鈡意食荷葉飯, 肚餓中........
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 17:15:02 |顯示全部樓層

7067# i4kai
花老師,
請問直接落花生麩、骨粉做基肥,種菜及豆類,應落幾多?

我知吽花生麩水要1:15'用時再開水1:7
咁正常咁用花生麩去吽定啲肥泥,是一份麩對幾多份泥呢?
如果我的容器不夠大,是否可以用 1:1 去吽?

我已經吽左啲洗米水 1個月左右'是否可以唔開水、直接用得?

唔好意思、問咁多問題!
=======================================================

你好!
嗱! 你最好睇吓當勞嘅帖嘞:

http://hkplants.com/thread-29120-4-4.html

當勞64#

你好!
你移種6兄弟嘅過程係咁嘅:
1,先用泥舖好個底先,我就先加骨粉
2,然後落花生麩啦!
3,再用泥蓋好預一吋高度蓋泥,再落骨粉
4,最後落埋花生麩用泥蓋好
5,完成後將青瓜六兄弟定植。

我嘅做法係咁嘅:
先决定用幾厚泥(預6吋喇)
决定苗苗種幾深(預2吋喇)

(一)先用1吋半泥舖好個底先
(二)然後落花生麩+骨粉溝勻
跟住落1吋半泥連同溝勻咗嘅肥料一齊撈勻
(三)落埋3吋泥冚落基肥泥度
(四)挖2吋深將植物種穩

說明:
(二)程序最好用其他盛具做妥倒入植盆內.
(三)(四)所示泥嘅厚度<3吋>減去植入深度<2吋>即分隔層為<1吋>囉!

注意:
分隔層嘅厚薄要視乎植物根部走向速度去判斷
(好似醫生開藥俾病人咁, 都要睇吓佢底子如何至决定落輕重藥喇)
假如植株D根係橫向形嘅分隔層咪薄D囉.
相反植株D根係深縱形嘅分隔層咪厚D囉.
所以對所種植物基本認識係好重要嘅.
錯誤嘅判斷令植株根部接觸到基肥層時基肥仲未發酵完成, 咪引至燒根囉!
相反植株進入發育期D根都未能接觸到基肥層, 咪變咗失匙夾萬喇!

解决:
咁你又懶, 好聽D唔得閒花咁多時間去了解逐種植物嘅特性,
又想安全D保險D去種嘢, 唔落基肥囉!
否則最好辦法就係 -- 吽好基肥泥至種嘢嘞!
---------------------------------------------------------

花花97#

通常都係花生麩先會用水牛的~
骨粉發酵得冇花生麩咁勁, 可以就咁追都ok,
花生麩同水用1:15開o左佢用膠樽牛,
唔怕爆蓋or個樽變型就寧實個蓋, 聽聞會牛得好d
要牛起碼2-3個月先用得架~好似釀酒咁, 越耐越好~
用得個屎麩水同水1:7份量當水淋就ok了, 淋完要用清水過一過,
冇咁臭之餘都可以緩和下d麩水冇咁易出事燒根!
靚土袋都有分幾多L bor? 25L定80L?
總之老師話粗略比例係20份泥就1份肥咁law...
但都係個句, 要睇返個個植物本身所需的!
--------------------------------------------------

至於洗米水問題, 我未試過吽成個月, 所以希望其他網友帮到你.
回復

Ahgrey 發表於 2009-6-1 17:17:25 |顯示全部樓層
老師嘅生活好寫意呀, 有咁大個花園種植, 閒時摘片荷葉整荷葉飯, d蔬菜又自给自足,真係世外高人, 羨慕中.........
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 17:21:38 |顯示全部樓層
7090# 小寶
7091# Ahgrey
老師嘅荷葉飯好多料呀, 最鈡意食荷葉飯, 肚餓中........
=================================

我仲有大把荷葉啵, 不過下次又唔同整法啦!

講開又講, 第餐又黎緊嘞!
回復

may.sun 發表於 2009-6-1 17:39:24 |顯示全部樓層
7090# 小寶
=================================

我仲有大把荷葉啵, 不過下次又唔同 ...
花園仔 發表於 2009-6-1 17:21

老師好,厘個份量不是一人吧~
回復

小寶 發表於 2009-6-1 19:16:00 |顯示全部樓層
7090# 小寶

我仲有大把荷葉啵, 不過下次又唔同 ...
花園仔 發表於 2009-6-1 05:21 PM

整糖水吖~~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 20:17:01 |顯示全部樓層
7095# may.sun
老師好,厘個份量不是一人吧~
=======================

大家好!
咁你認為係幾人(狗)份量丫!
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 20:18:37 |顯示全部樓層
7096# 小寶
整糖水吖~~~
=================

你提供食譜啦!
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 20:30:58 |顯示全部樓層
7093# Ahgrey
老師嘅生活好寫意呀, 有咁大個花園種植, 閒時摘片荷葉整荷葉飯, d蔬菜又自给自足,真係世外高人, 羨慕中.........
=======================================

哈, 我又唔覺得有乜嘢值得你羨慕喎!
總之求求其其, 是是但但, 隨隨便便, 普普通通.....開開心心.
得過且過, 與世無爭....係咁上下囉!
回復

Bingo 發表於 2009-6-1 21:38:10 |顯示全部樓層
我的電腦奇慢,到今日為止,只看了47頁,真是有排追;不過唔睇的話,又覺損失!
回復