乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2205127 19822
cookie20002005 發表於 2009-5-29 14:51:45 |顯示全部樓層
7016# cookie20002005
我想換貨架,但係用過唔知佢比唔比,我又冇佢哋電話
===============================

唉唉唉....
唔係瓦?

1083....0
有乜帮睹你
哦, 想問元朗王衫兄農業產品公司電話
唔該記低...乜乜乜乜.. ...
花園仔 發表於 2009/5/29 14:48

知道,一時諗唔起添
回復

llaus 發表於 2009-5-29 14:52:45 |顯示全部樓層
add3icon也有可能在生產過程中,做少一個步:過漿/定型
回復

邦妮 發表於 2009-5-29 14:54:14 |顯示全部樓層
花園仔老師,
我都想知道d大桶喺邊度買同埋價錢如何,
可唔可以pm我知呢?因我想用黎浸花生夫水呀。
謝謝你。
回復

花園仔 發表於 2009-5-29 14:57:48 |顯示全部樓層
7020# cookie20002005
花老師我頭先打左去衫兄嗰到,佢肯比我換貨呀,原本佢哋都係打訂同一隻架,但係都唔知d物料轉左呀
================================================

咁咪好囉!
體7017#度我都講過喇, 嗰隻貨佢唔係代理商丫馬, 佢都唔想嘅, 所以肯換囉!
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 15:01:00 |顯示全部樓層
花老師
我想問如果噴農藥
要做咩保護措施o架?
我有戴膠手套同口罩
上天台用水壺噴
農藥係衫兄 威龍
但我著短袖衫
對手好似痴到D飄o黎o既藥
所以唔敢再噴

噴完藥D衫使唔使即刻拎去洗o架??
同埋D花使唔使過水?
幾時先可以拎番入室內呢??
回復

花園仔 發表於 2009-5-29 15:23:42 |顯示全部樓層
7025# oneonewe
花老師
我想問如果噴農藥
要做咩保護措施o架?
我有戴膠手套同口罩
上天台用水壺噴
農藥係衫兄 威龍
但我著短袖衫
對手好似痴到D飄o黎o既藥
所以唔敢再噴

噴完藥D衫使唔使即刻拎去洗o架??
同埋D花使唔使過水?
幾時先可以拎番入室內呢??

========================================

噴灑農藥最緊要按照該農藥嘅說明書去做, 例如:

葉癬靈
注意事項:
切勿飲進此除害劑。飲進會有危險。避免接觸皮膚和眼睛。避免吸入藥霧。
使用者需選擇適當時間施用。施藥前後,應要在周圍的當眼處加上警告告示(毒藥,不准進入﹑已噴射毒藥名稱﹑施藥日期及時間等)。
施藥時,勿讓無穿着保護性衣服人士進入施藥範圍。在施藥後的24小時內,沒有穿着保護性衣物者,不可進入施藥範圍。
施藥時,避免藥霧飄散於沒有穿着保護性衣物人士身上。噴射時,要小心注意路人,寵物,和風向。避免藥霧隨意飄散。
調配或使用時,不准飲食和吸煙。使用時須時刻穿著保護性衣物(如工作服,面罩連呼吸器,膠手套和膠鞋等)。
須卸下所有受沾污的衣服須徹底洗淨才可再翻用。工作後,身體各部份要用肥皂和清水先淨。
此產品對於魚類﹑蜜蜂及野生生物有毒性。不可以直接噴向水源。魚塘和河流。

你問嗰D嘢隻隻藥都晤同架, 都係嗰句 -- 睇說明書啦!
唔明再問囉!
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 15:27:37 |顯示全部樓層
你問嗰D嘢隻隻藥都晤同架, 都係嗰句 -- 睇說明書啦!
唔明再問囉!
花園仔 發表於 2009-5-29 15:23

保護性衣服
長袖衫褲得唔得??
回復

花園仔 發表於 2009-5-29 15:31:37 |顯示全部樓層
嗱! 我答你好似冇答咁, 其實唔係架, 隻隻藥都晤同架馬, 有機冇機相差好遠架!
例如:

有機嘅<三益>
一般資料
避免噴射過量藥液。不要用低過10度攝氏凍水稀釋。
不要施用於枯萎植物。幼曲可能因太幼嫩而不能接受此產品。
不要經任何灌溉系統施用於土中。提議在早上或黃昏時施用,避免對植物做成傷害。
施藥後只須4小時可重回施藥區。對供食用農作物,收穫前停止施藥需要的時間是沒有限制。
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 15:42:46 |顯示全部樓層
唔該哂花老師
回復

花園仔 發表於 2009-5-29 15:53:48 |顯示全部樓層

7027# oneonewe
保護性衣服
長袖衫褲得唔得??
====================

壹壹,
我唔係老師(個名係大家鍾意咁叫啫), 更唔係醫生, 專家....
我只不過係同大家分享吓種植嘅經驗嘅網友啫, 當涉及有危險性嘅嘢我點答你丫!

當我大面積噴灑農藥時(最緊要睇風向)梗會着曬保護裝置喇!
細範圍噴灑農藥時(最緊要睇風向)我只係着長袖衫褲, 帽, 護鏡, 口罩, 手套及水鞋囉!
極細範圍噴灑農藥時(最緊要睇風向)就冇咁緊張嘞, 求其口罩, 手套就算架罅.

噴完藥D衫衫褲褲等等梗係即刻拎去洗架啦!
回復

llaus 發表於 2009-5-29 15:58:25 |顯示全部樓層
噴之前要通知樓上樓下,左鄰右里啵add14icon
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 15:58:28 |顯示全部樓層
7027# oneonewe
壹壹,
我唔係老師(個名係大家鍾意咁叫啫), 更唔係醫生, 專家....
我只不過係同大家分享吓種植嘅經驗嘅網友啫, 當涉及有危險性嘅嘢我點答你丫!

當我大面積噴灑農藥時(最緊要睇風向)梗會着曬保護裝置喇!
細範圍噴灑農藥時(最緊要睇風向)我只係着長袖衫褲, 帽, 護鏡, 口罩, 手套及水鞋囉!
極細範圍噴灑農藥時(最緊要睇風向)就冇咁緊張嘞, 求其口罩, 手套就算架罅.
花園仔 發表於 2009-5-29 15:53

花老師
你經驗豐富又肯教我呢D後輩
我當正你係老師o架o勒
唔...我明o勒
用農藥最重要係要o係通風地方同埋"睇風向"
我又學到o野啦!!
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 16:06:14 |顯示全部樓層
噴之前要通知樓上樓下,左鄰右里啵add14icon
llaus 發表於 2009-5-29 15:58

通知o左唔使噴囉 add2icon
回復

cookie20002005 發表於 2009-5-29 16:24:08 |顯示全部樓層
我啱啱換左d網啦,不過冇老師你嗰隻咁好,我而家哩隻冇銀線,同埋個網洞大d架不過都好過用唔到嘅,今次唔該晒大家呀,佢哋頭先都話今次d哩係做到好似織布咁會披口,同以前嗰d係唔同架.
回復

farfeifar 發表於 2009-5-29 18:00:30 |顯示全部樓層
死火...我噴咩都冇做安全操拖...
就咁就噴...我會唔會死架
回復

llaus 發表於 2009-5-29 18:25:57 |顯示全部樓層
通知o左唔使噴囉 add2icon
oneonewe 發表於 2009-5-29 16:06

唔怪得 Jennie 鄰居找專業來噴及唔通知左鄭鄰右里囉
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 21:49:14 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2009-5-29 18:25

我都係小範圍噴
影響唔到樓下o既
回復

muitau 發表於 2009-5-29 22:57:30 |顯示全部樓層
死火...我噴咩都冇做安全操拖...
就咁就噴...我會唔會死架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(6).gif
farfeifar 發表於 2009-5-29 18:00

死得架喇,死得架喇,
因為我都係咁!
回復

muitau 發表於 2009-5-29 22:59:04 |顯示全部樓層
llaus 發表於 2009-5-29 18:25

呢個畸屎我都記憶猶新!
回復

花園仔 發表於 2009-5-29 23:30:50 |顯示全部樓層
7034# cookie20002005
我啱啱換左d網啦,不過冇老師你嗰隻咁好,我而家哩隻冇銀線,同埋個網洞大d架不過都好過用唔到嘅,今次唔該晒大家呀,佢哋頭先都話今次d哩係做到好似織布咁會披口,同以前嗰d係唔同架.
================================================

唔同嘅物料有唔同嘅對應啫, 俾心機整靚D啦!
回復