乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2193367 19822
JicJicmom 發表於 2009-6-3 12:05:08 |顯示全部樓層
7124# may.sun
重未出花~
=================

啱啱整好, 唔好意思慢咗少少....
花園仔 發表於 2009-6-3 00:14

老師D火球花好可愛 !!!! 彎彎腰咁 ~~~~ 我早2日都買左隻就開花0既火球波波比阿娘呀 ~~~ 開完花之後我會拎番自己屋企種 ~ ^^
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 12:10:29 |顯示全部樓層
7140# 小寶
哦,因為老師種子珍貴,小寶唔敢亂花
========================
唔使怕, 少有或數量少嘅種籽我會講多两句嘅!

準備留種籽俾積媽嘅香味超甜粟!(綁咗紅帶做記認架)
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-3 12:15:18 |顯示全部樓層
7140# 小寶

準備留種籽俾積媽嘅香味超甜粟!(綁咗紅帶做記認架) ...
花園仔 發表於 2009-6-3 12:10

老師多謝您呀 ~~~ ^^
老師0既種子 , 積媽係另外用小盒裝好放響蔬菜格度  ~~~ 而家種0既野 , 係用黎取經 + 實習 , 咁秋播時再下老師0既種子 , 就少D機會出事喇 ~~ ^.^v
回復

小寶 發表於 2009-6-3 12:21:27 |顯示全部樓層
7140# 小寶

準備留種籽俾積媽嘅香味超甜粟!(綁咗紅帶做記認架) ...
花園仔 發表於 2009-6-3 12:10 PM

咁我宜家放多兩粒先~
仲有呢,d老鼠仔幾時會見得下人架? 
回復

moontsang 發表於 2009-6-3 12:28:34 |顯示全部樓層
7137# moontsang
老師, 近來無陽光, 我d青瓜苗仔係咁標長唔出葉 , 點算呀??
==================================
書中有云: 萬物生長靠太陽
冇陽光苗仔係咁標長唔出葉係正常格, 等太陽伯伯出黎佢就爸爸聲出葉架啦! ...
花園仔 發表於 2009-6-3 12:03

唔該老師 , 尋晚落雨, d苗仔淋到軟手軟腳, 比左支竹仔佢地俟下, 但今朝又落大雨wor,
太陽伯伯快d出黎啦~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 12:35:25 |顯示全部樓層

7144# JicJicmom
老師多謝您呀 ~~~ ^^
老師0既種子 , 積媽係另外用小盒裝好放響蔬菜格度  ~~~ 而家種0既野 , 係用黎取經 + 實習 , 咁秋播時再下老師0既種子 , 就少D機會出事喇 ~~ ^.^v
==========================
唔使客氣, 種籽嘅嘢好難講嘅,
總之凡事認真, 做到最好就OK啦,
得唔得平常心對待就好! (四叔誠誠都係咁話啫!)

最尾呢批超甜粟種籽係體衫兄度買嘅,
都幾多仔吖, 不過棵嘢矮切切似東亞病夫多D嘞!
怪不得君如同妹頭都企體偉哥佢左右邊洛!
回復

Hemming 發表於 2009-6-3 13:06:34 |顯示全部樓層
花老師:
驚讀高人大帖,老師實園友中之周孔,有緣拜讀,吾等福氣。余三月前始讀老師大帖,午休睡前數時辰,手不擇鼠,至今已閱至二百六十六頁,不禁撫芒而歎:無緣晤此人實人生一大憾事。每見大帖又增數頁,余雖龜兔賽跑,終有趕上一天。又吾已決志重头再讀一遍,並筆錄藏寶,以遣餘暇。書不盡懷,弟子頓首。
回復

sandylam 發表於 2009-6-3 13:33:51 |顯示全部樓層

老師,
我想問吓靚彩椒應該係點様先正常?
之前應該係我落肥同落水重手左,令到頂芽受唔住枯左.
現在開始想生側芽啦.
我想問咁要唔要剪左枯左果幾個頂芽呀?
我有同男友講過話唔想要靚彩椒啦,但佢話養到佢咁大就繼續養埋佢喎.
彩椒仲未大定,或者可以等到冬天有辣椒做火煱喎.
回復

farfeifar 發表於 2009-6-3 13:49:55 |顯示全部樓層
7138# 小寶
嘩, 你仲快過我開花呀!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-3 13:53:41 |顯示全部樓層
花老師:
驚讀高人大帖,老師實園友中之周孔,有緣拜讀,吾等福氣。余三月前始讀老師大帖,午休睡前數時辰,手不擇鼠,至今已閱至二百六十六頁,不禁撫芒而歎:無緣晤此人實人生一大憾事。每見大帖又增數頁,余雖龜兔 ...
Hemming 發表於 2009-6-3 13:06

咩事你?咁文言
回復

Hemming 發表於 2009-6-3 14:11:01 |顯示全部樓層
咩事你?咁文言
farfeifar 發表於 2009-6-3 13:53

花小姐有禮。尊師重道,溢於言辭也。
回復

lamolympia 發表於 2009-6-3 19:00:30 |顯示全部樓層
Hemming 發表於 2009-6-3 14:11

Hemming Sir :勁呀你! 而這家D後生仔邊認識文言文架!
回復

小寶 發表於 2009-6-3 19:26:05 |顯示全部樓層
7138# 小寶
嘩, 你仲快過我開花呀!http://a2233.myweb.hinet.net/msn/miemie/miemie%20(58).gif
farfeifar 發表於 2009-6-3 01:49 PM

今日仲開混色雙打添呀~去我度睇下啦~XD
回復

lamolympia 發表於 2009-6-3 21:23:12 |顯示全部樓層
花sir:酸薑點樣醃架?請指教!
回復

may.sun 發表於 2009-6-3 21:56:28 |顯示全部樓層
Hemming 發表於 2009-6-3 14:11

難得~難得~失敬~失敬~
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 23:18:07 |顯示全部樓層
7145# 小寶
咁我宜家放多兩粒先~
仲有呢,d老鼠仔幾時會見得下人架?
大家好!
起碼半年先夠大舊啦!
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 23:21:33 |顯示全部樓層
7148# Hemming
花老師:
驚讀高人大帖,老師實園友中之周孔,有緣拜讀,吾等福氣。余三月前始讀老師大帖,午休睡前數時辰,手不擇鼠,至今已閱至二百六十六頁,不禁撫芒而歎:無緣晤此人實人生一大憾事。每見大帖又增數頁,余雖龜兔賽跑,終有趕上一天。又吾已決志重头再讀一遍,並筆錄藏寶,以遣餘暇。書不盡懷,弟子頓首。
==========================

你好!
嘩! 唔使咁隆重雅!
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 23:28:20 |顯示全部樓層
7149# sandylam
老師,
我想問吓靚彩椒應該係點様先正常?
之前應該係我落肥同落水重手左,令到頂芽受唔住枯左.
現在開始想生側芽啦.
我想問咁要唔要剪左枯左果幾個頂芽呀?
我有同男友講過話唔想要靚彩椒啦,但佢話養到佢咁大就繼續養埋佢喎.
彩椒仲未大定,或者可以等到冬天有辣椒做火煱喎.
==========================================
sandy,
正常D椒葉細塊平直顏色亮麗囉!
枯咗咪剪咗佢喇!
你男友講得啱養到佢咁大洛梗係繼續養埋佢啦!
我今日試食 -- 十分正喎!
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 23:31:47 |顯示全部樓層
7155# lamolympia
花sir:酸薑點樣醃架?請指教!
=====================

我好似體帖度講過啦!
你可以學阿蘇仲好呀!
回復

moontsang 發表於 2009-6-4 00:19:42 |顯示全部樓層
老師, 我盆9層塔, 由莖位開始紅上去, 係咪有病呀??
回復