乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2193365 19822
farfeifar 發表於 2009-6-3 00:03:26 |顯示全部樓層
7109# muitau
老師早,
我試下貼張後山既相比你過下目,麻煩指點呢個是否"紫茉莉" ?! 唔該晒.
===================================

你好!
睇圖應該係"紫茉莉"嘞! ...
花園仔 發表於 2009-6-2 22:26

噢, 原來紫茉莉係貢樣架! 我屋企門口大把,
總之唔駛種啦!
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 00:08:13 |顯示全部樓層
7122# farfeifar
總之唔駛種啦!
===========================

咁咪幾好 -- <不勞而獲>洛!

準備寄種籽俾大家嘅<七彩靚椒>
回復

may.sun 發表於 2009-6-3 00:08:54 |顯示全部樓層
重未出花~
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 00:14:47 |顯示全部樓層

7124# may.sun
重未出花~
=================

啱啱整好, 唔好意思慢咗少少....
回復

may.sun 發表於 2009-6-3 00:18:00 |顯示全部樓層
好似初二咁呀老師佢係球根,要勁多太陽架
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-3 00:20:13 |顯示全部樓層
好可愛~ 好可愛~
回復

farfeifar 發表於 2009-6-3 00:21:45 |顯示全部樓層
嘩, 開o左好靚呀!
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 00:41:57 |顯示全部樓層
美新, 斑比, 花花,
呢D球根好哈人種架, 丫烏成年先靚幾日, 少D愛心耐性都唔掂架!

溫馨提示:
新出子薑好靚喎, 嗱嗱聲整幾樽啦!

今日整咗一樽
回復

may.sun 發表於 2009-6-3 00:49:02 |顯示全部樓層
美新, 斑比, 花花,
呢D球根好哈人種架, 丫烏成年先靚幾日, 少D愛心耐性都唔掂架!

溫馨提示:
新出子薑好靚喎, 嗱嗱聲整幾樽啦!

今日整咗一樽
花園仔 發表於 2009-6-3 00:41

想整少少食tim~ 好酸,流緊口水呀~
回復

may.sun 發表於 2009-6-3 00:49:53 |顯示全部樓層
呢D球根好哈人種架, 丫烏成年先靚幾日, 少D愛心耐性都唔掂架!---------重想揾tim
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 01:02:24 |顯示全部樓層
7130# may.sun
想整少少食tim~ 好酸,流緊口水呀~
========================

你好心機D校到佢酸甜適度, 配合脆嫩子薑!
嘩! 好食到吖 -- 阿鬚? 邊個阿蘇亞!!
回復

小寶 發表於 2009-6-3 01:12:25 |顯示全部樓層
總之唔駛種啦!
farfeifar 發表於 2009-6-3 12:03 AM

FFF, 點解你俾我果棵紫苿莉唔係貢樣架? 天日影相起呢度俾各位品評下啦~
回復

may.sun 發表於 2009-6-3 01:12:34 |顯示全部樓層
你係阿蘇~~
回復

farfeifar 發表於 2009-6-3 01:25:02 |顯示全部樓層
FFF, 點解你俾我果棵紫苿莉唔係貢樣架? 天日影相起呢度俾各位品評下啦~
小寶 發表於 2009-6-3 01:12

我比你種緊個隻叫噴點紫苿莉,
唔知同唔同種呢?hehe~
回復

月光光 發表於 2009-6-3 10:51:09 |顯示全部樓層
7112# 月光光
老師請指教,我個瓜係咪未熟?
係咪應該要等到好似你呢個咁先至摘呀?
============================

你好!
你個瓜瓜已經熟架罅.
睇你用黎點食嘅啫, 煲湯咪啱囉!
我個摘落黎放咗幾日先至咁黄乍, 熟透曬 ...
花園仔 發表於 2009-6-2 23:03

唔該晒花老師,我就係想整你講個d羹啦,咁我都放多幾日先o monkey (85).gif
回復

moontsang 發表於 2009-6-3 10:56:05 |顯示全部樓層
老師, 近來無陽光, 我d青瓜苗仔係咁標長唔出葉 , 點算呀??
回復

小寶 發表於 2009-6-3 10:57:30 |顯示全部樓層
我比你種緊個隻叫噴點紫苿莉,
唔知同唔同種呢?hehe~
farfeifar 發表於 2009-6-3 01:25 AM

係呢, 唔知同唔同呢? 老師果粒種子又未發到芽, 你果棵苗又生到爸爸聲~睇下, 連花都開埋喇
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 11:54:53 |顯示全部樓層
7138# 小寶
係呢, 唔知同唔同呢? 老師果粒種子又未發到芽, 你果棵苗又生到爸爸聲~睇下, 連花都開埋喇
=====================================================

小寶及大家好!

花花嗰棵都係<紫茉莉>呀, 朶花噴點係雜交變咗種啫!
我寄俾你係純白色花, 少見D難種少少囉, 唔似得紅色咁四圍都係, 咁....
<紫茉莉>好易種, 求其跌落地就發芽長大架罅, 使乜担心佢唔出吖,
第日落種籽要放多幾粒架, 挑選良品黎種吖馬! 唔夠咪開聲我寄俾你啦!
回復

小寶 發表於 2009-6-3 12:02:25 |顯示全部樓層
7138# 小寶
=====================================================

小寶及大家好!

花花嗰棵都係呀, 朶花噴點係雜交變 ...
花園仔 發表於 2009-6-3 11:54 AM

哦,因為老師種子珍貴,小寶唔敢亂花
回復

花園仔 發表於 2009-6-3 12:03:40 |顯示全部樓層
7137# moontsang
老師, 近來無陽光, 我d青瓜苗仔係咁標長唔出葉 , 點算呀??
==================================
書中有云: 萬物生長靠太陽
冇陽光苗仔係咁標長唔出葉係正常格, 等太陽伯伯出黎佢就爸爸聲出葉架啦!
反而要小心唔好淋咁多雨, 排水唔好浸爛根, 呢棑唔知幾多朋友嘅青瓜苗C咗都係咁嘞! 小心小心!
回復