乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2193379 19822
EE閒人 發表於 2009-6-1 21:57:48 |顯示全部樓層
老師好!
我d絲瓜有雌花雄花,但雌花授粉後不長大,好快變黃c了;有d雌花唔知有冇授粉,約二寸長又c埋.......  究境我做錯左咩野?下步點做呢?請指教!感激!
回復

may.sun 發表於 2009-6-1 22:48:57 |顯示全部樓層
7095# may.sun
老師好,厘個份量不是一人吧~
=======================

大家好!
咁你認為係幾人(狗)份量丫!
花園仔 發表於 2009-6-1 20:17

5係化,狗狗食有機荷葉飯咁幸福
回復

花園仔 發表於 2009-6-2 00:17:57 |顯示全部樓層
7084# JicJicmom
好多原因呀 老師 ~~~~ 其實積媽好多蕃茄仔都變左道友茄 , 有哂白粉呀陰功 ~而且天氣開始熱喇  , 好多茄都好醜 , 積媽殺左唔少喇 ~ 要留待秋播喇 ~
我響外國網站買0既種子, 好多都係枝葉疏落產量少 , 睇黎唔太適合香港種喇 ~
花老師牌就發展得幾好 , 抗病能力亦高 ~
================================================

所以我好開心見到你地種得咁好呀!(起碼都收獲唔錯丫)
回復

花園仔 發表於 2009-6-2 00:25:13 |顯示全部樓層
7100# Bingo
我的電腦奇慢,到今日為止,只看了47頁,真是有排追;不過唔睇的話,又覺損失!
=================================================

急乜嘢唧, 慢慢睇得閒咪追吓囉!
最緊要發覺有用嘅攞起佢, 費事第日又.....
回復

花園仔 發表於 2009-6-2 01:02:48 |顯示全部樓層
7101# EE閒人
老師好!
我d絲瓜有雌花雄花,但雌花授粉後不長大,好快變黃c了;有d雌花唔知有冇授粉,約二寸長又c埋.......  究境我做錯左咩野?下步點做呢?請指教!感激!
===================================================

你好!
絲瓜好易種而且瓜瓜花多成果亦好多架, 所以需要大量養份.
由於佢枝蔓好長花多葉茂所以水份要充足, 但唔好浸爛根啵!
需要長日照, 陽光幾猛都唔怕架!
薄肥不斷尤其是體花果期中, 氮磷鉀肥都施, 千祈唔好缺鉀肥呀!
瓜仔枯萎原因有:
體弱唔夠養份
授粉唔成功(人工授粉早上九點前最穩陣)
俾果蠅針咗
連續豪雨天氣
........
回復

花園仔 發表於 2009-6-2 01:13:29 |顯示全部樓層
7102# may.sun
係亞, 狗狗除咗食指定狗糧外, 人食乜佢都要食埋一份架.
每日仲食煲湯嘅肉骨, 魚肉....
相信你好難估到我養嘅狗狗品種係乜啫!

晚安+早晨!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-2 07:33:02 |顯示全部樓層
7066# cookie20002005
花老師我琴日係衫兄度買左包25公斤嘅花生麩粉,返到屋企開嚟用先發現唔係粉狀,係一粒粒架,咁用法係唔係同粉狀嘅一樣架,整基肥都係要吽先用得
==========================================

...
花園仔 發表於 2009/6/1 15:29

明白晒啦,唔該晒花老師,咁我今日又要開始吽基肥啦
回復

EE閒人 發表於 2009-6-2 08:34:07 |顯示全部樓層
[quote][/quote]
唔該晒阿老師!薄肥多施!
回復

muitau 發表於 2009-6-2 11:19:35 |顯示全部樓層
老師早,
我試下貼張後山既相比你過下目,麻煩指點呢個是否"紫茉莉" ?! 唔該晒.

(在此多謝美新空氣中指導po相)
回復

i4kai 發表於 2009-6-2 12:25:19 |顯示全部樓層
7092# 花園仔
嗱! 你最好睇吓當勞嘅帖嘞:
http://hkplants.com/thread-29120-4-4.html

當勞64#

我嘅做法係咁嘅:
先决定用幾厚泥(預6吋喇).........
注意:
分隔層嘅厚薄要視乎植物根部走向速度去判斷
(好似醫生開藥俾病人咁, 都要睇吓佢底子如何至决定落輕重藥喇)........
---------------------------------------------------------
花花97#
=================================================

花老師, 好多謝你嘅詳細解說!
我也仔細地看了"當勞64#"及"花花97#"
這是+分有用的基肥製作大全!
完全明白啦,謝謝!
回復

lamolympia 發表於 2009-6-2 13:44:33 |顯示全部樓層
我想知道』果日落大雨都帶我去王三兄那兩個靚女是誰?我在此謝謝!那天我還買了蝦子麵和去吉吉買了撘瓜棚的竹仔呢!
回復

月光光 發表於 2009-6-2 15:17:55 |顯示全部樓層
老師請指教,我個瓜係咪未熟?
DSC08001_調整大小 .JPG
係咪應該要等到好似你呢個咁先至摘呀?
回復

Ahgrey 發表於 2009-6-2 19:27:22 |顯示全部樓層

有冇貼士呀花老師?大定細隻?工作犬定寵物犬?拎外國passport定香港id呀
回復

oneonewe 發表於 2009-6-2 19:44:37 |顯示全部樓層
我估老師養o既狗狗係
香港本地狗 - 唐狗!
回復

花園仔 發表於 2009-6-2 22:26:17 |顯示全部樓層
7109# muitau
老師早,
我試下貼張後山既相比你過下目,麻煩指點呢個是否"紫茉莉" ?! 唔該晒.
===================================

你好!
睇圖應該係"紫茉莉"嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-6-2 22:29:58 |顯示全部樓層
7111# lamolympia
我想知道』果日落大雨都帶我去王三兄那兩個靚女是誰?我在此謝謝!那天我還買了蝦子麵和去吉吉買了撘瓜棚的竹仔呢!
====================================
我諗到<斑比>嘅帖度問容易得答案嘞!
回復

小寶 發表於 2009-6-2 22:56:26 |顯示全部樓層
7102# may.sun

晚安+早 ...
花園仔 發表於 2009-6-2 01:13 AM

哎也,MISS左個咁正的MOMENT添~~~
回復

花園仔 發表於 2009-6-2 23:03:53 |顯示全部樓層
7112# 月光光
老師請指教,我個瓜係咪未熟?
係咪應該要等到好似你呢個咁先至摘呀?
============================

你好!
你個瓜瓜已經熟架罅.
睇你用黎點食嘅啫, 煲湯咪啱囉!
我個摘落黎放咗幾日先至咁黄乍, 熟透曬啦!
將魚翅瓜洗乾淨, 橫切一開二後挖走D瓜核及囊,
然後隔水用一般火路蒸 30-45 分鐘, 視瓜的大小而定.
等瓜瓜肉稍冷卻(可冲凍水)後, 用叉攪挖咪可以整出絲狀嘅瓜肉啦!
攞出一絲絲好似魚翅嘅瓜肉用黎整乜都得啦, 最好用黎加嘢整D乜羹物羹嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-6-2 23:29:23 |顯示全部樓層
7113# Ahgrey
有冇貼士呀花老師?大定細隻?工作犬定寵物犬?拎外國passport定香港id呀
=============================================

貼士只出一次 --  拎外國passport,
好聽話(識聽人話)
好純品(BB仔都唔使怕)
有時會幾惡(閙狗閙人)
識做戲(尤其體外人面前)
為食但唔亂食(唔靚唔食)
有禮貌(幾唔滿意都會坐體你前面俾手手)
............
仲有好多好多....唔講咁多嘞費事過鐘出花花!
回復

花園仔 發表於 2009-6-2 23:33:29 |顯示全部樓層
7114# oneonewe
我估老師養o既狗狗係
香港本地狗 - 唐狗!
========================

我想知你點解有此<O敢>架?
回復