乜都種吓嘅花園仔

作者: 花園仔 發表于 2008-5-7 10:37:29
2205129 19822
花園仔 發表於 2009-5-31 21:30:57 |顯示全部樓層
7054# Bingo

花老師,多謝你的Post。雖然還未睇完全部375頁,但我已經從中學到好多寶貴知識!
亦激起我的勇氣,重新整理我的花圃。
今日開始進行清除兩邊花糟的舊植林,以我的速度,相信要兩三個星期;然後就會跟老師學種農作物。
===========================================================

Bingo好! 期待分享你嘅種植經驗同樂趣!
回復

花園仔 發表於 2009-5-31 21:39:48 |顯示全部樓層
7058# oneonewe

壹壹好!
我剛才經過香草園聞到D唔係幾好嘅氣味啵!

大家坐埋黎飲翻杯崩大碗啦!
回復

oneonewe 發表於 2009-5-31 21:48:29 |顯示全部樓層
7058# oneonewe

壹壹好!
我剛才經過香草園聞到D唔係幾好嘅氣味啵!

大家坐埋黎飲翻杯崩大碗啦!
花園仔 發表於 2009-5-31 21:39

花老師好!
我....我....我....都唔想o架!

崩大碗我好耐冇飲過啦
街買o個D好似唔係好掂咁o既!
回復

mono 發表於 2009-6-1 00:14:06 |顯示全部樓層
老師早!我個啲白色青瓜,兩個受唔到粉。一個就比瓜蠅針咗。唉!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-1 06:00:31 |顯示全部樓層
7052# cookie20002005
我啱啱換左d網啦,不過冇老師你嗰隻咁好,我而家哩隻冇銀線,同埋個網洞大d架不過都好過用唔到嘅,今次唔該晒大家呀,佢哋頭先都話今次d哩係做到好似織布咁會披口,同以前嗰d係唔同架.
----------- ...
花園仔 發表於 2009/5/31 21:22

佢就係話比我知冇貨呀
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-1 08:19:27 |顯示全部樓層
花老師我琴日係衫兄度買左包25公斤嘅花生麩粉,返到屋企開嚟用先發現唔係粉狀,係一粒粒架,咁用法係唔係同粉狀嘅一樣架,整基肥都係要吽先用得
回復

i4kai 發表於 2009-6-1 10:43:19 |顯示全部樓層
花老師,
請問直接落花生麩、骨粉做基肥,種菜及豆類,應落幾多?

我知吽花生麩水要1:15'用時再開水1:7
咁正常咁用花生麩去吽定啲肥泥,是一份麩對幾多份泥呢?
如果我的容器不夠大,是否可以用 1:1 去吽?

我已經吽左啲洗米水 1個月左右'是否可以唔開水、直接用得?

唔好意思、問咁多問題!
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 12:22:28 |顯示全部樓層
7064# mono
老師早!我個啲白色青瓜,兩個受唔到粉。一個就比瓜蠅針咗。唉!
=====================================

mill好!
而家先至係開始啫仲有大把時間喎, 繼續努力!

今早摘咗D白色青瓜!
回復

熊貓太 發表於 2009-6-1 12:52:49 |顯示全部樓層

老師好, 你d瓜好靚呀add6icon ~~~~
我想知道方法可以幫d花快d開.....................
因為花女就快開, 但係花仔未開得切add8icon
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 13:18:41 |顯示全部樓層
7069# 熊貓太
老師好, 你d瓜好靚呀 ~~~~
我想知道方法可以幫d花快d開.....................
因為花女就快開, 但係花仔未開得切
=================================

你好!
想棵瓜D花果靚冇乜秘訣嘅.
通常最好種瓜起碼要種一對架.(原因係呢棵冇公啫另一棵都可能有架馬!)
棵瓜瓜就黎開花時要落定D鉀肥(我用紅牛, 紅牛勁呀呢棑出曬名呀!)

我體花槽度種咗3棵, 1棵C咗得翻2棵,
而家摘咗十零個瓜瓜仔洛, 但公乸花仲猛咁開....
今朝:
回復

小寶 發表於 2009-6-1 13:24:56 |顯示全部樓層
勁呀, 一棵打十幾隻瓜....相比起我地果d...
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 13:43:02 |顯示全部樓層
7071# 小寶
勁呀, 一棵打十幾隻瓜....相比起我地果d
==========================

小寶好!
食咗午餐未亞?
我剛整好新鮮荷葉飯啵....
食咗先講啦!

好似綠帽呀!

好似綠帽呀!

開....

開....
回復

熊貓太 發表於 2009-6-1 13:45:23 |顯示全部樓層
唉.........我衰到我10幾棵南瓜得一個花女add2icon
回復

mono 發表於 2009-6-1 13:50:25 |顯示全部樓層
個田白粉病多,都唔咁望囉!
回復

muitau 發表於 2009-6-1 13:52:37 |顯示全部樓層
老師,
食飽左都想食你個荷葉飯呀!

熊貓太,
得一個瓜女?! 咁就真係
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-1 13:54:36 |顯示全部樓層
7071# 小寶
勁呀, 一棵打十幾隻瓜....相比起我地果d
==========================

小寶好!
食咗午餐未亞?
我剛整好新鮮荷葉飯啵....
食咗先講啦!
花園仔 發表於 2009-6-1 13:43

老師好 ~~~~
好靚呀~~ 有無得開黎睇下呀?
回復

mono 發表於 2009-6-1 13:56:59 |顯示全部樓層
開啦!開啦!
回復

Jennie 發表於 2009-6-1 14:03:23 |顯示全部樓層
老師, 今次真係要麻煩你幫手捉拿真兇喇! 我呢D紅珍珠茄係咪燒lum呢? 我其實發現佢哋時已經係咁樣,都怪自己落大雨果排冇每棵植物check下啦!
呢張相係落完紅牛之後二個星期影既,我諗佢係咁既樣好耐架喇,只係我唔發覺。

而呢一張呢就係新出既花花,我已經冇落紅牛成個星期喇,但係佢哋個樣都係好似燶燶哋咁

究竟呢個現像係咪燒lum呢? 而家我仲落唔落番D夫水比佢好呢?

唔該哂你呀,老師!
回復

claudiatang 發表於 2009-6-1 14:03:49 |顯示全部樓層
花老師,請問苦瓜可以讓陽光直接曬嗎?我棚苦瓜好不容易才有一粒苦瓜丁沒兩天就枯萎了﹗
回復

花園仔 發表於 2009-6-1 14:51:18 |顯示全部樓層
7079# claudiatang
花老師,請問苦瓜可以讓陽光直接曬嗎?我棚苦瓜好不容易才有一粒苦瓜丁沒兩天就枯萎了﹗
===================================================

你好!
苦瓜可以俾陽光直接曬架.
瓜仔枯萎原因有:
體弱
授粉唔成功
俾果蠅針咗
.......
回復