當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50507 635
donaldyh 發表於 2009-3-23 18:06:49 |顯示全部樓層
種豆角都好喎!種荷蘭豆太過容易了。好快就會出花結果架!
回復

llaus 發表於 2009-3-23 18:13:32 |顯示全部樓層
夏天種瓜同豆啦
豆角都好易種,落種後每日淋下水
好快就有豆角食啦
回復

donaldyh 發表於 2009-3-24 10:56:46 |顯示全部樓層
llaus:都好喎等我又試下先。
回復

donaldyh 發表於 2009-3-24 11:30:33 |顯示全部樓層
我尋晚返到屋企都已經係夜深了,出面既能見度很低好大霧個天仲落緊雨粉添,我的盆栽全部係露天成日,我就又佢地打下霧囉!尋晚都冇乜比水水佢地喇!我見有時間就攪多兩盆有基肥既盆出黎啦!一盆用長方形盆﹔一盆係用街市生果店既大發泡膠箱(要黎種青瓜苗既)各位睇下相先啦!
先用泥舖好個底先,我就先加骨粉

然後落花生麩啦!

再用泥蓋好預一吋高度蓋泥,再落骨粉

最後落埋花生麩用泥蓋好

完成後將青瓜六兄弟定植。

攪掂喇!唔知有冇整錯左呢?請大家比比意見啦!謝謝~
回復

donaldyh 發表於 2009-3-24 11:47:57 |顯示全部樓層

今朝遲左起身返工,八點鐘我老婆同我講話出面落好大雨喎!我成個人即刻醒晒,那那聲跑上天台執番隻雪橇(Coola)同埋D農作物先。我著左件浴蒲都攪到成身都濕晒,搬番佢地入晒廚房先...

廚房外有蓋

睇睇我D農作物先...
蕃茄

菜心

通菜

紫天椒

荷蘭豆

青瓜六兄弟

芥蘭&白菜仔

上韭菜下木瓜

王芽白

待發芽既種子

好彩收得設咋!如果唔係就水浸眼眉了。夏天都唔知點算呀!
回復

花士令 發表於 2009-3-24 12:24:56 |顯示全部樓層
好正呀你個天台,,, 又大又好陽光.... 種左好多野呀!!! 真令人羨慕O既姐
你 種 O個 D 係咪大肉茄O黎架 ?? 好利害呀, 咁多盆.....
我都種緊車厘茄,,.... 努力ing .... haha
回復

donaldyh 發表於 2009-3-24 12:25:39 |顯示全部樓層
我都想問下基肥係咪種每樣野都要做好先可以落苗種架!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-24 13:00:22 |顯示全部樓層
花士令:依家我都唔知佢究竟係大肉茄定還是細茄呀!結左果先知係乜茄呀!
回復

maymay靚 發表於 2009-3-24 15:46:52 |顯示全部樓層

當勞,,多謝你既邀請,,lee排好忙少上黎, 見到你個天台好正呀,,
你同我都一樣好愛錫d植物, 一落雨就搬餐死
回復

小寶 發表於 2009-3-24 15:51:11 |顯示全部樓層
我尋晚返到屋企都已經係夜深了,出面既能見度很低好大霧個天仲落緊雨粉添,我的盆栽全部係露天成日,我就又佢地打下霧囉!尋晚都冇乜比水水佢地喇!我見有時間就攪多兩盆有基肥既盆出黎啦!一盆用長方形盆﹔一盆係用 ...
donaldyh 發表於 2009-3-24 11:30 AM

希望唔會太肥啦~
回復

donaldyh 發表於 2009-3-24 17:21:51 |顯示全部樓層
maymay靚:種左咁耐第一次咁樣落雨搬餐死架!幾驚浸死佢地呀!
小寶:我都望係咁望啦!我都係大膽嘗試咋!睇花園仔老師個帖學唔少野,依家先睇到第86頁由上個星期睇到依家咋!真係獲益良多架!
回復

llaus 發表於 2009-3-24 18:45:46 |顯示全部樓層
我尋晚返到屋企都已經係夜深了,出面既能見度很低好大霧個天仲落緊雨粉添,我的盆栽全部係露天成日,我就又佢地打下霧囉!尋晚都冇乜比水水佢地喇!我見有時間就攪多兩盆有基肥既盆出黎啦!一盆用長方形盆﹔一盆係用 ...
donaldyh 發表於 2009-3-24 11:30

直覺上覺得有d問題,不過唔知正唔正確

上層泥太薄,d苗根太快就接觸到d基肥
基肥好似要"嘔"d時間才用wow
太早接觸到苗根唔知得唔得
快d去請教下花老師啦
回復

Juna 發表於 2009-3-24 19:04:44 |顯示全部樓層
羡慕 C 人啦...地方又大又濶...陽光又夠  
回復

小寶 發表於 2009-3-24 19:08:43 |顯示全部樓層
直覺上覺得有d問題,不過唔知正唔正確

上層泥太薄,d苗根太快就接觸到d基肥
基肥好似要"嘔"d時間才用wow
太早接觸到苗根唔知得唔得
快d去請教下花老師啦 ...
llaus 發表於 2009-3-24 06:45 PM

我都覺得可能會燒根
回復

軒軒 發表於 2009-3-24 19:09:43 |顯示全部樓層
donaldyh你都中毒好深喎!
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 20:08:13 |顯示全部樓層
64# donaldyh

你好!
你移種6兄弟嘅過程係咁嘅:

1,先用泥舖好個底先,我就先加骨粉
2,然後落花生麩啦!
3,再用泥蓋好預一吋高度蓋泥,再落骨粉
4,最後落埋花生麩用泥蓋好
5,完成後將青瓜六兄弟定植。

我嘅做法係咁嘅:
先决定用幾厚泥(預6吋喇)
决定苗苗種幾深(預2吋喇)

(一)先用1吋半泥舖好個底先

(二)然後落花生麩+骨粉溝勻
跟住落1吋半泥連同溝勻咗嘅肥料一齊撈勻

(三)落埋3吋泥冚落基肥泥度

(四)挖2吋深將植物種穩

說明:
(二)程序最好用其他盛具做妥倒入植盆內.
(三)(四)所示泥嘅厚度<3吋>減去植入深度<2吋>即分隔層為<1吋>囉!

注意:
分隔層嘅厚薄要視乎植物根部走向速度去判斷
(好似醫生開藥俾病人咁, 都要睇吓佢底子如何至决定落輕重藥喇)
假如植株D根係橫向形嘅分隔層咪薄D囉.
相反植株D根係深縱形嘅分隔層咪厚D囉.
所以對所種植物基本認識係好重要嘅.
錯誤嘅判斷令植株根部接觸到基肥層時基肥仲未發酵完成, 咪引至燒根囉!
相反植株進入發育期D根都未能接觸到基肥層, 咪變咗失匙夾萬喇!

解决:
咁你又懶, 好聽D唔得閒花咁多時間去了解逐種植物嘅特性,
又想安全D保險D去種嘢, 唔落基肥囉!
否則最好辦法就係 --
吽好基肥泥至種嘢嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 20:16:11 |顯示全部樓層
74# 小寶
我都覺得可能會燒根
==============
我覺得小寳好明我講嘅嘢! 叻!
回復

花園仔 發表於 2009-3-24 20:27:34 |顯示全部樓層
67# donaldyh
我都想問下基肥係咪種每樣野都要做好先可以落苗種架!
==================================

你鍾唔鍾意家族留低嘅產業令你勿需白手興家丫!
人人都想啦! -- 植物都係啫, 想要(養料)就有嘞, 你話幾好呢!
回復

豬豬仔 發表於 2009-3-24 23:17:56 |顯示全部樓層

陽光天台 + 無敵海景 + 一邊擇新鮮蕃茄仔食=爽啊
回復

donaldyh 發表於 2009-3-25 13:16:57 |顯示全部樓層

花園仔老師:係度多謝您既指引先,其實我唔係懶呀,我只係一個新人黎咋咩都唔識都係睇您地既帖先知道要做基肥,或者太多指細既野我唔清楚,咪所以攪成咁囉!同埋我都想知道點樣吽好基肥泥種嘢呀!可否再教一教我呀!唔該您先。
回復