蘭花記事簿(resume)

作者: psyche 發表于 2020-3-11 07:44:44
25807 364
freddywongdy 發表於 2020-5-29 14:48:45 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-29 14:37
ig得圖都啱? 宜家啲人真係唔鐘意打字。睇下係咩Forum啦,只要討論氣氛良好,大家互相尊重就可以。 ...

咁又係! ig都係一句起兩句止,
都無乜點交流嘅!
回復

psyche 發表於 2020-5-30 01:19:16 |顯示全部樓層

天宮石斛果然夠強

水苔做料加日日淋雨,心想啲根點都爛得七七八八,抽出黎睇,點知根出奇地健康,幾乎條條實芯。細盆配水苔永遠是無敵,只要根群能駕馭到花盆,日曬雨淋冇有怕!

由最初板植轉盆植,到今日再變回板植,天宮陪我渡過了不少歳月,不是最強的蘭花絕無能耐同我挨到今天。

芒板貴,猶疑良久到底是否真要賜予天宮,最後還是別計較太多,不是blue blood 又如何,我家葉園不一直都是以年資取勝?

回復

psyche 發表於 2020-5-30 01:29:18 |顯示全部樓層

又一不怕淋雨系列,通常不怕淋雨的都有一個共通點: 醜。雨由開第一朵開始落,之後有幾日還下得特別大,我故意不把蘭花收入屋,睇你今次點死。誰知翌日再看,竟安然無恙,鐵打的嗎?

評分

查看全部評分

回復

Ming36 發表於 2020-5-30 14:09:28 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-30 01:29
又一不怕淋雨系列,通常不怕淋雨的都有一個共通點: 醜。雨由開第一朵開始落,之後有幾日還下得特別大,我故 ...

它很堅強呀 接近大自然的生長環境。
我室內種植,今早大雨,即閂窗,怕它們染到病菌,我唔係好識點樣拯救
回復

B17 發表於 2020-5-30 14:16:42 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-30 01:29
又一不怕淋雨系列,通常不怕淋雨的都有一個共通點: 醜。雨由開第一朵開始落,之後有幾日還下得特別大,我故 ...

呢個花紋幾OK,唔醜喎
回復

psyche 發表於 2020-5-30 19:27:53 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-5-30 14:16
呢個花紋幾OK,唔醜喎

其中一朵似乎感應到B大的讚賞,代花花說聲多謝!

回復

psyche 發表於 2020-5-30 19:31:53 |顯示全部樓層
將天宮一野撻上去就算,水苔都冇加,種花隨意點就可以。

回復

psyche 發表於 2020-5-30 19:35:15 |顯示全部樓層
死過N次的紫羅蘭,種得很差,姑且叫做幫苦苣苔科留一席。

回復

psyche 發表於 2020-5-30 19:39:14 |顯示全部樓層
撐住啊我的葉園,本宮已不顧自身安危盡力營救。雨落三四日勉強頂到,超過了啲花就嗌哂救命。

回復

B17 發表於 2020-5-30 20:11:15 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-30 19:27
其中一朵似乎感應到B大的讚賞,代花花說聲多謝!

貨真價實的說謝謝
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-30 20:21:45 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-30 19:39
撐住啊我的葉園,本宮已不顧自身安危盡力營救。雨落三四日勉強頂到,超過了啲花就嗌哂救命。

原來psyche大有種鹿嘅!

是的,我越界了。我不要入坑,不要入坑,救救我。  發表於 2020-5-31 01:27
回復

psyche 發表於 2020-5-31 02:02:40 |顯示全部樓層

習以為常

由年頭開始,經歷完一次又一次的失花之痛,對開花一事又再看淡。品種愈多故然愈好,但同時壓力就愈大。這是我第一次的全戶外種植經驗,管理上真吃力。好花種不完,人總是得一想二,但只是人之常情,每種蘭花的美各自獨特,叫人怎能故步自封?

但此時此刻,只希望專心種好手頭上的花,再好再優的花,就即管讓她開在別人的家,反正開在哪都一樣。Walker的坑還是不要入了,本來我對Walker就興趣乏乏,不如就順勢扼死了它,何必故意開發新的鑑賞力。當初放下那棵Walker的alba苗是明智的,因為我已經有鞋仔。

我的蘭花過不了關需要保護,請再纏緊些。

要細心地將綿線穿好,需要不少心機

回復

freddywongdy 發表於 2020-5-31 09:43:16 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-31 02:02
由年頭開始,經歷完一次又一次的失花之痛,對開花一事又再看淡。品種愈多故然愈好,但同時壓力就愈大。這是 ...

種鹿啦 psyche大!
易種d葉同形態又優美,
重有就係唔駛太多陽光架!
回復

psyche 發表於 2020-5-31 11:45:17 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-31 09:43
種鹿啦 psyche大!  
易種d葉同形態又優美,
重有就係唔駛太多陽光架!

種得好自然會愈種愈想種,感謝你帶給我靈感,有打算學你用大碗砵種鹿,碗邊被營養葉包住時定會很美。我的只是普通街邊硬葉鹿,沒你的名種漂亮,她們會有名字嗎?
回復

psyche 發表於 2020-5-31 13:38:28 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-30 14:09
它很堅強呀<span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span> 接近大自然的生長環境。
我室內種植,今早大雨,即 ...

我對細菌感染也束手無策,試過茶樹精油噴霧,無咩用,落完雨照爛。唯有用返至臭的古法辣椒大蒜水,有效殺菌又能刺激生根,雖麻煩卻不會毒害環境。
回復

Ming36 發表於 2020-5-31 15:41:28 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-31 13:38
我對細菌感染也束手無策,試過茶樹精油噴霧,無咩用,落完雨照爛。唯有用返至臭的古法辣椒大蒜水,有效殺 ...

好佩服你能照顧咁多植物,種得生嗰啲,全部都有型有態。
我今日也忙於檢查家中植物,以防患未然
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-31 17:52:10 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-31 11:45
種得好自然會愈種愈想種,感謝你帶給我靈感,有打算學你用大碗砵種鹿,碗邊被營養葉包住時定會很美。我的 ...

有!不過要店主有名先得!
因為近年太多雜交品種啦!無返咁上下大都好難分到!
如果用碗種我推介種亞猴啦,非猴雜交種啦,銀鹿啦,
hilli或者佢d雜交種,圓盾... 哩d都可以包到碗嘅!
回復

psyche 發表於 2020-6-1 16:55:13 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-31 17:52
有!不過要店主有名先得!
因為近年太多雜交品種啦!無返咁上下大都好難分到!
如果用碗種我推介種亞猴啦 ...

亞猴此等貴價野還別碰了,我都係粗種,只是照顧鞋仔已很費神了,睇少眼都唔得。等這棵種得生我再考慮其他的品種。不過冇名就真是比較令我失望。
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-1 16:59:33 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-1 16:55
亞猴此等貴價野還別碰了,我都係粗種,只是照顧鞋仔已很費神了,睇少眼都唔得。等這棵種得生我再考慮其他 ...

亞猴已經普及,再唔係貴價架啦!
台灣而家好多特別品種仲貴呀!
我等緊佢地大量生產,
我育緊亞猴孢子苗,
唔知遲d成功率有幾多,
到時種定左品質又可以的話,
我預棵比你啦!
回復

psyche 發表於 2020-6-1 20:13:57 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-1 16:59
亞猴已經普及,再唔係貴價架啦!
台灣而家好多特別品種仲貴呀!
我等緊佢地大量生產,

Freddy仔大大真是出神入化了,連胞子苗都識繁殖,有多咪關照下Psyche大。我很可憐的,本帖提到的新花全都是靠人送贈,因我本身不會再買花。
回復