蘭花記事簿(resume)

作者: psyche 发表于 2020-3-11 07:44:44
25511 364
psyche 發表於 2020-5-18 06:44:50 |顯示全部樓層

將重新展開帖子修訂工程

心得分享 & 香港專業蘭園的餘輝 1

心得分享& 香港專業蘭園的餘輝 2

自2012以來多年來都沒有照顧好其中兩篇精華帖,如今發現內容零碎、資料不全,實在有負眾望,承蒙George版主的賞識,今日開始決定重新修訂,新增更多內容,繼續完成尚未完成的部分。再重申我不懂種花,如覺帖子內容有任何不妥的地方,歡迎提出協助修正,以免誤人子弟。
psyche 發表於 2020-5-18 06:48:47 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2020-5-16 15:48
今早收到 Ming大 推薦, 我已經睇咗啦,唔淨止拍攝得非常清晰唯美,而且序朮介紹好詳細呀!相信 psyche 必 ...

多謝收看,預左冇咩人睇,標題略嫌霸氣,早預有人有意見,但我細想下仍覺當之無愧,繼續做我認為對的事。
psyche 發表於 2020-5-18 06:50:47 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-16 16:07
好多人都有共鳴㗎!不過佢哋好少喺呢度講,尤其欣賞你寫的文章

好,有人睇我就繼寫,畢竟寫文都需付出時間精力,否則便要多多節省。
psyche 發表於 2020-5-18 06:54:38 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-17 21:12
知道啟大入萬春園買盆,
托佢買左三大個陶碗,
唔該晒啟大!

證明你地夠朋友,咁重咁遠都肯幫你出黎,現時萬春園陶盆已清得八九,有興趣者可直接在花墟買,但因我推介而買的記得買前要PM我。

收到!唔該晒psyche大!^^  發表於 2020-5-18 09:49
Ming36 發表於 2020-5-18 08:21:02 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-17 21:12
知道啟大入萬春園買盆,
托佢買左三大個陶碗,
唔該晒啟大!

你就好啦Freddy!王子對你咁好。
我都好想買無孔中陶盆和中陶砵各兩個和4.5”,5.5”白色膠盆各兩個。
但假日週末要睇住啲老嫩,唔能夠走開咁耐,我計過時間,淨一來一回,我要起碼三個幾四粒鐘,無緣了
Ming36 發表於 2020-5-18 08:24:59 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-18 06:50
好,有人睇我就繼寫,畢竟寫文都需付出時間精力,否則便要多多節省。

淨係呢個post,都有2000幾人睇咗啦,當一半花友重複入嚟回覆,都有成千人睇啦!
freddywongdy 發表於 2020-5-18 09:53:19 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-18 08:21
你就好啦Freddy!王子對你咁好。
我都好想買無孔中陶盆和中陶砵各兩個和4.5”,5.5”白色膠盆各兩個。
但 ...

Ming大,勞煩到啟大真係唔好意思架!
不過尋日同佢近近地先敢叫佢幫忙炸!
我都想買陶盆架,不過psyche咁請,
應該要出花墟買啦!
Ming36 發表於 2020-5-18 09:58:51 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-18 09:53
我都想買陶盆架,不過psyche咁 ...

個砵好唔好用啊?我想用嚟種迷你豆蘭,本來上芒板的,但心思思想試吓新嘢(對我來講)
Ming36 發表於 2020-5-18 09:59:58 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-18 09:53
我都想買陶盆架,不過psyche咁 ...

我已蠢蠢欲動
花墟,我OK啊!夾啱時間,閃咗出佢都冇人知
freddywongdy 發表於 2020-5-18 10:03:12 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-18 09:58
個砵好唔好用啊?我想用嚟種迷你豆蘭,本來上芒板的,但心思思想試吓新嘢(對我來講)
...

未用呀Ming大,
個碗都好大個下喎!點填滿佢呀!?
我意住等d鹿角蕨大小小種落去炸!
你出花墟睇下啦!
如果買唔到碗到時仲想要我讓個比你。
freddywongdy 發表於 2020-5-18 10:04:16 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-18 09:59
我已蠢蠢欲動
花墟,我OK啊!夾啱時間,閃咗出佢都冇人知 ...

等天氣好d我都想快閃一下!
lamkaicheung 發表於 2020-5-18 10:29:21 來自手機 |顯示全部樓層
知道啟大入萬春園買盆,
托佢買左三大個陶碗,
唔該晒啟大!

freddy 大甭客氣, 只是舉手之勞,今次我能入蘭苑獲益不少,就好似呢幾個碗盆咁,都係現任園主親手幫你揀,園主還親自試驗我睇一個好花盆點揀,原來只要張食指鈎實孔底,再用另一指敲下,聽出是噹噹聲就是好盆,如敲出暗啞之聲就是壞盆有裂痕,現任園主好好人,咁細事情都講我聽,所以我又上咗寶貴一課!
Ming36 發表於 2020-5-18 10:32:30 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-18 10:03
未用呀Ming大,
個碗都好大個下喎!點填滿佢呀!?
我意住等d鹿角蕨大小小種落去炸!

你個碗直徑有多少?大size 嗎?
如太大,一隻手可能攞唔到,要走鬼都走慢啲!
瓦仔、大陶粒墊底,得唔得呀?
freddywongdy 發表於 2020-5-18 10:46:45 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-18 10:32
你個碗直徑有多少?大size 嗎?
如太大,一隻手可能攞唔到,要走鬼都走慢啲!
瓦仔、大陶粒墊底,得唔得 ...

直徑20cm x 深10cm,
都將重!種埋野一隻手都幾難拎得到!
睇你要黎種乜啦!其實可以唔墊嘅!
freddywongdy 發表於 2020-5-18 10:48:20 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-18 10:29
freddy 大甭客氣, 只是舉手之勞,今次我能入蘭苑獲益不少,就好似呢幾個碗盆咁,都係現任園主親手幫你揀 ...

真係唔好意思但又貪個方便啦!
鬼叫住得咁近咩!
Ming36 發表於 2020-5-18 11:09:55 來自手機 |顯示全部樓層

10cm 深度,標準;20cm 直徑,應該係大盆,你有咁多好嘢,應該都用得着啊!只係走鬼慢啲囉
走鬼,多數坐擁右抱㗎嘛
freddywongdy 發表於 2020-5-18 11:16:08 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-18 11:09
10cm 深度,標準;20cm 直徑,應該係大盆,你有咁多好嘢,應該都用得着啊!只係走鬼慢啲囉
走 ...

無乜架!不過種鹿一棵一盆啦!
種定左唔郁得架啦!
你要走鬼,一定係比屋企人投訴得多啦!
lamkaicheung 發表於 2020-5-18 11:19:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-18 11:09
走 ...

園主說這個size 是中盆,有啲仲大個,但我都覺得幾大!
Ming36 發表於 2020-5-18 11:19:13 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-18 11:16
無乜架!不過種鹿一棵一盆啦!
種定左唔郁得架啦!
你要走鬼,一定係比屋企人投訴得多啦!  ...

室內種植,冇計啦!
Ming36 發表於 2020-5-18 11:20:20 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-18 11:19
園主說這個size 是中盆,有啲仲大個,但我都覺得幾大!<span class="emoji emoji1f605"></span>

王子,中盆已經咁大個?
咁我要買小盆了