蘭花記事簿(resume)

作者: psyche 發表于 2020-3-11 07:44:44
25795 364
freddywongdy 發表於 2020-5-18 11:39:32 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-18 11:19
室內種植,冇計啦!

me too!
回復

Ming36 發表於 2020-5-18 15:00:53 來自手機 |顯示全部樓層

今日去,無開門,可能落雨嘅關係
回復

Ming36 發表於 2020-5-20 19:19:47 來自手機 |顯示全部樓層

今日再快閃,有收穫了,仲買咗其他少少植料
回復

psyche 發表於 2020-5-21 01:42:54 |顯示全部樓層

回復

sarshk2014 發表於 2020-5-22 07:28:04 來自手機 |顯示全部樓層
我都提提大家,種蘭花唔一定要用陶盆,用膠水樽仲好,方便換盆嘛!!
回復

psyche 發表於 2020-5-28 13:31:17 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-5-22 07:28
我都提提大家,種蘭花唔一定要用陶盆,用膠水樽仲好,方便換盆嘛!! ...

大大所言甚是,所以有時選盆會好掙扎,我喜歡陶盆,但一想到重量和換盆就為之卻步,比較下還是用膠盆最方便和大路。
回復

psyche 發表於 2020-5-28 14:01:36 |顯示全部樓層

砍草不除根,仲未輸

砍草要除根,希望上天對所有植物都公平,雜草野草如是,拖鞋蘭亦應如是,我可憐的拖鞋蘭淋雨後不幸受到感染,但根還是實芯,仲有希望的。

回復

psyche 發表於 2020-5-28 14:07:57 |顯示全部樓層

可憐的ES-3881

近日身體不適,無心情做任何事,換盆的工作只進行了五分之一,其餘都要延後。弱株命危,反而最先得到換盆的機會,而且還獲得了最高級植料,這就是因禍得褔。

回復

W88 發表於 2020-5-28 16:02:08 來自手機 |顯示全部樓層
拖鞋真係唔易搞, 唔好話開花, 重會四分五裂, 怕怕,
回復

psyche 發表於 2020-5-28 17:12:19 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-5-28 16:02
拖鞋真係唔易搞, 唔好話開花, 重會四分五裂, 怕怕,

W大大都會怕拖鞋? 別開玩笑了。
回復

psyche 發表於 2020-5-28 23:14:04 |顯示全部樓層

一場雨便結束了我的夢

戶外可以怎樣種花? 種不到的,太危險,太多考驗,一定要建花屋,起碼不要淋到雨。香港的雨水太污糟,每次落完雨實有一兩棵花受細菌感染。難得我的君子蘭可以未夠一年就復花都不放過,正常一年只開一次。

三色魔連命都保不住,城市的雨水真污糟,否則原生地的花一早死光。

回復

psyche 發表於 2020-5-28 23:22:16 |顯示全部樓層

請不要傷害我的小蛋糕

雖沒心情,但你們太可憐,都照換左盆先。我一盆盆的把鞋仔從盆格中拿起檢查,再放回原位,就好像一隻隻紙杯蛋糕,多麼令人憐惜。

這就是盆的魔法,一個新淨清爽的盆是多麼的重要,為何仍有那麼多人不注意?

回復

psyche 發表於 2020-5-28 23:43:37 |顯示全部樓層

戴了頭盔便安全了?

是的,兩隻都係續花鞋,我家最多就是續花,差唔多咩交配種都有佢份。含苞待放時的樣子一樣有意思,就像頂頭盔,還帶有一個微笑。最近我開始用Facebook,但還覺得還是在論壇分享較有深度。我知很多人慣了用Facebook而冷落了民間Forum,但其實我認為這是一種霸權,呃殺了論壇的生存。更何況我們論壇天天在進步,介面美觀,程式又豐富,其實真係好過用Facebook,希望日後更多人使用。

回復

小雷子 發表於 2020-5-29 00:04:49 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-28 23:43
是的,兩隻都係續花鞋,我家最多就是續花,差唔多咩交配種都有佢份。含苞待放時的樣子一樣有意思,就像頂頭 ...

絕對同意,論壇真係好過FB!
所以小雷子仍然留守係度!

回復

freddywongdy 發表於 2020-5-29 10:23:53 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-28 23:43
是的,兩隻都係續花鞋,我家最多就是續花,差唔多咩交配種都有佢份。含苞待放時的樣子一樣有意思,就像頂頭 ...

psyche大,而家興用ig架啦!
不過始終forum感覺親切d嘅!
回復

Ming36 發表於 2020-5-29 11:18:15 來自手機 |顯示全部樓層
民間Forum 隱藏好多高手,臥虎藏龍。
虛心求教,令一眾新手獲益良多,老手也可以溫故知新
回復

psyche 發表於 2020-5-29 14:36:15 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-5-29 00:04
絕對同意,論壇真係好過FB!
所以小雷子仍然留守係度!

是呀雷大,論壇很需要你的支持,只要無事無幹,我也會留守的,盡管蘭版已經冷清了很多。
回復

psyche 發表於 2020-5-29 14:37:41 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-29 10:23
psyche大,而家興用ig架啦!
不過始終forum感覺親切d嘅!

ig得圖都啱? 宜家啲人真係唔鐘意打字。睇下係咩Forum啦,只要討論氣氛良好,大家互相尊重就可以。
回復

psyche 發表於 2020-5-29 14:39:33 |顯示全部樓層

Ming, 你很好學,希望你盡快學有所成,第時自己獨當一面,開班授徒。
回復

psyche 發表於 2020-5-29 14:40:33 |顯示全部樓層
有bug了.........回回下就咁
回復