蘭花記事簿(resume)

作者: psyche 發表于 2020-3-11 07:44:44
25792 364
psyche 發表於 2020-5-7 11:19:10 |顯示全部樓層

7/5/2020

這是何方神聖的交配種? 不用等足一年又爆新花芽,真不錯。連續經歷了數次消花的打擊,已令寡人非常飢渴。

WhatsApp Image 2020-05-07 at 10.55.05.jpeg

有其他花賞時續花續到你厭,無花賞時卻大派用場的續花性的Paph. primulinum,葉園暫時要靠你這一點珍貴的黃色支持著。

WhatsApp Image 2020-05-07 at 10.55.04.jpeg

石隙中的蟹爪蘭(非蘭科)出芽了。

WhatsApp Image 2020-05-07 at 10.55.09.jpeg

還認得我嗎?

WhatsApp Image 2020-05-07 at 11.18.22.jpeg
回復

psyche 發表於 2020-5-7 11:22:40 |顯示全部樓層

7/5/2020

身邊怎麼突然多了三個巨人? 小黃瓜現在好害怕。

WhatsApp Image 2020-05-07 at 10.55.04 (2).jpeg
回復

psyche 發表於 2020-5-8 01:54:09 |顯示全部樓層
天宮石斛之中這棵花型都算醜了。

回復

psyche 發表於 2020-5-10 20:06:29 |顯示全部樓層
這棵市場蝴蝶望落去都幾順眼,葉都合格,如遇人買下重種下年複花肯定更靚,但這要視乎這花本身的命運。

WhatsApp Image 2020-05-10 at 20.00.13 (1).jpeg

WhatsApp Image 2020-05-10 at 20.00.13.jpeg
回復

psyche 發表於 2020-5-13 17:06:58 |顯示全部樓層

原來上帝早已預備

今天用手捏用C. purpurata 上年生的花夾,四支都是實芯的,看來今年有花賞,我還以為花芽一定是來自新芽,原來舊芽都可以有花,看來前文提及的擔心都是多餘的,可惜手機今天壞了,不能拍照分享。
回復

psyche 發表於 2020-5-13 17:14:41 |顯示全部樓層

五爪金龍的保護?

家中廣翅臘蟬的肆虐愈來愈嚴重,每天都要用手逐棵花驅趕,還要檢查葉底,本宮累了。檸檬樹的情況最嚴重,一有新芽就立即被攻擊,反而放在五爪金龍(牽牛花的一種)下的蘭花卻能安然無恙,蝴蝶蘭還開了一朵花,難道她就是臘蟬的克星?
回復

psyche 發表於 2020-5-13 20:38:07 |顯示全部樓層

具野性美的泰國蘭花盆

我成日都講種蘭花一定要配好花盆,不一定要貴,但一定要好。我以前唔係太識欣賞呢種泰國盆,因為覺得佢啲孔開得太大,但事隔多年後再睇,現在終於識欣賞。我現在用緊的紅陶盆雖然造工較細緻,但卻找不到這種泰國盆的野性和手工味,甚至因造工太過標準的緣故,看得多略嫌呆板。

萬春園這種花盆賣了三十幾年都冇加過價,其實都真係算好有良心。

碗型,最啱種豆蘭,以現時物價黎講好抵買

一拿起,質地好厚,吸到好多水,又疏孔,想爛根都難

出面現批較新淨

這個仲好新淨,好靚

迷你盆種迷你蘭花一流

吸水實測,細號有孔盆吸水能力最強,碗形的不太會吸水,因為我8年前買過一個唔識吸水的陶盆,所以一直不敢介紹大家,今次一定要親身試,現在可以放心用。

我現在用緊這種陶盆,一樣好靚,但太standard,最好兩種同時用。

回復

mooon 發表於 2020-5-14 16:13:49 |顯示全部樓層
俾我昅到呢個post實在太好彩 請問psyche大大, 最細size的陶盆口直徑大約幾多? 再大一級直徑又大約幾多? 如size o岩, 麻煩你幫我留4-5個.
回復

psyche 發表於 2020-5-14 18:06:02 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-5-14 16:13
俾我昅到呢個post實在太好彩 請問psyche大大, 最細size的陶盆口直徑大約幾多? 再大一級直徑又 ...

有孔陶盆: 中: 6" 細:4.5" 大: 售罄

圓砵: 大: 8" 中: 6" 細: 4.5"
回復

psyche 發表於 2020-5-16 06:51:44 來自手機 |顯示全部樓層
今日在Youtube開了人生第一個關於蘭花的節目...雖然受了傷走不動,但幸好嘴巴還能說。
回復

Ming36 發表於 2020-5-16 11:28:40 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-16 06:51
今日在Youtube開了人生第一個關於蘭花的節目...雖然受了傷走不動,但幸好嘴巴還能說。 ...

辛苦了!啱啱睇咗
介紹得好好呀!記起我上次入蘭場選花的回憶
回復

psyche 發表於 2020-5-16 13:44:37 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-16 11:28
辛苦了!啱啱睇咗
介紹得好好呀!記起我 ...

Ming 大好醒,冇post link 你都找到,謝謝鼓勵。如真心欣賞希望可代為在Facebook share 開去。
回復

Ming36 發表於 2020-5-16 15:10:17 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-16 13:44
Ming 大好醒,冇post link 你都找到,謝謝鼓勵。如真心欣賞希望可代為在Facebook share 開去。 ...

我由YouTube share咗比呢度幾位花友。
如果由你上載條link到此,比較適合,花友們就會share出去。
7分多鐘,內容已非常豐富

感謝  發表於 2020-5-18 06:51
回復

psyche 發表於 2020-5-16 15:38:53 |顯示全部樓層
節目已製作好,因要爭取時間,製作比較粗糙

香港蘭花業界至尊 - 萬春園蘭苑 (Ever Spring Garden) The Best Orchid Garden in Hong Kong

https://www.youtube.com/watch?v=WEI_3XTqvbw
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-16 15:45:54 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-16 15:38

香港蘭花業界至尊 - 萬春園蘭苑 (Ever Spring Garden) The Bes ...

好有心嘅製作!
感謝psyche大詳細介紹!
回復

psyche 發表於 2020-5-16 15:46:00 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-16 15:10
我由YouTube share咗比呢度幾位花友。
如果由你上載條link到此,比較適合,花友們就會share出去。
7分多 ...

介紹了萬春園這麼久,都好像回響不大,心有點灰,好像暫時只有Ming大有較多共鳴。
回復

psyche 發表於 2020-5-16 15:47:04 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-16 15:45
好有心嘅製作!
感謝psyche大詳細介紹!

謝謝Freddy大大的支持,很開心。
回復

Martina 發表於 2020-5-16 15:48:53 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-16 15:38

香港蘭花業界至尊 - 萬春園蘭苑 (Ever Spring Garden) The Bes ...

今早收到 Ming大 推薦, 我已經睇咗啦,唔淨止拍攝得非常清晰唯美,而且序朮介紹好詳細呀!相信 psyche 必定用咗唔少時間準備,多謝您呀!
回復

Ming36 發表於 2020-5-16 16:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-16 15:46
介紹了萬春園這麼久,都好像回響不大,心有點灰,好像暫時只有Ming大有較多共鳴。 ...

好多人都有共鳴㗎!不過佢哋好少喺呢度講,尤其欣賞你寫的文章
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-17 21:12:01 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-13 20:38
我成日都講種蘭花一定要配好花盆,不一定要貴,但一定要好。我以前唔係太識欣賞呢種泰國盆,因為覺得佢啲孔 ...

知道啟大入萬春園買盆,
托佢買左三大個陶碗,
唔該晒啟大!
料厚重身,優質貨!
種蘭種多肉同鹿角蕨都啱用!
留一個最後回憶!
回復