蘭花記事簿(resume)

作者: psyche 發表于 2020-3-11 07:44:44
25752 364
freddywongdy 發表於 2020-6-1 20:55:15 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-1 20:13
Freddy仔大大真是出神入化了,連胞子苗都識繁殖,有多咪關照下Psyche大。我很可憐的,本帖提到的新花全都 ...

你咪講到自己咁慘啦psyche大!
人地知你有位種又識種花先比你照顧啦!

有苦自己知啦。收到! 我定會好好珍惜你親手繁殖的珍貴小鹿。  發表於 2020-6-3 02:24
回復

tomato_king 發表於 2020-6-2 09:18:53 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-5-28 23:14
戶外可以怎樣種花? 種不到的,太危險,太多考驗,一定要建花屋,起碼不要淋到雨。香港的雨水太污糟,每次落 ...

其實又唔使太擔心淋到兩,我D蘭花放天台種,基本上日曬(用遮光網遮70%)雨淋冇咩問題,上星期連續大雨,絶大多數都因而生咗靚靚的新根。植物本來就係大自然的重要部分,佢哋自然有佢哋的生存之道。
P.S.我冇種拖鞋的...

蕃茄大,快d出post黎欣賞下!^^  發表於 2020-6-2 10:43
回復

W88 發表於 2020-6-2 10:16:07 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-1 20:55
你咪講到自己咁慘啦psyche大!
人地知你有位種又識種花先比你照顧啦!

真係好慘㗎!
果D係絕版萬春園出品!
C 一盆呢個世界就少一盆,
psyche大要加油呀!
萬春園拖鞋要靠大大保育㗎!
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-2 10:45:43 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-6-2 10:16
真係好慘㗎!
果D係絕版萬春園出品!

係囉!
有咁多寶貝真係要小心打理!
唔係就真係對唔住送比你d朋友啦!
回復

psyche 發表於 2020-6-3 02:11:08 |顯示全部樓層
tomato_king 發表於 2020-6-2 09:18
其實又唔使太擔心淋到兩,我D蘭花放天台種,基本上日曬(用遮光網遮70%)雨淋冇咩問題,上星期連續大 ...

歡迎Tomato! 唔擔心就假喇,市場蝴蝶多數唔怕淋雨,嘉多利石斛蝴蝶個啲我都由佢淋,但鞋仔絕對唔得,連濺到都不可以,尤其連日大雨,乾遟一陣都死。天台高於平地種花會比較企理,但我這裡成個熱帶雨林咁,除了淋雨還有嚴重蟲害問題,不能同天台比較,自然環境亦要看地理位置,始終和原產地有別,棵花適應唔到真係冇得勉強,下雨不收花一係消花消葉,再嚴重啲連命都冇,雖然我之前和你有相同想法,但最後還是做了花奴。

蟲蟲專吃根尖,又脆又嫩又新鮮,難怪樹上的蝴蝶蘭半年也不見一條新根。

這盆放的位置較高照顧得較少,拿下來時花芽已被吃掉。

我不愛噴農藥,暫時只有挨打的份。

回復

psyche 發表於 2020-6-3 02:43:18 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-6-2 10:16
真係好慘㗎!
果D係絕版萬春園出品!

W大大說得太對,死一盆少一盆,故此我也從未如此認真看待過。最後這批花雖多數只是尋常的交配種,W大大是鞋仔高手,應不會得到你的青睞,很多原種早已被人買哂,最多是續花類(primlinum、chamberlainianum一類),但我更重視的是一份感情,希望將蘭園的精神稍為延續多一陣。上層提及死掉的一盆更是只得一盆的Paph. parishii x primlinum,是少數沒有重複的品種,一直令我梗梗於懷。
回復

psyche 發表於 2020-6-3 02:50:56 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-2 10:45
係囉!
有咁多寶貝真係要小心打理!
唔係就真係對唔住送比你d朋友啦!  ...

有人識就係寶,唔識就係草。還記得我有多的ES-4980嗎? 我最近找到真身,原來佢係Paph. priumlinum alba x moquettianum x malipoense,開出黎大概咁既樣,唔知Freddy 仔和W大覺得靚唔靚呢?!

回復

psyche 發表於 2020-6-3 09:09:05 |顯示全部樓層

3/6/20 慘況更新

Yummy!

Walkeriana搬來後中菌未停過

已經搬到簷下避雨,照中!

回復

psyche 發表於 2020-6-3 09:15:42 |顯示全部樓層

3/6/20 慘況

一濕就玩完,好彩尚有B大照住,冇有怕。

不捨得全剪,開個洞好了。

回復

freddywongdy 發表於 2020-6-3 09:18:09 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-3 02:50
有人識就係寶,唔識就係草。還記得我有多的ES-4980嗎? 我最近找到真身,原來佢係Paph. priumlinum alba x ...

psyche大,花形特別,不過花色略為平淡,
唔會用靚唔靚去評,只可以話各有美態,
我覺得咁樣嘅交種已經好難得呢!
回復

psyche 發表於 2020-6-3 09:21:55 |顯示全部樓層

不願換盆終需換

你地入宮咁耐,都係時候俾返個名份,正式種落新盆。售賣時原盆一天不拆走,一天就篤眼篤鼻。

回復

B17 發表於 2020-6-3 12:11:00 |顯示全部樓層

蘭花生長地方是會落雨的,千萬來已適應,為何雨後中招?

原始森林雨水純淨無污染,怎能同城市雨水比。  發表於 2020-6-3 20:09
回復

B17 發表於 2020-6-3 12:12:51 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-3 09:21
你地入宮咁耐,都係時候俾返個名份,正式種落新盆。售賣時原盆一天不拆走,一天就篤眼篤鼻。

對!透明膠盆真係好醜樣,唔換盆,不如不種!
回復

psyche 發表於 2020-6-3 20:15:25 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-3 12:12
對!透明膠盆真係好醜樣,唔換盆,不如不種!

B大很有品味,還說了我心裏的話,很安慰呢。透明軟膠盆是商品標誌,從選用的花盆也能看出人對待植物的態度。
回復

psyche 發表於 2020-6-3 20:22:07 |顯示全部樓層

長生蘭的把戲

前一秒還是個擠迫戶,換件衫,棟個牌就個個變太子,世人真好騙。

回復

psyche 發表於 2020-6-3 20:29:39 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-3 09:18
psyche大,花形特別,不過花色略為平淡,
唔會用靚唔靚去評,只可以話各有美態,
我覺得咁樣嘅交種已經好 ...

花色淡了,卻為麻粟坡注入了續花性,隨時開幾個月,或幾朵一齊開。如你鐘意我可留定棵好的給你。
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-3 20:48:51 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-3 20:29
花色淡了,卻為麻粟坡注入了續花性,隨時開幾個月,或幾朵一齊開。如你鐘意我可留定棵好的給你。 ...

好呀!多謝psyche大你先!

還以為你家已無位置呢!  發表於 2020-6-3 23:11
回復

B17 發表於 2020-6-3 22:17:59 |顯示全部樓層
原始森林雨水純淨無污染,怎能同城市雨水比。=>污染是毒物,菌是生物。雨中毒物不會進化成生物?還是雨水將周圍細菌/病毒沖到蘭花處,引發病變?
回復

psyche 發表於 2020-6-3 23:09:46 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-3 22:17
原始森林雨水純淨無污染,怎能同城市雨水比。=>污染是毒物,菌是生物。雨中毒物不會進化成生物?還是雨水將 ...

B大真的一言驚醒夢中人,我的認識還暫時還很淺薄,只能肯定鞋仔中菌和雨水有關,但雨水污染也會為鞋仔的薄葉帶來酸雨效果,其他種都冇事,可能我的花是放在地面才出事。但剛剛才發現有部分的消葉原來是因本宮調制的蒜水濃度過高所傷,本宮對噴灑劑藥真的無半點經驗,真的開始抓狂了。
回復

Ming36 發表於 2020-6-3 23:36:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-3 22:17
原始森林雨水純淨無污染,怎能同城市雨水比。=>污染是毒物,菌是生物。雨中毒物不會進化成生物?還是雨水將 ...

一、兩個月噴一次百菌清,也有一點幫助吧!家中Bio-kill 隨時stand by
回復