DIY 香薰潤唇膏 (Lavender)

作者: jellyfishy 發表于 2010-8-15 17:43:05
25327 206
prodorothyhkg 發表於 2010-9-1 10:15:25 |顯示全部樓層
淨係問左透明咋,佢話要星期一先返貨,見佢d皂料好似幾平,想買埋NaOH,cheap cheap椰油同蓖麻子油,再加d乾花浸油,隻公成日都話用乜野沖涼都身痕,試下d手工皂對佢有冇用先~
回復

cklife 發表於 2010-9-1 13:11:24 |顯示全部樓層
係喎~ 唇膏管質量如何?
我買個d雖然貴(1.6一支), 勝在取貨方便, 有得選擇, 質量幾好~
我鍾意透明, 有無透 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-1 10:09

係咪講緊要自己去牛頭角取貨果個呀?我買左透明既,質量滿意...個唇膏筒既蓋幾實下....不過未整唇膏....我覺得應該OK...0.8一支..我果時仲可以散買...
如果有做紫雲膏既...100個筒其實都幾快用晒...
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-9-1 14:25:36 |顯示全部樓層
係咪講緊要自己去牛頭角取貨果個呀?我買左透明既,質量滿意...個唇膏筒既蓋幾實下....不過未整唇膏.. ...
cklife 發表於 2010-9-1 13:11

係牛頭角取貨果個
回復

muitau 發表於 2010-9-3 14:59:59 |顯示全部樓層
吓?! 而家要買100個喇
我估可能我地呢到都好多人同佢散買....
我同佢買菎麻粉果時都未知佢有唇筒賣...
回復

cklife 發表於 2010-9-3 15:15:10 |顯示全部樓層
吓?! 而家要買100個喇
我估可能我地呢到都好多人同佢散買....
我同佢買菎麻粉果時都未知佢有唇筒賣... ...
muitau 發表於 2010-9-3 14:59

100個都唔係好多.....塑膠擺得既.....
回復

muitau 發表於 2010-9-3 15:24:00 |顯示全部樓層
100個都唔係好多.....塑膠擺得既.....
cklife 發表於 2010-9-3 15:15

100支對我來說實在多得過份左啲 add4icon ,而家我屋企已經要騰位放好多diy既野喇...
回復

cklife 發表於 2010-9-3 17:34:10 |顯示全部樓層
100支對我來說實在多得過份左啲  ,而家我屋企已經要騰位放好多diy既野喇... ...
muitau 發表於 2010-9-3 15:24

咁...搵人夾份囉...
回復

muitau 發表於 2010-9-7 14:00:58 |顯示全部樓層
我唔明,佢居然可以平過淘寶....
回復

cklife 發表於 2010-9-7 15:35:09 |顯示全部樓層
muitau 發表於 2010-9-7 14:00

我都唔識計依d數...
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-9-7 16:54:49 |顯示全部樓層
我都唔識計依d數...
cklife 發表於 2010-9-7 15:35

直接同廠取貨
回復

ChrisTsui 發表於 2010-9-8 10:59:45 |顯示全部樓層
muitau 發表於 2010-9-7 14:00

妹頭,淘寶我幫襯過一位賣家,賣RMB 45/100個,不過如果淨買唇膏筒,計埋運費其實唔會平好多.....所以下次我會幫襯你地介紹呢位,多謝你地好介紹add6icon
回復

muitau 發表於 2010-9-8 11:10:06 |顯示全部樓層
妹頭,淘寶我幫襯過一位賣家,賣RMB 45/100個,不過如果淨買唇膏筒,計埋運費其實唔會平好多.....所以下次我會 ...
ChrisTsui 發表於 2010-9-8 10:59

早呀各位!

chirs, 好耐無見喇,你好嘛?!
拖多一排可能我都要買100支喇,因為打算整整唇膏,驅蚊膏同香膏....
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-9-8 11:31:17 |顯示全部樓層
早呀各位!

拖多一排可能我都要買100支喇,因為打算整整唇膏,驅蚊膏同香膏.. ...
muitau 發表於 2010-9-8 11:10

報告,佢話貨未返,要2個星期打後
回復

ChrisTsui 發表於 2010-9-8 11:47:28 |顯示全部樓層
早呀各位!
拖多一排可能我都要買100支喇,因為打算整整唇膏,驅蚊膏同香膏.. ...
muitau 發表於 2010-9-8 11:10

妺頭早晨呀~你識唔識門路喺台灣訂基礎油/精油?我有朋友做義工,遲啲我地會一齊整大量潤唇膏送畀志願機構做聖誕禮物,我地個配方要用蜜臘,橄欖臘,蓖麻油,荷荷巴油,乳油木果脂....想睇吓喺台灣大量訂會唔會平啲~
我之前喺台灣網站睇過,好多間都唔肯送貨到香港~
回復

muitau 發表於 2010-9-10 11:56:26 |顯示全部樓層
妺頭早晨呀~你識唔識門路喺台灣訂基礎油/精油?我有朋友做義工,遲啲我地會一齊整大量潤唇膏送畀志願機構做 ...
ChrisTsui 發表於 2010-9-8 11:47

chris,
昨天腥左msg比你喇
回復

cklife 發表於 2010-9-10 18:14:52 |顯示全部樓層
妺頭早晨呀~你識唔識門路喺台灣訂基礎油/精油?我有朋友做義工,遲啲我地會一齊整大量潤唇膏送畀志願機構做 ...
ChrisTsui 發表於 2010-9-8 11:47

台灣會平d?  香港都有批發喎.....你想訂d咩?數量係幾多?

我同你睇睇邊度有...
回復

ChrisTsui 發表於 2010-9-13 11:46:17 |顯示全部樓層
台灣會平d?  香港都有批發喎.....你想訂d咩?數量係幾多?
我同你睇睇邊度有... ...
cklife 發表於 2010-9-10 18:14

CK~多謝你呀 add6icon
我地啱啱各自試咗兩隻配方,一隻要用到黃蜂臘,橄欖臘,堪地里拉臘,荷荷巴油,乳木油果脂,菎麻油,維E油&精油;另一隻簡單好多,只係用蜂臘,甜杏仁油,維E油&精油,我地各自做咗幾十支比朋友試,睇吓邊隻反應好啲,至決定買邊隻油/數量~
我之前去天麗買,貴過台灣好多,所以至諗住喺台灣訂....後來兩位網友介紹咗兩間香港批發商畀我,平過天麗好多,所以依家喺香港買就得啦
回復

cklife 發表於 2010-9-13 12:56:18 |顯示全部樓層
CK~多謝你呀  
我地啱啱各自試咗兩隻配方,一隻要用到黃蜂臘,橄欖臘,堪地里拉臘,荷荷巴油,乳木油 ...
ChrisTsui 發表於 2010-9-13 11:46

係啦...我就係諗香港都有啦....不過批發會平D...因為有D野係台灣貴過香港批發架...所以要睇你訂咩..而係唔同地方訂。
你搵到地方就好囉....
回復

yuki044 發表於 2010-11-21 21:01:23 |顯示全部樓層
各位sis...
我都想試下整潤唇膏  10支左右
上網買都要買好多
搞到我心大心細唔知整唔整好
回復

yuki044 發表於 2010-11-21 21:05:09 |顯示全部樓層
唔知sis有冇好介紹
邊度有得買細份量既甜杏仁油?
乳木油脂可以唔落?
回復