DIY 香薰潤唇膏 (Lavender)

作者: jellyfishy 發表于 2010-8-15 17:43:05
25301 206

試了兩次,終於找對配方份量,成功了~ 
大家有時間可以試下DIY,易製好玩~
全天然,大部份 organic,不含人工色素和化學成份,歡迎吃下肚啊~~ 
注意:
a. 每種油做出來的潤唇膏都有其軟硬度,若自己DIY,記得先問清楚店員有關油的特性,或事前查清楚油的特性.
b. 全天然成份,一般只可保存4 - 6個月~~ 若不用Vit. E oil / grapefruit seed oil,只能保存2-3個月.
c. Beewax多少決定唇膏硬度, 如果唔想咁"臘"或硬, 可以著量下少些 beewax. 冬天時, 我可能只下8g. 或多5-10ml coconut oil.

材料:
beewax (蜂臘):10g
coconut oil(Cold pressed, organic)(椰子油):10ml
sweet almond oil (甜杏仁油):10 - 15ml
Vit. E oil(維他命E油):4 drops
grapefruit seed extract(西柚籽粹液):2 drops (如沒有這個,請以 Vit.E oil 代替)
essential oil (Lavender augustifolia, organic) - 1 to 2 drops (寧少莫多)

用具:
由於自用,非大量生產,所以我的用具也很簡陋,樣衰衰list出來,給懶散的花友作為參考~
木筷子3-4支(越幼越好)或 bump仔一個 (或用尖頭的筷子代替)
小玻璃燒杯1個,或透明小玻璃杯,或可受熱的透明膠杯代替

小量杯
唇膏筒12個(最好預多少少)

做法:

1.蜂臘和椰子油放入玻璃燒杯,隔水煮溶.蜂臘全溶時,加入甜杏仁油,拌勻,關火.混合油完成.
2.混合油快凝固,要快手把Vit. E 油,西柚籽粹液(可用筷子尖滴,記得數)和香薰油加入混合油中,拌勻.
3.快手把油倒入唇膏筒中.留意要小心慢慢倒,太快易瀉.
4.靜待10分鐘凝固,完成.

多謝收看~~~

材料靚,用都用得安心呢~

初哥DIY,記得放張餐紙係底,事後容易清潔~~

成品

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-8-15 17:47:27 |顯示全部樓層
有關基礎油的少少資料,以供參考:
coconut oil (cold pressed, solid below 25 degree) (硬)
coconut oil (non solidfied oil) (軟)
sweet almond oil (硬)
Sunflower oil (硬)
linseed oil (軟)
jojoba oil (軟)
olive oil (硬)
回復

oneonewe 發表於 2010-8-15 17:49:37 |顯示全部樓層
唇膏筒可以o係邊度買啊?
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 17:59:03 |顯示全部樓層
唇膏筒可以o係邊度買啊?
oneonewe 發表於 2010-8-15 17:49

我在網上找材料的.一般HKD0.8 - 1.5一個叫合理啦.
由於心急,想自己取貨和選種類,所以我找這個blog的店主買,平均HKD1.6. 她在旺角有格子店出售潤唇膏筒:
http://hk.myblog.yahoo.com/nowpro4u/index?l=f&id=6

soni1108 之前也有介紹平的唇膏筒:
這個BLOG主有得訂,$0.8個,只限透明果隻!我都係搵佢訂,係朋友介紹,全港最平!
http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:00:00 |顯示全部樓層
嘩~~~ 11v加我分~~~ yeah~~~
回復

cklife 發表於 2010-8-15 18:04:24 |顯示全部樓層
試了兩次,終於找對配方份量,成功了~ 
大家有時間可以試下DIY,易製好玩~
全天然,大部份 organic,不 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-15 17:43

以我所知...你用既EO份量太多喇....你去搵搵資料丫....
用係唇膏度唔同用係身架......而且,只係要佢既香味,應該有味就得架喇....精油唔係越吸收得多越好架....
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:06:59 |顯示全部樓層
以我所知...你用既EO份量太多喇....你去搵搵資料丫....
用係唇膏度唔同用係身架......而且,只係要佢 ...
cklife 發表於 2010-8-15 18:04

我今次無落grapeseed extract.只用了Vit E oil.
係呀~ 我只下了 3 drops essential oil. 已經覺得好多.但有位香薰治療師話可以4-5 drops.所以我寫就寫5 drops囉.
咁呀... 安全起見,都係攺攺佢好? 
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:10:32 |顯示全部樓層
攺左.小心d好~ 嘻~~
那位香薰治療師話由於lavender essential oil 係可以直接塗在皮膚上,多一兩滴無問題,但其他精油就唔好喇.
我之前上堂都有聽其他治療師講過,lavender eo可以咁用.但也有些治療師說少少也不能多.都唔知聽得邊個好...
回復

cklife 發表於 2010-8-15 18:17:22 |顯示全部樓層

係...薰衣草係好安全既精油...但有無需要又係另一個問題囉。而且,太多精油,味太濃有D人唔受得架....你既份量..可以做香膏囉....

仲有係...精油係有藥性架...一般治療用都會有分療程...做完一個療程都要停一下先可以再做下一個療程架....

你寫既係安全份量...但係針對治療黎講囉....加香味既野唔洗咁多架....
嘻..你做果支可以係萬用膏呢....搽蚊咬搽燙傷都得...因為係治療份量咩...
依家改左份量我覺得好D囉..因為可能有D人會比小朋友用...小朋友份量要少大人一半架...
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:20:15 |顯示全部樓層
係...薰衣草係好安全既精油...但有無需要又係另一個問題囉。而且,太多精油,味太濃有D人唔受得架....你既 ...
cklife 發表於 2010-8-15 18:17

現已改左個量,正常嗎?
如果再少過1 drop,我唔知點量喇~
我係想有治療成份架,唔係都唔會加essential oil啦~ 
回復

cklife 發表於 2010-8-15 18:25:37 |顯示全部樓層
現已改左個量,正常嗎?
如果再少過1 drop,我唔知點量喇~
我係想有治療成份架,唔係都唔會加essentia ...
jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:20

一般我地都係用一滴...如果想用量再少D,就係加入大量D既油去稀釋果1滴....份開幾次整或整多一倍成品囉...

試過有一個網友,用左一滴既苿梨精油做唇膏...太香...香到唔係幾好用囉....

薰衣草D味無咁勁應該會好d

如果係想幾隻味混合做一支唇膏..就會先將精油混合左,做成復方精油,放佢幾日等D味螎合左,再攞一滴出黎用囉。
另一個方法,買乾花浸油,浸到有香味要黎做唇膏,一樣得架。

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:31:44 |顯示全部樓層
一般我地都係用一滴...如果想用量再少D,就係加入大量D既油去稀釋果1滴....份開幾次整或整多一倍成品囉.. ...
cklife 發表於 2010-8-15 18:25

啊~ 係喎~ 預先混好,就唔會太多.唔該晒.
jasmine,好貴,而且味好濃下,對於新手和少量製作的我,就唔敢試住.
我對味道都好sensitive,第一次試做時,用一滴,已經聞到,覺得好relax,搽手指乾裂位,已經感到好潤,但朋友們都說聞唔到味,或說味太少,所以我第二次做,下了3drops,好似你說一樣,對我有點too much.或許送這批給沒乜味覺的朋友吧~~ 嘻~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:33:48 |顯示全部樓層
乾花浸油,都好喎~ 又多用途.等我留意下先~~
回復

cklife 發表於 2010-8-15 18:38:51 |顯示全部樓層
乾花浸油,都好喎~ 又多用途.等我留意下先~~
jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:33

建議你用玫瑰浸啦...因為玫瑰精油好貴呀......
回復

jack872184 發表於 2010-8-15 18:41:05 |顯示全部樓層
水母牌萬用膏

Good~Support~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:41:05 |顯示全部樓層
建議你用玫瑰浸啦...因為玫瑰精油好貴呀......
cklife 發表於 2010-8-15 18:38

有無事要特別留意架? 例如一般用乜底油,幾多花才夠用?鮮花還是乾花?... etc.

最好你開個post教下~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:43:13 |顯示全部樓層
水母牌萬用膏

Good~Support~
jack872184 發表於 2010-8-15 18:41

鬼叫近年生濕疹咩~ 有時見到皮膚痕起粒粒,好鬼驚佢惡化變濕疹.用過sweet almond oil 和coconut oil來cover濕疹,幾好,control到痕,甚至不再痕.所以今次做潤唇膏/萬應膏,都係用呢d材料~~ 

同樣份量,原本是sunflower oil 和 jojoba oil,我check過 sunflower oil的質感較笠,jojoba oil會有glossy的效果.
我又唔想搽到手笠笠, 又唔想咁glossy,改用coconut oil 和 sweet almond oil啱晒我~~ 呵呵~~
回復

cklife 發表於 2010-8-15 18:52:01 |顯示全部樓層
有無事要特別留意架? 例如一般用乜底油,幾多花才夠用?鮮花還是乾花?... etc.

最好你開個post教下~ ...
jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:41

我邊有資格教人丫.....我全部執人口水尾架咋....
浸油用乾花呀....用新鮮材料..一個唔覺意..會發霉架....

用咩油就睇你既成品想用咩油做囉,幾多花要睇你想有幾香,仲有你浸既花香D咪用少D囉......有D人仲要好香,有時會浸完一轉拎左D花出黎..再放過D新既入去添架....一般浸一兩個星期就出味架喇。當然最好用無咁易變壞既底油啦....因為要浸出味要時間嘛..
回復

cklife 發表於 2010-8-15 18:55:06 |顯示全部樓層
鬼叫近年生濕疹咩~ 有時見到皮膚痕起粒粒,好鬼驚佢惡化變濕疹.用過sweet almond oil 和coconut  ...
jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:43

濕疹要戒口呀..驚就留意下飲食作息囉....多雨落既季節就煲番D去濕湯水預防下囉....赤小豆粉葛湯唔錯架...我老公飲左第二日D濕疹無咁痕架。當然最好未起就飲定預防啦。
你講既兩隻油我都好中意用,好爽呀....我做潤膚油一定會加依兩隻架。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:01:47 |顯示全部樓層
我邊有資格教人丫.....我全部執人口水尾架咋....
浸油用乾花呀....用新鮮材料..一個唔覺意..會發霉架 ...
cklife 發表於 2010-8-15 18:52

嘻~ 我地又唔係發明家, 一般都係跟書或上堂學, 你接觸多, 又有經驗, 想你講多d架~~
我係新仔, 乜都想學. 你肯講多d, 我學多d, 好呀好呀~~

照你所言, 可以一試香氣大的花, 睇下效果如何, 再浸製少香味的花?
自己浸油, 應該比較安全, 對嗎?

我打算找茉莉花一試, jojoba oil 做底油, 貪佢貯存期長.
找一包茉莉花做乾花也不易, 除非自己種植啫. 樓下花園有, 都唔敢拿啦, 可能有殺蟲葯和拿公家野, 犯法的~~
回復