DIY 香薰潤唇膏 (Lavender)

作者: jellyfishy 發表于 2010-8-15 17:43:05
25322 206
cklife 發表於 2010-8-26 20:57:16 |顯示全部樓層
(個人意見) 我不太讚成在這裡搞團購.

敢問一句, 有誰的家能確保在分裝過程中, 100%無污染無添加嗎? ...
jeffiau 發表於 2010-8-26 15:26

蜂蠟同基礎油我唔係咁介意...事實上,以前我亦時時限網友分享團購.....(雖然我無諗住攪團購.....)

負責攪團購既人其實負出好多我地睇唔到既野,自己攪過就知....有乜出錯,網友能諒解還好,唔係會招黎好多指責,(其實好多時攪團購既人啃左好多貨上面既錯漏問題,無講出黎,比如貨到分貨時發覺容量少左,都係自己犠牲)。

就算無出錯,都有好多人會炎3炎4....好多資深既網友都試過,慢慢心淡唔想攪...因為吃力不討好。

想攪團購既人要諗清楚,因為責任都幾大。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 14:28:27 |顯示全部樓層
蜂蠟+維e+eo+冷初椰油到齊啦,今晚可以開工
哎呀,冇其他基礎油呀,廚房果支初榨橄欖油(意大利出品)唔知得唔得呀add3icon
仲想問下d高手,煮食用葡萄子油同初榨橄欖油係唔係冷壓?因為初榨橄欖油不耐高溫,而葡萄子好似不能用高溫炸出油,這資料是否正確
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-27 15:04:31 |顯示全部樓層
哎呀,冇其他基礎油呀,廚房果支初榨橄欖油(意大利出品) ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 14:28

用olive oil,當然得啦,不過你小心好glossy 喎~ 
嘩~ 你呢個做法,coconut oil cold pressed 係好清香,令到人好想食野架~ 
咁你打算用乜野essential oil?
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-27 15:06:14 |顯示全部樓層
呀~ 小小心得,座熱d油時,千萬別大火,好細火座熱佢.
我上次係先落beewax+coconut oil, 溶晒beewax才下 sweet almond oil, 離火最後才下 vit. E oil and essential oil.
回復

cklife 發表於 2010-8-27 17:09:17 |顯示全部樓層
哎呀,冇其他基礎油呀,廚房果支初榨橄欖油(意大利出品) ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 14:28

葡萄籽油發煙點為油品中最高,烹調時不易產生油煙,可用於高溫烹煮。無寫冷壓既基本上唔係冷壓,橄欖油油都係,冷壓會寫明..........
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 18:06:23 |顯示全部樓層
用olive oil,當然得啦,不過你小心好glossy 喎~ 
嘩~ 你呢個做法,coconut oil cold pressed 係好清 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-27 15:04

我有成十幾小樽,搵香d果種整先,如薰衣草,尤加利,甜橙,綠花白千層,仲有洋金菊,呢隻油好貴呀....,每種整2-3支,仲有云尼拿、芒果、椰子香精,朱古力粉,朱古力粒,草莓/芒果濃縮果醬.....
你仲要唔要d有機椰油同蜂蠟呀?如果要犯罪時帶比你~
仲有,預祝明天生日快樂,事事如意add6icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 18:07:47 |顯示全部樓層
葡萄籽油發煙點為油品中最高,烹調時不易產生油煙,可用於高溫烹煮。無寫冷壓既基本上唔係冷壓,橄欖 ...
cklife 發表於 2010-8-27 17:09

收到
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 18:58:22 |顯示全部樓層

搵到橄欖油既分級啦,分為五種~
根據國際橄欖油協會的說明,「通常把橄欖油分類為三大類分別是:溫和(清和、淡素或『黃油狀』);半果香(味較濃、橄欖味道較重);果香(味道濃厚、全熟的橄欖油)。」按照橄欖質量,榨出的橄欖油質量也不一樣。現代工業榨油方法一般會採用工業萃取法將油快速分離。

1. 超純淨油 extra virgin olive oil:這是最上等的橄欖油。它是從上等橄欖榨取而成的,無需用溶媒提取。一般稱為「低溫榨油」,因為它是在室溫下榨取出來的。它含游離脂肪酸極低。這種脂肪酸能破壞橄欖油的味道。

2. 純淨油virgin olive oil:跟超純淨油的製法一樣,但它含有較多游離脂肪酸。

3. 橄欖油  olive oil /pure olive oil :某些「低溫榨油」因含酸量高,加上本身的味道、色澤或香味不足,以致不宜食用。製造商於是加上溶媒,以精煉這類橄欖油。隨後再加熱而將溶媒清除。以這個方法所製的油大致上已無色無味。這種精煉再與優質的純淨橄欖油混合。製造商以往把這類混合油標明為「純橄欖油」出售,但自1991年起已停止使用這個名稱。現在一律簡稱為「橄欖油」。

4. 橄欖渣油Pomace Olive Oil:橄欖經過機械和人工處理後,其中的油分和水分均已提取出來,最後只剩下果渣。使用溶媒能夠從果渣中抽出額外的油分。這類油再經精煉後,便會與較優質的純淨橄欖油混合。

5. 淡橄欖油:它不屬於橄欖油等級的一種。它其實是由精煉橄欖油與少量純淨橄欖油混合而成的。它之所謂「淡」與油中的脂肪含量沒有多大關係,因為橄欖油全部都是脂肪。淡橄欖油在色澤、香味和味道方面都略遜一籌。

資料來自以下網站:
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E ... C.E5.88.86.E7.B1.BB
http://www.wretch.cc/blog/shuangrenhsu/134466
Extra Virgin 同  Virgin都係冷壓,咁就齊料啦
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 19:11:20 |顯示全部樓層
好彩冇老人痴呆,n年前有人講過我知(營養師add3icon),不過果陣冇心裝載
回復

cklife 發表於 2010-8-27 21:42:06 |顯示全部樓層
搵到橄欖油既分級啦,分為五種~
根據國際橄欖油協會的說明,「通常把橄欖油分類為三大類分別是:溫和(清和 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 18:58

網上又有另一個版本.....係英文上既問題...第二級佢叫..00% Pure Olive Oil精純橄欖油

http://www.amituofohouse.org/viewthread.php?tid=1949
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 21:52:56 |顯示全部樓層
網上又有另一個版本.....係英文上既問題...第二級佢叫..00% Pure Olive Oil精純橄欖油

...
cklife 發表於 2010-8-27 21:42

我估計係以提取/製法分類, EVO 同VO製法一樣,只係橄欖本身質量唔同,都入埋同一類
回復

cklife 發表於 2010-8-28 12:40:21 |顯示全部樓層
我估計係以提取/製法分類, EVO 同VO製法一樣,只係橄欖本身質量唔同,都入埋同一類 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 21:52

我估都係咁上下,所以呢...外邊有d可以高溫用既橄欖油...就真係自己諗喇..
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 16:51:40 |顯示全部樓層
報告,唇膏筒$70 100個
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-31 16:58:29 |顯示全部樓層
我有成十幾小樽,搵香d果種整先,如薰衣草,尤加利,甜橙,綠花白千層,仲有洋金菊,呢隻油好貴呀.... ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-27 18:06

未到冬天, 整咁多潤唇膏, 搞乜呀你? 我要jasmine (夠貴~~~ 哈哈~~~)
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-31 16:58:49 |顯示全部樓層
報告,唇膏筒$70 100個
prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 16:51

抵喎~~ 網購??
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 17:00:33 |顯示全部樓層
都係你之前0.8果個,不過而家要 100個賣
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 17:02:09 |顯示全部樓層
未到冬天, 整咁多潤唇膏, 搞乜呀你? 我要jasmine (夠貴~~~ 哈哈~~~)
jellyfishy 發表於 2010-8-31 16:58

冇話一次過整晒架~
jasmine我冇喎
仲可以送d比人玩下
其實又真係唔多,我家族女多呀,一人3-4支都成卅幾支啦,仲有d朋友呀.............
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 17:06:21 |顯示全部樓層
仲有聖誕節又可以送人做禮物,正
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-1 10:07:24 |顯示全部樓層
冇話一次過整晒架~
jasmine我冇喎
仲可以送d比人玩下
其實又真係唔多,我家族女多呀,一人3-4 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 17:02

嘩.... 冬天可以當聖誕禮物~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-1 10:09:46 |顯示全部樓層
都係你之前0.8果個,不過而家要 100個賣
prodorothyhkg 發表於 2010-8-31 17:00

係喎~ 唇膏管質量如何?
我買個d雖然貴(1.6一支), 勝在取貨方便, 有得選擇, 質量幾好~
我鍾意透明, 有無透明呀?
回復