DIY 香薰潤唇膏 (Lavender)

作者: jellyfishy 發表于 2010-8-15 17:43:05
25320 206
hellokitty_971 發表於 2010-8-16 14:16:44 |顯示全部樓層
水母犀利^^
回復

jack872184 發表於 2010-8-16 14:18:04 |顯示全部樓層
有無事要特別留意架? 例如一般用乜底油,幾多花才夠用?鮮花還是乾花?... etc.

最好你開個post教下~ ...
jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:41

嗯....不知以下算不算特別事呢~~
用甚麼的植物油浸基本上都OK的, 但最好選擇較軟, 不容易氧化和清的油浸,
我自己喜歡用芥花籽油, 其次是葵花籽油, 夠清, 不易氧化, 又夠平~!!

你預100ml油 浸 50g乾花/乾草 (比例-油2:1乾花草),
點解是大約呢? 因為油一定要浸過花草面, 咁先OK。
之後找個避陽處放最少兩星期就OK,頭2星期可以間中搖下,第有效成分的析出。
(不過我通常浸夠2個月)

之後一定一定要過濾清花草,和最好放在能遮光(有色的)瓶子保存。

而你和CK提及過味道不夠濃的,可以試試重復上述操作2次以上,
即再過兩週、把花草渣倒出來,再換上新鮮花草、再浸泡,六個星期後,咁就萃取完成高濃度的萃取液架啦!

我打算找茉莉花一試, jojoba oil 做底油, 貪佢貯存期長.
找一包茉莉花做乾花也不易, 除非自己種植啫. 樓下花園有, 都唔敢拿啦, 可能有殺蟲葯和拿公家野, 犯法的~~
jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:01

自己種的花草是無問題的^^
你提及的很對~!, 他們可能有落藥,
所以用在皮膚上的花草是絕對不能用過藥的~~
如果你自己種的花草, 而一直是有機種植, 就無問題了!

草就不用介紹如何採摘吧~只要新鮮就可!
而花呢...就一定要在它未開之前就摘下來, 因為花一開, 就會有花粉, 可能有敏感,
所以如果真的想用的....就要"手起刀落"啦! (預左無得賞花)

不過最緊要的是...一定要曬乾~!!
(但我鐘意焗乾)
所以重量要以乾身後才去計算

講住咁多先,
只是個人少少意見only^^
jeffiau 發表於 2010-8-16 03:02

hi~
I've read a book,it said it's the best to harvest 茉莉花when it flowers 60-70%wo~
But this-->"因為花一開, 就會有花粉, 可能有敏感" maybe a problem~
By the way,can I use grape芥花籽油to浸?
回復

chutou 發表於 2010-8-16 14:21:20 |顯示全部樓層
好勁呀~~~
回復

jeffiau 發表於 2010-8-16 17:01:26 |顯示全部樓層
我估我實懶過你~~~
jellyfishy 發表於 2010-8-16 10:23

大家都鬥懶...
我已經懶到連皂都不想打
回復

cklife 發表於 2010-8-16 19:03:32 |顯示全部樓層
請問點解之後一定一定要過濾清花草? 因為怕發霉?
仲有點解要晒乾既? 成效會好啲? 死啦, 我啲迷迭香、雞 ...
muitau 發表於 2010-8-16 13:53

正如水母講既一樣,含太多水份容易發霉。你講既亦對,有D香草香味容易流失,乾晒香味會少好多。
所以我浸食用油,都用半乾既香草。

點解要過濾呢....因為有渣嘛....過濾左乾淨D囉...
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-16 19:07:13 |顯示全部樓層
hi~
I've read a book,it said it's the best to harvest 茉莉花when it flowers 60-70%wo~
But this--> ...
jack872184 發表於 2010-8-16 14:18

以我所知,每個花種的花枌囊成熟時間未必一樣,好像白合花,未開花已經好多花粉跌出來.
有種茉莉花的花友可以幫手留意下,係咪開了花的茉莉,花枌囊是否有粉跌出來.
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-16 21:03:45 |顯示全部樓層
換左個look, 邊個look好睇d?

P1020714 copy.jpg

P1020713 copy.jpg
回復

jeffiau 發表於 2010-8-16 21:09:22 |顯示全部樓層
回復 47# jellyfishy

嘩好靚靚呀~
搞到我都想要返支
回復

jeffiau 發表於 2010-8-16 21:10:34 |顯示全部樓層
以我所知,每個花種的花枌囊成熟時間未必一樣,好像白合花,未開花已經好多花粉跌出來.
有種茉莉花的花 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-16 19:07

幾時有花分囊, 不是重點,
重點是要用花蕾囉!!!
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-16 21:13:39 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy

嘩好靚靚呀~
搞到我都想要返支
jeffiau 發表於 2010-8-16 21:09

手痕諗住今晚再整,今次用jasmine 少於1%~~
成功的話,送支俾你comment 下?
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-16 21:16:22 |顯示全部樓層
d 貼紙都幾貴~ 但好鍾意隻relakuma~~ relaaaaaaax~~~add12icon
回復

小寶 發表於 2010-8-16 22:30:55 |顯示全部樓層
回復 19# cklife

原來係咁, 我呢排隻手都起濕疹呀, 要煲袪濕湯先得~
回復

cklife 發表於 2010-8-17 09:27:54 |顯示全部樓層
換左個look, 邊個look好睇d?
jellyfishy 發表於 2010-8-16 21:03

好細心喎,寫晒字..但用耐左,D字會唔會甩色呢?因為唇膏係油膏,就算用油劑既筆寫都怕佢會化。
我覺得可以寫字依種做藥膏最正...例如紫雲膏,防蚊膏等等...
回復

cklife 發表於 2010-8-17 09:29:37 |顯示全部樓層
回復  cklife

小寶 發表於 2010-8-16 22:30

如果單單係用掌部位起濕疹,就要留意埋係咪同接觸性敏感有關,例如化學品、植物等等....主婦手係其中一種。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-17 09:30:33 |顯示全部樓層
好細心喎,寫晒字..但用耐左,D字會唔會甩色呢?因為唇膏係油膏,就算用油劑既筆寫都怕佢會化。
我覺 ...
cklife 發表於 2010-8-17 09:27

預左d字會甩啦, 無計, 我又唔想為左支膏出去做貼紙~ 所以一早同d 朋友講, 快d 用晒支潤唇膏~~~
回復

cklife 發表於 2010-8-17 09:55:59 |顯示全部樓層
預左d字會甩啦, 無計, 我又唔想為左支膏出去做貼紙~ 所以一早同d 朋友講, 快d 用晒支潤唇膏~~~   ...
jellyfishy 發表於 2010-8-17 09:30

唔洗出去做架...自己打印咪得囉....有電腦有打印機,買紙自己番留打咩....
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-17 10:00:04 |顯示全部樓層
唔洗出去做架...自己打印咪得囉....有電腦有打印機,買紙自己番留打咩.... ...
cklife 發表於 2010-8-17 09:55

... 可惜我無打印機~~    
回復

muitau 發表於 2010-8-17 10:33:20 |顯示全部樓層
正如水母講既一樣,含太多水份容易發霉。你講既亦對,有D香草香味容易流失,乾晒香味會少好多。
所以 ...
cklife 發表於 2010-8-16 19:03

早呀咁多位!

ck,
原來係咁, 唔該晒!

回復  cklife
小寶 發表於 2010-8-16 22:30

小寶,
啲紫雲膏對你有無效呀?!
回復

cklife 發表於 2010-8-17 17:11:46 |顯示全部樓層
... 可惜我無打印機~~     
jellyfishy 發表於 2010-8-17 10:00

可以去十蚊店搵...有一隻5CM厚既貼紙,今次搵到隻閃靚靚既...上次搵到既係布質櫻花圖案,OK用架....十蚊可以貼好多支囉...
回復

小寶 發表於 2010-8-17 20:39:51 |顯示全部樓層
如果單單係用掌部位起濕疹,就要留意埋係咪同接觸性敏感有關,例如化學品、植物等等....主婦手係其中 ...
cklife 發表於 2010-8-17 09:29 AM

我pm話你知詳情~
回復