DIY 香薰潤唇膏 (Lavender)

作者: jellyfishy 發表于 2010-8-15 17:43:05
25328 206
小寶 發表於 2010-8-17 20:49:55 |顯示全部樓層
小寶,
啲紫雲膏對你有無效呀?! ...
muitau 發表於 2010-8-17 10:33 AM

唔係好得呀~嗚~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-17 23:28:54 |顯示全部樓層
紫雲膏... 勁臭.... 你地屋企人頂得順嗎?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-18 17:38:24 |顯示全部樓層
報告水母,Lavender太軟,有粒粒感覺,仲有水出,味道唔錯
支椰子+茉莉好滑,質感相當好,不過茉莉味唔夠,報告完畢

p.s. 多謝水母生日禮物add6icon好潤呀
回復

八王爺 發表於 2010-8-18 17:46:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-8-17 16:28

紫雲膏好香 芝麻油味喎! 唔通你用多咗紫草根,所以臭得滯?
回復

cklife 發表於 2010-8-18 17:52:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-8-17 23:28

當濕疹痕痕痕時...乜味都頂得順,我老公依家無晒濕疹,都成日拎黎左搽又搽....佢冬天爆拆佢搽埋唇添呀...
咁鬼臭...唔係爆得好好勁我都唔肯用...不過我用得最多係,傷風時要黎搽鼻哥...個鼻損晒...搽佢好好得架....

最近做緊實驗...搽痔瘡...初部消腫唔錯...未有最終結果....要得時間驗症...
回復

cklife 發表於 2010-8-18 17:53:27 |顯示全部樓層
紫雲膏好香 芝麻油味喎! 唔通你用多咗紫草根,所以臭得滯?
八王爺 發表於 2010-8-18 17:46

我做紫雲膏無芝麻味.....因為用精製...脫左味....
用有芝麻味既...我會成日想食一丁麵架...
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-18 21:13:31 |顯示全部樓層
試下係紫雲膏裡加入精油,不但可以遮一遮陣臭襪味,又可以有精油的功效。
回復

八王爺 發表於 2010-8-18 21:45:46 |顯示全部樓層
呵呵... 咁就奇喇,我老婆做的紫雲膏一啲都唔臭,仲好香麻油味。
搽咗起初真係有清涼感覺,而且仲有淡淡紫紅色,不過好快吸收,之後就無涼爽感覺。

至於 精油的药用價值 和 對皮膚的影响,我所知 除了 LAVANDER 其它都不合適直接搽在皮膚上。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-18 22:36:48 |顯示全部樓層
報告水母,Lavender太軟,有粒粒感覺,仲有水出,味道唔錯
支椰子+茉莉好滑,質感相當好,不過茉莉味唔夠,報告完 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-18 17:38

嘻... 軟個支, 因為第一次做, 我洗完唇膏筒, 唔記得"dun"乾晒d水, 所以你發現有水囉... 嘻嘻~~
跟住再做, 我減少油的份量, 專登買支茉莉essential oil (5% absolute jasmine, 95% sweet almond oil), 落了5滴, 後來計番, 0.5%都無, 太少. 所以無乜味. 好彩你話茉莉個支質感好, 個心安樂d.
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-18 22:38:01 |顯示全部樓層
當濕疹痕痕痕時...乜味都頂得順,我老公依家無晒濕疹,都成日拎黎左搽又搽....佢冬天爆拆佢搽埋唇添 ...
cklife 發表於 2010-8-18 17:52

搽埋唇添?! 你老公鍾意個種味... 哈哈~~

喂喂~~ 好呀~ 乜瘡都啱, 記得報告啊~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-18 22:44:15 |顯示全部樓層
想問下, 用完d 唇膏筒, 好唔好回收清洗再用呀? 不過筒仔咁窄, 好似好難洗.
回復

jack872184 發表於 2010-8-18 23:38:08 |顯示全部樓層
Use brush to clean ma~
回復

cklife 發表於 2010-8-19 08:24:09 |顯示全部樓層
想問下, 用完d 唇膏筒, 好唔好回收清洗再用呀? 不過筒仔咁窄, 好似好難洗.
jellyfishy 發表於 2010-8-18 22:44

通常放紫雲膏既我會重用,但會一隻一隻聞下佢有無變味,無變味會用牙簽了番剩低既出黎,係咁而抺一下佢。跟住倒入新做既紫雲膏入去,係我係好懶,自己用求求其其啦。

而唇膏呢...係好易變壞架,聞下佢如果無變味,手上又唔夠筒用,會了晒D野出黎,慢慢盡量抺走D油膏,再用梳打水浸一浸,盡量清左D油,再用燒酒或火酒浸一浸佢,風乾再用囉。

但如果有新筒都好少重用,因為工夫多,而且我發覺有時油膏係會流入筒底下,積係個底,即係你見唔到既位。

依個係做紫雲膏時發覺,因為佢有顏色,會見到陰影。如果用透明筒,重用機會大D,因為睇得清楚,重用會安心D。

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-8-19 08:26:49 |顯示全部樓層
呵呵... 咁就奇喇,我老婆做的紫雲膏一啲都唔臭,仲好香麻油味。
搽咗起初真係有清涼感覺,而且仲有淡淡紫 ...
八王爺 發表於 2010-8-18 21:45

可能麻油勁味蓋過左囉....又或者兩種味溝埋左,變左唔臭...我未做過有麻油味架..所以唔知...不過我真係落好多紫草架...D油浸到紅紅黑黑咁
以我所知仲有茶樹精油都可以直接搽,D人就係咁點落D暗瘡度,我老公呢..要黎搽無名種毒....
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-19 08:50:39 |顯示全部樓層
通常放紫雲膏既我會重用,但會一隻一隻聞下佢有無變味,無變味會用牙簽了番剩低既出黎,係咁而抺一下 ...
cklife 發表於 2010-8-19 08:24

十分詳盡~~~

好正~~ 我都係唔番用喇.... 好多功夫~~
回復

muitau 發表於 2010-8-19 11:08:04 |顯示全部樓層
而家我搵緊啲大支既膏筒(15-20ml),仲搵緊...
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-19 11:13:02 |顯示全部樓層
muitau 發表於 2010-8-19 11:08

http://www.theonemall.hk/goods-87.html

剛剛望到呢條 link, 唔知你啱唔啱洗~~
淨容量:約 20g

尺寸:94mm (高) x 23mm (直徑)
回復

muitau 發表於 2010-8-19 11:14:57 |顯示全部樓層
剛剛望到呢條 link, 唔知你啱唔啱洗~~
淨容量:約 20g

尺寸:94mm (高) x 23mm (直徑) ...
jellyfishy 發表於 2010-8-19 11:13

堆堆堆唔該, 不過.....啡哩貴喎比我想像中 add8icon
或者上tb睇睇先
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-19 11:17:45 |顯示全部樓層
堆堆堆唔該, 不過.....啡哩貴喎比我想像中
或者上tb睇睇先
muitau 發表於 2010-8-19 11:14

我都覺少量認購係貴d~~
一般砂砂灼月有無呢種筒呀?
回復

cklife 發表於 2010-8-19 12:00:50 |顯示全部樓層
muitau 發表於 2010-8-19 11:08

搵緊通知聲喎...我搵左幾年喇...
回復