DIY 香薰潤唇膏 (Lavender)

作者: jellyfishy 發表于 2010-8-15 17:43:05
25325 206
jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:04:24 |顯示全部樓層
濕疹要戒口呀..驚就留意下飲食作息囉....多雨落既季節就煲番D去濕湯水預防下囉....赤小豆粉葛湯唔錯 ...
cklife 發表於 2010-8-15 18:55

唉... 濕疹已經成年的事了. 有戒口架, 唉~
上年最嚴重, 你看飲食版, 見親公主佢地整蝦蟹牛, 我就有得睇無得食, 好慘架~~ add2icon
回復

cklife 發表於 2010-8-15 19:09:59 |顯示全部樓層
嘻~ 我地又唔係發明家, 一般都係跟書或上堂學, 你接觸多, 又有經驗, 想你講多d架~~
我係新仔, 乜都想學.  ...
jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:01

去買有機乾花咪得囉..苿梨花...有花茶架..應該有得賣既....搵有機就難D要花D時間。玫瑰會唔會易D搵呢?
苿梨未試過...玫瑰浸過一次,其實香味唔會好大架咋..有少少咁喇....不過玫瑰既味可以平衡其他精油味道,即係容易同其他精油味道混合囉.....而且我個人係偏愛玫瑰多D....

你試下去裕華搵下...佢間中會有D有機野賣下...
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:21:21 |顯示全部樓層
去買有機乾花咪得囉..苿梨花...有花茶架..應該有得賣既....搵有機就難D要花D時間。玫瑰會唔會易D搵呢 ...
cklife 發表於 2010-8-15 19:09

係喎係喎~~ 花茶喎~ 心郁郁, 家下就想出街去找~~
平日一些花茶用的茉莉花, 的確比較少見寫明organic. 既然可以飲用, 我估都可以一試.
你是用organic的嗎?
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:21:47 |顯示全部樓層
我都好鍾意rose的香味, 但相信要好多先有效果.
回復

cklife 發表於 2010-8-15 19:28:08 |顯示全部樓層
係喎係喎~~ 花茶喎~ 心郁郁, 家下就想出街去找~~
平日一些花茶用的茉莉花, 的確比較少見寫明organic ...
jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:21

用過一次有機玫瑰做囉....一開樽時好香架...但拎出黎整野就覺得D味其實好淡囉....

鬼咩..人地一滴精油用好多玫瑰花架....仲要睇住時辰黎摘,我地也也烏既....張就D囉...
回復

cklife 發表於 2010-8-15 19:29:15 |顯示全部樓層
唉... 濕疹已經成年的事了. 有戒口架, 唉~
上年最嚴重, 你看飲食版, 見親公主佢地整蝦蟹牛, 我就有得睇無 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:04

我同我老公都有濕疹架...好耐都無發喇....唔戒口咪發囉....
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:34:51 |顯示全部樓層
用過一次有機玫瑰做囉....一開樽時好香架...但拎出黎整野就覺得D味其實好淡囉....

鬼咩..人地一滴精油用 ...
cklife 發表於 2010-8-15 19:28

3000 rose 1 drop?
你浸個樽玫瑰油, 用來搽身和massage, 應該聞到好happy~~~
咁你個次個份量如何?
回復

cklife 發表於 2010-8-15 20:53:08 |顯示全部樓層
3000 rose 1 drop?
你浸個樽玫瑰油, 用來搽身和massage, 應該聞到好happy~~~
咁你個次個份量如何? ...
jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:34

我要黎做洗面油,有加其他精油調味囉...
回復

jeffiau 發表於 2010-8-16 03:02:01 |顯示全部樓層
有無事要特別留意架? 例如一般用乜底油,幾多花才夠用?鮮花還是乾花?... etc.

最好你開個post教下~ ...
jellyfishy 發表於 2010-8-15 18:41

嗯....不知以下算不算特別事呢~~
用甚麼的植物油浸基本上都OK的, 但最好選擇較軟, 不容易氧化和清的油浸,
我自己喜歡用芥花籽油, 其次是葵花籽油, 夠清, 不易氧化, 又夠平~!!

你預100ml油 浸 50g乾花/乾草 (比例-油2:1乾花草),
點解是大約呢? 因為油一定要浸過花草面, 咁先OK。
之後找個避陽處放最少兩星期就OK,頭2星期可以間中搖下,第有效成分的析出。
(不過我通常浸夠2個月)

之後一定一定要過濾清花草,和最好放在能遮光(有色的)瓶子保存。

而你和CK提及過味道不夠濃的,可以試試重復上述操作2次以上,
即再過兩週、把花草渣倒出來,再換上新鮮花草、再浸泡,六個星期後,咁就萃取完成高濃度的萃取液架啦!

我打算找茉莉花一試, jojoba oil 做底油, 貪佢貯存期長.
找一包茉莉花做乾花也不易, 除非自己種植啫. 樓下花園有, 都唔敢拿啦, 可能有殺蟲葯和拿公家野, 犯法的~~
jellyfishy 發表於 2010-8-15 19:01

自己種的花草是無問題的^^
你提及的很對~!, 他們可能有落藥,
所以用在皮膚上的花草是絕對不能用過藥的~~
如果你自己種的花草, 而一直是有機種植, 就無問題了!

草就不用介紹如何採摘吧~只要新鮮就可!
而花呢...就一定要在它未開之前就摘下來, 因為花一開, 就會有花粉, 可能有敏感,
所以如果真的想用的....就要"手起刀落"啦! (預左無得賞花)

不過最緊要的是...一定要曬乾~!!
(但我鐘意焗乾)
所以重量要以乾身後才去計算

講住咁多先,
只是個人少少意見only^^

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-8-16 09:00:04 |顯示全部樓層
用甚麼的植物油浸基本上都OK的, 但最好選擇較軟, 不容易氧化和清的油浸, ...
jeffiau 發表於 2010-8-16 03:02

唔該晒 jeff~
呀... 我煮食不炸不油多, 所以平時很易清潔煮食用具. 覺得很難清潔載過油的用具, 想問下大家如何清潔載過油的用具?
回復

cklife 發表於 2010-8-16 09:52:35 |顯示全部樓層
用甚麼的植物油浸基本上都OK的, 但最好選擇較軟, 不容易氧化和清的油浸, ...

嘩好呀..你講晒喇...我唔洗再講...其實我係懶...嘻..嘻....
浸二轉,我又係果個字...懶.....
回復

cklife 發表於 2010-8-16 09:57:05 |顯示全部樓層
唔該晒 jeff~
呀... 我煮食不炸不油多, 所以平時很易清潔煮食用具. 覺得很難清潔載過油的用具, 想問下大 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-16 09:00

能夠抺走既走抺走晒佢....再唔係撒D麵粉等佢吸左油,整走D粉囉...咁大部份既油都清左喇..跟住就好易洗...

載過油既用具,難洗好多時係D油漬,乾左既油痴係度,用熱水開洗潔精,加一匙梳打粉浸一浸,D油就會溶架喇...好易洗...

梳打粉去漬好好用...D筲箕、篩...浸完用牙刷輕輕刷一刷就好似新既咁樣。

評分

查看全部評分

回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-16 10:13:37 |顯示全部樓層
一般我地都係用一滴...如果想用量再少D,就係加入大量D既油去稀釋果1滴....份開幾次整或整多一倍成品囉.. ...
cklife 發表於 2010-8-15 18:25

常用EO真係要稀D先得,淨係有少少味就OK啦,用於治療就另計~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-16 10:19:42 |顯示全部樓層
呢度好正,一次過咁多有用野
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-16 10:23:09 |顯示全部樓層
嘩好呀..你講晒喇...我唔洗再講...其實我係懶...嘻..嘻....
浸二轉,我又係果個字...懶..... ...
cklife 發表於 2010-8-16 09:52

我估我實懶過你~~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-16 10:31:38 |顯示全部樓層
常用EO真係要稀D先得,淨係有少少味就OK啦,用於治療就另計~
prodorothyhkg 發表於 2010-8-16 10:13

昨日造完潤唇膏個量杯, 潤唇膏凝固了一些在上面, 慳家放左佢响洗手間, 洗完手摸下佢, 洗完面又摸下佢, 成身香晒~
回復

muitau 發表於 2010-8-16 13:45:55 |顯示全部樓層
水母你果然快手又心急喎, 哈哈!!
回復

muitau 發表於 2010-8-16 13:48:01 |顯示全部樓層
其實香味唔會好大架咋..有少少咁喇....cklife 發表於 2010-8-15 19:09

係喇, 上個月我浸左啲雞蛋花, 打開都無咩雞蛋花味, 反而好似云呢拿味....如果再溝埋其他野,我估都聞唔到乜滯....
回復

muitau 發表於 2010-8-16 13:53:27 |顯示全部樓層

請問點解之後一定一定要過濾清花草? 因為怕發霉?
仲有點解要晒乾既? 成效會好啲? 死啦, 我啲迷迭香、雞蛋花、紫蘇都係新鮮洗淨晾乾晒水就浸,
功效係咪一樣呢? 不過我覺得鮮品好似香啲,因為我有啲rosemary晒乾浸,啲乾左既r聞落去只係似藥材(枯草)味....
雞蛋花我重尊登等佢開我至採收添 add4icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-16 14:13:39 |顯示全部樓層
我多口答: 鮮品有水份, 容易腐爛~~
回復