我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57144 467
cklife 發表於 2010-10-25 10:47:29 |顯示全部樓層
咁奇怪, 蕃薯無種子, 返而唔比帶?
但係桃, 苦瓜同巨峰提有種子又會比帶
不過就算帶左返來, 都未必種倒:di ...
miku 發表於 2010-10-25 00:14

佢地知道番薯太易生掛.....所以我懷疑,會唔會出口既番薯做左手腳唔比佢咁易生...但佢本地既做唔到手腳,所以咁嚴唔比帶呢?
回復

cklife 發表於 2010-10-25 10:49:16 |顯示全部樓層
瓜子菜形態好靚,可以成觀賞用喎,一攑幾得,正呀~^^~
農夫 發表於 2010-10-25 00:38

係呀....又易生,時時有花仔開,又好食又有益....老園仔老師真係好介紹....
依家仲發覺佢唔洗幾多泥....用掛盆都可以種得好好。無乜地方又無乜太陽既屋邨應該都好易種....搵個掛盆,掛佢出窗外又唔左地方。
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-25 11:43:32 |顯示全部樓層
回復 421# cklife

唔信斜再將日本蕃薯吽根, 10天後終告死亡, 成舊發嗅咗, 決定放棄日本蕃薯喇!
回復

cklife 發表於 2010-10-25 12:09:00 |顯示全部樓層
回復  cklife

唔信斜再將日本蕃薯吽根, 10天後終告死亡, 成舊發嗅咗, 決定放棄日本蕃薯喇! ...
Chubby仔仔 發表於 2010-10-25 11:43

搵下蛋黃番薯丫....好好食,唔一定要搵日本仔野既...
回復

chutou 發表於 2010-10-25 14:36:44 |顯示全部樓層
ck,
上星期到酒樓食飯,
其中一個"食送"係柚皮燴花膠掌
諗起你早前教人點整柚皮
回復

cklife 發表於 2010-10-25 14:50:55 |顯示全部樓層
ck,
上星期到酒樓食飯,
其中一個"食送"係柚皮燴花膠掌
諗起你早前教人點整柚皮  ...
chutou 發表於 2010-10-25 14:36

見到好食野會諗起我...我都好高興架...
回復

chutou 發表於 2010-10-25 15:11:09 |顯示全部樓層
禾睇過你既網站
學左好多野呢~~你果然係非一般既主飯婆
真的些些你
回復

cklife 發表於 2010-12-30 17:02:11 |顯示全部樓層

家裡殘存的植物都移到有太陽曬到的小量空間中,陪伴著還在冬眠的我。

寶貝!耐心等候吧!  讓我先把身體解凍,才有力氣照護你們喔!

沒怎麼澆水,竟然沒死喔.....真的有九條命

之前看到一點綠葉都沒有,怕它死掉,但積媽說他會復活的,果真復活起來了。

積媽給的藤三七,丟在這個夾綘中,卻生長旺盛,似乎真的很粗生。

小寶給的藤三七,剛到家不久,還沒死掉~~~

小寶給的夜香花...有果的喔....

這支斷了,插水生根再下盆。

回復

小寶 發表於 2011-1-10 10:37:20 |顯示全部樓層
我又估下(左上至右下):
羅生      縐葉紅生菜
火箭菜(?)    生菜
回復

cklife 發表於 2011-1-2 21:20:49 |顯示全部樓層

花生醬
最簡單既方法,炒香花生,放入攪拌機攪成醬,再加糖和鹽調味。
剛攪出黎立刻塗麵包,好香濃。不過放左入雪櫃,雪完之後,拎番出黎佢就硬晒,拮都拮唔入。放番暖佢會軟少少,不過都係好杰,但咁做法就無咁肥膩。

另一個做法,就係加油,一般人會加花生油,花生:油=2:1,打出黎就稀好多有d似街外買架喇,不過呢....放得耐可能會分層,即油係上面,花生醬係下面,用時要先攪勻佢,不過好難攪,因為下層既花生醬會好硬。
解決方法係加鮮忌廉做乳化劑,咁就唔會分層喇。

花生醬

材料︰
200G花生仁
100G植物油
2湯匙鮮忌廉
糖、鹽適量

• 將花生仁炒香去衣,放入攪拌機,加入植物油,打成花生糊。
  • 再加入糖和鹽調味。(每次小量放,一邊放一邊試味)
  • 加入鮮忌廉混合均勻。
  • 放入玻璃瓶,儲存雪櫃備用。
資料來源︰阿基師偷呷步

回復

cklife 發表於 2011-1-10 09:36:06 |顯示全部樓層
本地漁農嘉連華手痕買既沙律菜生得幾好喎....放左上瓦頂。依家除左睡房就只有瓦頂可以有陽光,但瓦頂己經唔可再放野喇...再放會比人投訴.....包租公媽媽叫我我瓦頂唔好放植物,話怕壓壞個新瓦頂喎(我搬入去住前剛剛整好)。
隣居不停叫我要留意瓦頂去水渠,成日話怕我D泥塞左個渠...渠口有飯碗咁大呀....不過兩家人既瓦頂係共用一個去水渠位,人地又自己居住左咁多年,梗係緊張D....

所以瓦頂放植物壓力好大。

10蚊一盆,生得咁靚,手痕痕買左番黎。

整左個沙律盆...(用筲箕種)

過左三日,無事,依然靚靚。

請問上面兩棵係咩生菜呀?左邊棵唔記得係咩..右邊佢話叫角生菜但上網搵唔到資料....唔知真正叫咩..                                          
回復

見習農夫4 發表於 2011-1-10 09:41:24 |顯示全部樓層
係羅生,紅菜茍生菜
回復

cklife 發表於 2011-1-10 09:44:27 |顯示全部樓層
昨日同朋友去睇田,話下個月可以有田比我地,要等種緊既人收埋依一轉先。
送左個見面禮比我地,一個一支花,今年第一次收花呀...

拎出黎時好似好大棵....去左葉後細左好多。

同朋友共租四幅田,每人兩幅。打算其中一幅種蕃茄同香草。屋企有D植物準備移民。

依棵臭草,生左少少根,前日剛入泥,下個月放入田。

寛葉韭菜上年下既種子,移埋落田,對佢比較好。

小寶比既藤三七,諗緊種晒落田定只種一棵....我朋友話想食喔...種左落田佢可以自己去摘。

滿懷希望呀...不過只係口頭答應左,未比錢,希望唔好流產。

回復

cklife 發表於 2011-1-10 09:45:57 |顯示全部樓層
見習農夫4 發表於 2011-1-10 09:41
係羅生,紅菜茍生菜

紅色果隻我知紅生菜....羅生唔係圓葉個隻咩......我睇網上D圖羅生係圓葉果隻喔....

回復

吉祥 發表於 2011-1-10 19:03:11 |顯示全部樓層
回復 cklife 的帖子

同朋友共租四幅田,每人兩幅。打算其中一幅種蕃茄同香草。屋企有D植物準備移民。
=========================================================
ck...請問你係邊度租田呀?
回復

chayote 發表於 2011-1-10 19:20:36 |顯示全部樓層
過年後可以種青瓜
回復

cklife 發表於 2011-1-10 22:40:48 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2011-1-10 10:37
我又估下(左上至右下):
羅生      縐葉紅生菜
火箭菜(?)    生菜

唔該晒呀小寶....火箭菜....都似喎....又好記...
回復

cklife 發表於 2011-1-10 22:43:29 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2011-1-10 19:03

係錦田呀....荃灣有車到嘛...唔洗轉車....

朋友既朋友係果邊種緊,知到有人快要退田,所以叫我朋友去霸定先囉....不過係四塊田一齊,我朋友啃唔晒...所以預埋我囉...
回復

cklife 發表於 2011-1-10 22:44:18 |顯示全部樓層
chayote 發表於 2011-1-10 19:20
過年後可以種青瓜

青瓜好呀.....咁就種青瓜喇....
回復

chayote 發表於 2011-1-10 22:58:44 |顯示全部樓層

種左有收成,d收成可以"拍拍拍"
過年前過年後買種就岩la
回復