我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57142 467
cklife 發表於 2010-9-21 23:01:40 |顯示全部樓層
尋晚你個ck fusion餐呀,謝謝食譜!

靈芝湯

青醬意粉

不過我唔明點解個醬無你咁青色
...
muitau 發表於 2010-9-21 15:06

我見你D蘿勒...好似切絲咁樣...d醬有D一粒粒...應該係我攪得碎D....蘿勒D汁攪到D醬青左.....

你個麵整得好靚喎....

攪得碎唔碎睇個人口味姐...無準則架.....最緊要你覺得口味適合你,口味OK就得架喇....

你地排碟真係靚過我好多.....怪不之得會有人提醒我用靚D碟....又真係會開胃D
回復

muitau 發表於 2010-9-22 09:55:20 |顯示全部樓層
我見你D蘿勒...好似切絲咁樣...d醬有D一粒粒...應該係我攪得碎D....蘿勒D汁攪到D醬青左.....
你個麵整 ...
cklife 發表於 2010-9-21 23:01

morning CK,
因為我買埋Brie,想睇吓齋用parmasan同mix埋佢既分別,可能咁影響色水掛;加上我喜歡有啲咬口,所以無攪得太碎,不過用油真係...add5icon

岩架,相之嘛,無入過口真係唔知好無食架, 我成日都話: 排碟排得好,難食你都估唔到
回復

mono 發表於 2010-9-22 10:13:10 |顯示全部樓層
CK 早!中秋節快樂!
回復

cklife 發表於 2010-9-22 19:47:46 |顯示全部樓層
CK 早!中秋節快樂!
mono 發表於 2010-9-22 10:13

中秋節快樂....
回復

muitau 發表於 2010-9-24 10:30:43 |顯示全部樓層
早呀ck,
中秋快樂呀,就快可以臘野喇,哈哈!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-24 10:50:33 |顯示全部樓層
早晨呀 CK & 各位,
中秋快樂~~ ^^
回復

miku 發表於 2010-9-28 18:32:45 |顯示全部樓層
攪機日本南瓜己經比我做低左喇...D葉己經炒蒜蓉食左喇....出年春天再種...食葉南瓜....

係發泡膠箱既南 ...
cklife 發表於 2010-9-19 09:44

我見你種綠豆, 我又學你種, 但係唔知點解個豆發左芽我收埋左佢係櫃入面, 三日就好高, 同埋粒豆唔係淺黃色, 係粉紅色既??
食唔食得ka?
回復

cklife 發表於 2010-9-29 09:06:00 |顯示全部樓層
我見你種綠豆, 我又學你種, 但係唔知點解個豆發左芽我收埋左佢係櫃入面, 三日就好高, 同埋粒豆唔係淺黃 ...
miku 發表於 2010-9-28 18:32

食得喇..再唔食佢出岔根架喇.....
我D如果換水時照到光都會變粉紅色架.....粉紅色後就可以出岔根架喇.....會無咁嫰口...食左佢啦...
回復

muitau 發表於 2010-9-29 10:43:46 |顯示全部樓層
早呀CK,
呢幾日你好忙定喇,見你無咩UPDATE咁...
回復

miku 發表於 2010-9-29 12:58:36 |顯示全部樓層
食得喇..再唔食佢出岔根架喇.....
我D如果換水時照到光都會變粉紅色架.....粉紅色後就可以出岔根架喇 ...
cklife 發表於 2010-9-29 09:06

我諗係換水時照倒光, 不過又好難避免
我食左一d, 都好甜好爽呀
等我再種過先!我係有機鋪度買呢隻豆, 100%發芽, 幾好

另外我都買左一包黃豆, 你話黃豆用另一種方法, 唔知係咩方法呢?
回復

cklife 發表於 2010-9-29 15:11:56 |顯示全部樓層
我諗係換水時照倒光, 不過又好難避免
我食左一d, 都好甜好爽呀
等我再種過先!我係有機鋪度買呢隻豆, 100% ...
miku 發表於 2010-9-29 12:58

豆豆變粉紅無問題架....好食咪得囉...唔一定要同外邊賣既一樣樣架....或者你可以係豆未變紅時食左佢囉...
黃豆我都試緊...係發到..但個樣唔係好滿意,唔知係咪天氣關係呢....等天氣再涼D時再睇下會唔會好D.....
回復

cklife 發表於 2010-9-29 15:12:22 |顯示全部樓層
早呀CK,
呢幾日你好忙定喇,見你無咩UPDATE咁...
muitau 發表於 2010-9-29 10:43

我...刨緊武俠小說.....
回復

cklife 發表於 2010-10-6 17:50:51 |顯示全部樓層
去旅行前覺得D植物生死未卜,所以收左D黎食先....馬齒莧同潺菜都仲生得好好。

去旅行前乜都唔敢下種,所以都仲係玩住芽菜先.....

用杯種改用噴水壼澆水,一日澆二至三次,幾靚架....
網上見到有人用魚缸種得好靚,大家可以睇睇其他人種既綠豆苗....做裝飾都好靚
http://tahua.net/bbs/viewthread.php?tid=157496
http://www.huatan.net/bbs/read-htm-tid-217198-uid-166799.html
http://club.pchome.net/topic_1_15_1632241_1__.html

用透明杯種可以欣賞住發芽過程,到苗長出杯口時,用禮物紙包住杯身,咁就靚靚喇。

再唔係,直接用紙杯種...種完掉左個杯,乾手淨腳。

玻璃樽都唔錯架...
回復

cklife 發表於 2010-10-10 09:20:26 |顯示全部樓層

積媽送我既藤三七株芽...浸水一星期好多根呀...

簡單好味的清炒土豆絲

炒土豆絲
材料︰馬玲薯二個(切細絲)、薑蔥適量(切絲)、麻油適量、鹽適量

1.馬玲薯絲用清水洗去表面澱粉,晾乾備用。
2.燒熱油鍋,下蔥絲爆一下,下馬玲薯絲,炒至熟(如感黏鑊可再加少許),再加入蔥,下鹽調味。
3.最後灑上麻油,上碟即成。

(馬玲薯挑澱粉較少的品種,炒時比較不黏鑊,而且口感較爽。)
回復

carlyyau 發表於 2010-10-10 23:52:58 |顯示全部樓層
聴日就炒黎個餸!
回復

花園仔 發表於 2010-10-11 00:00:19 |顯示全部樓層
我都覺得呢個餸掂喎!
簡單, 快, 香口, 健康(用橄欖油)!
回復

muitau 發表於 2010-10-11 13:31:58 |顯示全部樓層
我炒就無落薑,呢個送係我想唔到煮咩果時就出場架喇
回復

llaus 發表於 2010-10-11 13:39:18 |顯示全部樓層
唔知轉用炒番薯得唔得呢??
回復

cklife 發表於 2010-10-11 22:47:55 |顯示全部樓層
我炒就無落薑,呢個送係我想唔到煮咩果時就出場架喇
muitau 發表於 2010-10-11 13:31

因為我中意薑陣味嘛.......
回復

cklife 發表於 2010-10-11 22:48:41 |顯示全部樓層
我都覺得呢個餸掂喎!
簡單, 快, 香口, 健康(用橄欖油)!
花園仔 發表於 2010-10-11 00:00

係好簡單...通常係買左薯仔番黎太耐未煮....想用左佢就會煮依個....
回復