我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57143 467
cklife 發表於 2010-10-11 22:51:28 |顯示全部樓層
唔知轉用炒番薯得唔得呢??
llaus 發表於 2010-10-11 13:39

無話唔得架....不過番薯依D甜野,又令我諗起苦瓜添.....太甜唔習慣會送唔到飯...我諗要加D其他配料中和下D甜味....

如果蕃薯我會切絲加少少粉漿,煎番薯餅食......
回復

金盞花 發表於 2010-10-11 23:52:47 |顯示全部樓層
蕃薯我會切絲加少少粉漿,煎番薯餅食......

想吓都好好味~~~yummy
回復

小寶 發表於 2010-10-12 00:00:19 |顯示全部樓層
我喜歡食炒土豆絲~
回復

cklife 發表於 2010-10-13 09:20:18 |顯示全部樓層
我喜歡食炒土豆絲~
小寶 發表於 2010-10-12 00:00

我係大陸食過剪豆土餅,就係用多多土豆絲少少粉漿,煎到薄薄咁...食落有少少似炸薯條咁味,又有少少脆...都幾好食架...
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-13 09:44:55 |顯示全部樓層
蕃薯煲熟後加麵粉, 黃糖搓成麵團餅煎嚟食好好味嫁! 係客家人小吃嚟!
回復

cklife 發表於 2010-10-13 16:39:18 |顯示全部樓層
蕃薯煲熟後加麵粉, 黃糖搓成麵團餅煎嚟食好好味嫁! 係客家人小吃嚟!
Chubby仔仔 發表於 2010-10-13 09:44

我怕會好甜..我好少食甜野....
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-13 16:43:54 |顯示全部樓層
甜味可以自己調教嗎!
回復

cklife 發表於 2010-10-14 11:05:39 |顯示全部樓層
甜味可以自己調教嗎!
Chubby仔仔 發表於 2010-10-13 16:43

去搵資料研究下先....
回復

JicJicmom 發表於 2010-10-14 12:19:25 |顯示全部樓層
回復 388# cklife
CK , 可以諗下用黑糖+蕃薯+薑汁~好食好多耶~
我今日都蒸左蕃薯飯+薑汁豬扒做飯盒~
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-14 12:37:37 |顯示全部樓層
回復  cklife
我今日都蒸左蕃薯飯+薑汁豬扒做飯盒~ ...
JicJicmom 發表於 2010-10-14 12:19

積媽, 好肚哦呀!
回復

cklife 發表於 2010-10-14 15:05:40 |顯示全部樓層
回復  cklife
JicJicmom 發表於 2010-10-14 12:19

你講既咁似我煲蕃薯糖水既......冬天我間中會煲架...我老公燥底唔敢食薑架.....(佢係咁..一係怕左就唔肯食)

但佢試過一次食過蕃薯糖水,可以預防佢冬天傷風,所以冬天天氣凍時佢肯食蕃薯糖水暖身。

最初識佢時,佢唔理身子,亂食野,又唔肯做運動。到佢肯理身子時,發覺佢好似一隻受驚既小鳥,只要身體依一刻有個問題,覺得唔好食A...以後一世人就算身子變左都唔肯食A....直到有一日...發覺唔食A令佢容易有另一種不適...佢又搏命食A....

點解唔可以適當咁食少少呢...雖然話有依種病,唔好食咁多B....但身體要均衡嘛.....完全唔食咪又出其他問題囉....

呃.....忍唔住又呻左出黎...
回復

muitau 發表於 2010-10-14 16:47:02 |顯示全部樓層
你講既咁似我煲蕃薯糖水既......冬天我間中會煲架...我老公燥底唔敢食薑架.....(佢係咁..一係怕左就唔肯 ...
cklife 發表於 2010-10-14 15:05

其實唔止你老公係咁丫,好多人都係咁,所以唔使唉
回復

mono 發表於 2010-10-14 17:40:05 |顯示全部樓層
回復  cklife

好懷念蕃薯飯。細個媽子成日煮㗎。因為屋企人多,米又貴。加咗蕃薯,飽肚好多。
而家想食。媽子話以前無錢買米至食㗎!
回復

cklife 發表於 2010-10-14 17:55:09 |顯示全部樓層
好懷念蕃薯飯。細個媽子成日煮㗎。因為屋企人多,米又貴。加咗蕃薯,飽肚好多。
而家想食。媽子話以前無錢 ...
mono 發表於 2010-10-14 17:40

同我媽D語氣一樣,忽然記起小孩時期食過...媽媽既蒸蝦乾,D蝦乾好大隻,壓扁左蒸左加豉油熟油就用黎送飯。
同媽咪講....佢既回答係....

以前窮無野食咪覺得好食囉.....

我自己想法就係,除好食之外,食既時候係會勾起小時候既回憶,小孩子無憂無慮既情,同依家邊度有得比喎....
回復

cklife 發表於 2010-10-14 17:57:11 |顯示全部樓層
其實唔止你老公係咁丫,好多人都係咁,所以唔使唉
muitau 發表於 2010-10-14 16:47

其實...因為見到其他人係咁....
唔講得太多,怕口臭趕客.....但見到佢地打晒困籠咁....有d無奈....
回復

muitau 發表於 2010-10-14 23:16:00 |顯示全部樓層
其實...因為見到其他人係咁....
唔講得太多,怕口臭趕客.....但見到佢地打晒困籠咁....有d無奈.... ...
cklife 發表於 2010-10-14 17:57

隨緣囉, 好多野都講時機既!
回復

cklife 發表於 2010-10-15 07:43:17 |顯示全部樓層
隨緣囉, 好多野都講時機既!
muitau 發表於 2010-10-14 23:16

咁又係....可能時機未到...
回復

mono 發表於 2010-10-15 11:12:59 |顯示全部樓層
嚟番 CK 處繼續。
花膠應該係我其他問題。唔關雌激素事嘅。
其實都係要少吃,同清淡啦!
回復

cklife 發表於 2010-10-15 15:26:42 |顯示全部樓層
嚟番 CK 處繼續。
花膠應該係我其他問題。唔關雌激素事嘅。
其實都係要少吃,同清淡啦! ...
mono 發表於 2010-10-15 11:12

咁你改食植物性既野囉...花膠膠質重...美容咩.....有無食過珊瑚草(海燕窩),係藻類...又或者食雪耳啦...
回復

mono 發表於 2010-10-17 14:23:22 |顯示全部樓層
珊瑚草未試過。應該向邊處買?
雪耳就久不久啦。不過我鐘意食淋嘅。
知點買,成日都買咗啲爽嘅。
回復