我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57668 467
cklife 發表於 2010-10-17 14:55:38 |顯示全部樓層
珊瑚草未試過。應該向邊處買?
雪耳就久不久啦。不過我鐘意食淋嘅。
知點買,成日都買咗啲爽嘅。 ...
mono 發表於 2010-10-17 14:23

珊瑚草點點綠有得賣,煮法係網上搵下就有...台灣好多人整....
回復

SSL200507 發表於 2010-10-17 16:35:39 |顯示全部樓層
回復 400# mono

You buy those whiter and bigger.  Don't buy those small and dark colour ones.  Try and see.
回復

cklife 發表於 2010-10-17 21:42:32 |顯示全部樓層
睇過點點綠D貨都OK架...未浸時會深色D,發好就米白色帶透明架喇...唔洗太擔心...
回復

cklife 發表於 2010-10-19 09:00:38 |顯示全部樓層

之前係街市買左瓜子菜,插枝後自生自滅式播種生出黎既小苗,將佢移植後生長得好好,好粗壯又開花添,未結籽食左先....

今次用皮蛋加雞蛋做左個金銀蛋瓜子菜湯.....又方便又快手,味道都唔錯架....

回復

cklife 發表於 2010-10-19 10:40:55 |顯示全部樓層

失敗的黃豆芽與黃豆苗

黃豆芽
培養五天,種子50G,收獲可食用部份105G。
失敗原因.......點點綠黃豆發芽率不高,壞豆太多。

6-10-2010(第一天)
下種,點點綠有機黃豆50g。得出豆芽105.6g(可食用部份)

浸頭四小時後(還未完全脹大,該給它浸六至八小時,所有豆都長大才倒去水)

7-10-2010(第二天)

挑出壞豆棄掉

8-10-2010(第三天)

9-10-2010(第四天)

10-10-2010(第五天)

====================

黃豆苗

栽培十二天,下種50G,收獲可食用部份105G。
失敗原因.....點點綠有機黃豆發芽率太低,壞豆太多。栽培豆苗時間太長,該第九天就採收。

6-10-2010(第一天)
下種,點點綠的有機黃豆50G(收獲可食用部份105G)

浸頭四小時後(還未完全脹大,該給它浸六至八小時,所有豆都長大才倒去水)

7-10-2010(第二天) 看到有些豆己有芽頭了。  

挑出壞豆棄掉

8-10-2010(第三天)

9-10-2010(第四天)

10-10-2010(第五天)

11-10-2010 (第六天)

12-10-2010(第七天)開始吐出葉片了。

13-10-2010(第八天)

14-10-2010(第九天)我想這個時候該採收了。

15-10-2010 (第十天)

16-10-2010(第十一天)

17-10-2010(第十二天)第十二天採收是太老了,根本像吃草,纖維太粗了。

點點綠的黃豆,發芽率不徍,到採收時還有很多豆子根本沒葉片。

雖然這次栽種失敗了,但黃豆苗觀賞性不錯。

黃豆苗失敗左,食番個梅菜炆豬肉補數。

回復

muitau 發表於 2010-10-19 15:56:10 |顯示全部樓層
失敗的黃豆芽與黃豆苗
黃豆芽
培養五天,種子50G,收獲可食用部份105G。
失敗原因.......點點綠黃豆 ...
cklife 發表於 2010-10-19 10:40

自發既豆豆相信最花時間就係揀走唔要部份摘走啲根, 想起都
回復

cklife 發表於 2010-10-19 16:39:26 |顯示全部樓層
自發既豆豆相信最花時間就係揀走唔要部份摘走啲根, 想起都
muitau 發表於 2010-10-19 15:56

收獲後摘走D根反而好簡單,係揀壞豆同埋發唔出芽既豆就好討厭....始終都會有D臭嘛....唔揀又唔得,唔揀就成盆臭晒....

所以我唔中意玩黃豆,都係綠豆好玩D....又好食。
回復

miku 發表於 2010-10-19 20:49:51 |顯示全部樓層
收獲後摘走D根反而好簡單,係揀壞豆同埋發唔出芽既豆就好討厭....始終都會有D臭嘛....唔揀又唔得,唔揀就 ...
cklife 發表於 2010-10-19 16:39

原來黃豆會臭ka, 我買左成包未發
我發綠豆都ok, 差不多係100%發芽
我唔係点点綠有機豆, 係另一間, 無留意佢係咩名, 好似有機x咁ka
我種左d綠豆, 如果d綠豆已經長到好高同出晒真葉, 仲食唔食得
因為我掛住返工, 忘記左佢地既存在, 點知2日就生到好高, 仲有埋葉添呀
回復

cklife 發表於 2010-10-19 21:07:47 |顯示全部樓層
原來黃豆會臭ka, 我買左成包未發
我發綠豆都ok, 差不多係100%發芽
我唔係点点綠有機豆, 係另一間, 無留意 ...
miku 發表於 2010-10-19 20:49

食得架....你可以繼續種拎去散射光既地方受下光,等佢變綠...要食時加蒜蓉炒...

綠豆芽唔記得食咪變綠豆苗囉...都好食架...

黃豆會臭係因為有壞豆呀...唔係因為黃豆所以臭....
回復

SSL200507 發表於 2010-10-19 21:29:54 |顯示全部樓層
回復 405# cklife

Why don't you try to soy bean at the market?  Aren't they organic?
回復

cklife 發表於 2010-10-19 21:58:01 |顯示全部樓層
因為商業理由,有d國家既黃豆出口前會做左手腳等佢發唔到芽。

所以,唔用出面果d囉....而且我用過外邊既綠豆同有機綠豆比較,有機綠豆種出黎係靚d,因為粒豆養份比較多。
回復

zara123 發表於 2010-10-19 22:06:50 |顯示全部樓層
回復 411# cklife

你令我諗起電視劇"爭霸",吳王要勾踐交糧食同種子,勾踐用炒過既種子俾吳王,等佢地交出既種子發唔到芽種唔出植物.....
回復

cklife 發表於 2010-10-20 09:25:16 |顯示全部樓層
回復  cklife

你令我諗起電視劇"爭霸",吳王要勾踐交糧食同種子,勾踐用炒過既種子俾吳王,等佢地交 ...
zara123 發表於 2010-10-19 22:06

哈...係呀....條橋幾抵死呀.....
依家咪好多生果都無種籽囉....等你覺得好食都種唔出,係要幫襯佢買...
回復

fatkigima 發表於 2010-10-20 22:35:57 |顯示全部樓層
回復 413# cklife

前排我係超市買日本紫薯...唸住等佢發芽...等到頸都長埋都唔生芽 add8icon
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-20 22:54:56 |顯示全部樓層
我上次都試過發唔到芽, 聽人講話啲日本仔好嘢係唔益人嘅, 啲蕃薯做過手腳唔比你哋種到喎! 我剛剛响沖繩返來, 機場都寫明唔比帶蕃薯, 但苦瓜, 桃, 巨峰提子就冇問題, 不過我唔信斜再試過, 而家又用水浸住佢試多一次.add10icon
回復

cklife 發表於 2010-10-20 23:01:39 |顯示全部樓層
大家都咁中意紫薯呀?...我就偏愛蛋黃色....
回復

cklife 發表於 2010-10-24 16:26:59 |顯示全部樓層
通菜無乜點食,家下好似變左觀賞用,唔摘佢會唔會生到好老既呢?

蔞葉又係好粗生既野,佢自己識爬︳我就將佢放係花架下層,等佢爬出黎受光。

瓜子菜換左掛盆,好省地方。

係網上睇到,潺菜又叫藤菜,咁就比佢爬下啦...

藤三七都開始爬喇

回復

miku 發表於 2010-10-25 00:12:04 |顯示全部樓層
大家都咁中意紫薯呀?...我就偏愛蛋黃色....
cklife 發表於 2010-10-20 23:01

我都好中意蛋黃色既蕃薯, 我覺得甜D同埋軟身D.
最好係用來BBQ 時(燴)來食
回復

miku 發表於 2010-10-25 00:14:29 |顯示全部樓層
我上次都試過發唔到芽, 聽人講話啲日本仔好嘢係唔益人嘅, 啲蕃薯做過手腳唔比你哋種到喎! 我剛剛响沖繩返來 ...
Chubby仔仔 發表於 2010-10-20 22:54

咁奇怪, 蕃薯無種子, 返而唔比帶?
但係桃, 苦瓜同巨峰提有種子又會比帶
不過就算帶左返來, 都未必種倒
回復

農夫 發表於 2010-10-25 00:38:50 |顯示全部樓層
瓜子菜形態好靚,可以成觀賞用喎,一攑幾得,正呀~^^~
回復