我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57141 467
llaus 發表於 2010-9-14 09:33:42 |顯示全部樓層
好似薯仔出綠芽都有毒
唔知綠豆出綠芽友無毒呢????
回復

cklife 發表於 2010-9-15 08:49:49 |顯示全部樓層
綠色係葉綠素黎架...食得架
回復

cklife 發表於 2010-9-15 08:53:13 |顯示全部樓層
好似薯仔出綠芽都有毒
唔知綠豆出綠芽友無毒呢????
llaus 發表於 2010-9-14 09:33

唔係所有芽都有素架.....受左光會開始產生葉綠素,因為有D人覺得受光後佢開始長纖維,會覺得老唔中意,所以唔比佢受光囉。
但我覺得受左光香d,而且我中意D野有咬口,所以搵D受下光,撈埋一齊,又黃又綠...無咁單調。
回復

giveupaguy 發表於 2010-9-15 08:59:59 |顯示全部樓層
回復 319# cklife

我好喜歡吃涼伴食品架~~ 呢個又一好介紹...正~~
回復

cklife 發表於 2010-9-15 09:47:35 |顯示全部樓層
回復  cklife

我好喜歡吃涼伴食品架~~ 呢個又一好介紹...正~~
giveupaguy 發表於 2010-9-15 08:59

係呀..口痕時...拎出黎當零食....唔洗成日食薯片嘛...
回復

cklife 發表於 2010-9-15 09:57:03 |顯示全部樓層
咁之前採收左既白菜苗點食呢....就係拌麵喇....同場加映味噌醃肉...

1.白菜仔放底再醬醃好肉片加少少味噌醬放你鍋蒸熟。
2.麵用滾水淥好後加少少芝麻油,再係面灑少少芝麻同鹽,撈均上碟。
3.菜同肉方係旁邊拌碟,將蒸肉片既味噌汁淋係麵上面,攪惦。

簡簡單單又一餐。

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-9-15 10:46:55 |顯示全部樓層
早呀ck早呀各位!
今日個鼻有少少成日想打乞嚏吉吉吓咁既徵象,以前都無既
回復

llaus 發表於 2010-9-15 10:50:34 |顯示全部樓層
咁之前採收左既白菜苗點食呢....就係拌麵喇....同場加映味噌醃肉...  

1.白菜仔放底再醬醃好肉片加少 ...
cklife 發表於 2010-9-15 09:57

ck!
如果好似公主用的靚碟上菜就更加靚啦
回復

cklife 發表於 2010-9-15 11:45:31 |顯示全部樓層
ck!
如果好似公主用的靚碟上菜就更加靚啦
llaus 發表於 2010-9-15 10:50

話明係公主嘛....同我地D平民百姓梗係有分別啦.....
無法...我朋友話我一樣....你中意埋都係D舊野.....

哈..哈....我地其實講緊買飾物,我買果d好似夜冷店執番黎咁樣...個朋友呢...中意埋果D係舖頭搵唔到....好似街邊地下隨便執都有既石仔咁.....哈..哈....

我諗公主會中意既應該係我細妹中意果類...好似鑽石咁閃下閃下既野.....

靚碟....我最靚就係玻璃兜架啦......入得焗爐夠厚身又焗得又裝得....物似主人形嘛....

嘻..嘻....下次記下搵個白碟啦....我諗視覺上會好D既...白碟通常食西餐我先記得拎出黎,因為方係另一個櫃度。
回復

cklife 發表於 2010-9-15 11:46:30 |顯示全部樓層
早呀ck早呀各位!
今日個鼻有少少成日想打乞嚏吉吉吓咁既徵象,以前都無既  ...
muitau 發表於 2010-9-15 10:46

咁你想辦法了下佢...等佢多打幾個乞嚏,打到個鼻唔再痕啦.....唔打出黎,病就跟住黎。
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-15 12:51:56 |顯示全部樓層
自家菜~正~開飯嚕~
回復

cklife 發表於 2010-9-16 09:31:25 |顯示全部樓層
昨日剪左棵苦瓜喇....遲D剪埋棵攪機南瓜。

潺菜病左呀....咩病?  收蛇眼斑病,應該係我只淋尿尿做肥,肥份唔均勻,植物扺抗力變弱,所以病。又上左一課,以後會注意囉。
回復

muitau 發表於 2010-9-16 10:03:55 |顯示全部樓層
咁你想辦法了下佢...等佢多打幾個乞嚏,打到個鼻唔再痕啦.....唔打出黎,病就跟住黎。 ...
cklife 發表於 2010-9-15 11:46

打唔出呀,我估因為天氣轉啦,anyway多謝你提點!
回復

muitau 發表於 2010-9-16 10:05:19 |顯示全部樓層
昨日剪左棵苦瓜喇....遲D剪埋棵攪機南瓜。
潺菜病左呀....咩病?  收蛇眼斑病,應該係我只淋尿尿做肥,肥 ...
cklife 發表於 2010-9-16 09:31

第一次見呢個病喎,我仲以為尿尿係全效肥添 add4icon
回復

cklife 發表於 2010-9-16 13:06:13 |顯示全部樓層
打唔出呀,我估因為天氣轉啦,anyway多謝你提點!
muitau 發表於 2010-9-16 10:03

所以叫你搵野了佢囉....真係打唔出,就留意休息多D...飲多D水....吸收番D維他命C...
回復

小寶 發表於 2010-9-16 13:13:24 |顯示全部樓層
所以叫你搵野了佢囉....真係打唔出,就留意休息多D...飲多D水....吸收番D維他命C... ...
cklife 發表於 2010-9-16 01:06 PM

原來打噴嚏真係有用嘅.  蛇眼斑我都係第一次聽, 真係唔該哂你呀!
回復

cklife 發表於 2010-9-16 13:23:58 |顯示全部樓層
原來打噴嚏真係有用嘅.  蛇眼斑我都係第一次聽, 真係唔該哂你呀!
小寶 發表於 2010-9-16 13:13

身體想打噴嚏其實係想將一D野驅除出體外,可以係你鼻有異物,可以係身體有寒氣。有時你會發現一連打幾個噴嚏個身會有少少想出汗...或者打冷震。
人身體好奇妙...自我修復功能好神奇,而且好勤力,一有多少少能量,就會睇下身體邊度潛藏左唔平衡,就會去攪下佢。

所以呢...有D人...唔放假無病...一放假就病....其實係平時透支緊,能量都要黎維持生命必需,未得閒醫病。

放假時有比平時多既能量,就即刻去調整潛伏既不平衡,有時身體有不適既症狀其實係叫你放假就休息下...咪再去玩囉...
回復

cklife 發表於 2010-9-16 17:21:30 |顯示全部樓層
第一次見呢個病喎,我仲以為尿尿係全效肥添
muitau 發表於 2010-9-16 10:05

其實我知係氮肥多,有無另外兩隻元素我無留意。不過諗住潺菜話無乜害虫嘛...所以無理佢....今次學到一課....賺左囉...
回復

cklife 發表於 2010-9-17 08:11:37 |顯示全部樓層
送比有種南瓜又有種苦瓜既朋友......好易煮架...好好味

甘苦與共(南瓜煮苦瓜)

材料:
南瓜肉500g
苦瓜一個
甜麵豉醬適量

做法:
  • 苦瓜去核切片,用沸水灼一下,略去苦味,瀝乾備用。
  • 南瓜切件洗淨。
  • 燒熱鍋下油略爆炒3湯匙甜麵豉醬,下南瓜拌均勻,下半杯水加蓋把水煮滾,下苦瓜加蓋煮約十分鐘既成.

• 最 初看到介紹這個煮法說[小孩子也會吃],試過之後終於明白了,我想這次是我煮苦瓜最好吃的一次,我愛吃苦瓜不怕苦。這個苦瓜中心只帶丁點苦而甘的味道,外 面被南瓜蓉包著,甜而帶滑的口感夾雜著麵豉醬的香味,南瓜一點也不苦,卻又不像以往只用豆豉去煮的單調感覺。我推介大家試試這個菜,夏天吃點苦瓜清熱解 毒。

甜麵豉醬換了豆豉,少了甜味多了香味。

資料來源:Club O講場

評分

查看全部評分

回復

llaus 發表於 2010-9-17 08:25:28 |顯示全部樓層
排第一試味先
回復