小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
45980 554
Aalon 發表於 2008-1-15 21:55:59 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-13 15:24 發表
2008年1月13日,多雲

圖1、啱啱開花
圖2、開花第二日,花瓣邊嘅淺綠色散佐。

淺粉嘅花朵讓人又愛又憐,象一個穿著粉色輕紗嘅花季少女,在晨霧裏凝視著遠方,你在等待著誰? ...

你就好啦, 你屋企 d重瓣矮牽牛好靚, 我屋企只得d單瓣白色o炸
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-15 22:36:27 |顯示全部樓層
原帖由 vincentma 於 2008-1-15 13:23 發表

呵呵笑,我種了些矮牽牛 - 我收集了一些種子,是否可以種的?
又只有單瓣的有種子,重瓣的收集不到,是否是這樣的?
春天適不適合種矮牽牛呢? ...

vincentma:你好仔細啊,重瓣幾乎收唔到種子,而單瓣就相對容易得多。新鮮收到嘅種子出芽率好高嘎。你依家播種嘅,春天仲來得及開花,到春天先播種,開花時係夏天就比較難以度夏啦。所以係香港嚟講,通常用作秋播。
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-15 22:40:10 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-1-15 21:55 發表

你就好啦, 你屋企 d重瓣矮牽牛好靚, 我屋企只得d單瓣白色o炸

Aalon:你啲夏堇同彩葉草都令我流哂口水啊。
            遲啲波浪藍如果收到種子我會攞出嚟分享嘎啦,你有興趣嘅,秋天時大家一齊團購一啲新花色來種啊。咁樣會熱鬧啲嘎。
回復

vincentma 發表於 2008-1-16 08:31:50 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-15 22:36 發表

vincentma:你好仔細啊,重瓣幾乎收唔到種子,而單瓣就相對容易得多。新鮮收到嘅種子出芽率好高嘎。你依家播種嘅,春天仲來得及開花,到春天先播種,開花時係夏天就比較難以度夏啦。所以係香港嚟講,通常用作秋播。  ...

啊!原來係咁!好,等我努力努力!
回復

Aalon 發表於 2008-1-16 20:38:16 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-15 22:40 發表

Aalon:你啲夏堇同彩葉草都令我流哂口水啊。
            遲啲波浪藍如果收到種子我會攞出嚟分享嘎啦,你有興趣嘅,秋天時大家一齊團購一啲新花色來種啊。咁樣會熱鬧啲嘎。 ...

GOOD IDEA, 團購是怎樣的?
回復

vincentma 發表於 2008-1-16 20:49:07 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-1-16 20:38 發表

我都想知!
回復

mimighost 發表於 2008-1-17 20:42:26 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-15 10:14 發表

mimighost :乜嘢係“夾箭”?
                     球根發毛同有蟲可能係水份過多同球根本身有菌嘅關係。唔好氣餒,秋天再種過,失敗多幾次攞到經驗就會一次好過一次啦,種花嘅人,失敗是常事啦。我哋一齊加油啊! ...

“夾箭”係在球根版學架

風信子條莖未長高就開花...........
我就係咁了~~~~

我明年會再接再勵的! 嘻嘻
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-17 22:44:07 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-1-16 20:38 發表

Aalon、vincentma及其它對團購有興趣嘅花友:
        春播種子我正在聯絡臺灣嘅花友,幫我哋揾啲質素靚嘅春播種子。遲啲我會將開新貼收集大家對於春播品種嘅意見。

鑒於香港夏天嘅炎熱潮濕特性,暫時應該只會選擇一啲耐雨、耐熱嘅品種,如朝顏(牽牛花)、日日春(長春花)。今年嘅日日春新出一個耐熱、耐雨及抗病強嘅品種。

關於團購程序大致係:

1、確定品種及價格之後會張貼出嚟俾大家登記(會有時間限制)

2、登記完結得到花友確認之後就係付款階段(一樣係會有時間限制)

3、將收集嘅種子款項寄出去買種子

4、種子到貨後再分寄俾大家

回復

呵呵笑 發表於 2008-1-17 22:47:05 |顯示全部樓層
原帖由 mimighost 於 2008-1-17 20:42 發表

“夾箭”係在球根版學架

風信子條莖未長高就開花...........
我就係咁了~~~~

我明年會再接再勵的! 嘻嘻

mimighost :原來係咁樣,又學到一樣。多謝你啊,所以話花友之間嘅交流對於種植過程好緊要嘎,走少好多冤枉路嘎。
回復

vincentma 發表於 2008-1-18 08:25:31 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-17 22:44 發表

春播種子我正在聯絡臺灣嘅花友,幫我哋揾啲質素靚嘅春播種子。遲啲我會將開新貼收集大家對於春播品種嘅意見。

鑒於香港夏天嘅炎熱潮濕特性,暫時應該只 ...

Thanks a lot.  I am looking forward to it.
回復

阿晴 發表於 2008-1-19 05:54:02 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-17 22:44 發表

鑒於香港夏天嘅炎熱潮濕特性,暫時應該只 ...

我都有興趣bor~~~
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-30 22:38:03 |顯示全部樓層
2008年1月30日,寒冷天氣,有雨

凍到啲葉變哂色嘅矮牽牛波浪藍色,因為唔夠日照連花都唔多藍,希望快啲暖番,出番太陽啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-30 22:41:39 |顯示全部樓層

漸入佳境的金蓮花,遇上連日陰雨,卻依然紅豔
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-30 22:44:19 |顯示全部樓層

矮牽牛開了新花色
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-30 22:47:01 |顯示全部樓層

天氣驟變令到好多花蕾消苞變黃,矮牽牛重瓣二重奏藍色能開出這樣完整的花來真是不容易哦。
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-30 22:53:01 |顯示全部樓層

紅色迷你玫瑰綻放出迷人笑臉,你可有感受到佢俾你嘅一絲暖意?

難得由買番嚟到依家都花開不斷,希望佢可以安然度過香港的潮濕雨季,炎熱夏天。
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-30 22:54:41 |顯示全部樓層

長勢緩慢的黑色蜀葵
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-30 22:56:45 |顯示全部樓層

遠方來的種子:黑種草   長大了不少,什麼時候會開花呢?

回復

呵呵笑 發表於 2008-1-30 22:59:41 |顯示全部樓層

另一盆矮牽牛重瓣瀑布粉  正在綻放中,這個品種真是不錯,花期超長,一朵花可以開10日哦
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-30 23:00:57 |顯示全部樓層

你想扮菜到幾時?
回復