環保洗衣(洗衣球﹑ecover及環保洗衣法)+精油洗衣(#37開始)

作者: 八王爺 发表于 2010-1-10 20:56:05
46682 169
八王爺 發表於 2010-1-14 14:07:12 |顯示全部樓層
大菲媽,我 pm咗你,因為我唔知 彩x行係邊度。
仲有,我同老婆結婚已超過十年,所以應該唔會買 保加利亞玫瑰做禮物
prodorothyhkg 發表於 2010-1-14 15:17:03 |顯示全部樓層
大菲媽,我 pm咗你,因為我唔知 彩x行係邊度。
仲有,我同老婆結婚已超過十年,所以應該唔會買 保加利亞玫 ...
八王爺 發表於 2010-1-14 14:07

廿年未到呀麻~
八王爺 發表於 2010-1-14 15:52:32 |顯示全部樓層
噢! 要登入會員才能訂購。
沒有店鋪的嗎? 不過,應該都好方便。
prodorothyhkg 發表於 2010-1-14 15:54:54 |顯示全部樓層
噢! 要登入會員才能訂購。
沒有店鋪的嗎? 不過,應該都好方便。
八王爺 發表於 2010-1-14 15:52

有咖,呢處~
http://www.choi-fung.com/chinese/shops.php
prodorothyhkg 發表於 2010-1-14 15:58:13 |顯示全部樓層
門市買d 送sample贈品比網購多一d
八王爺 發表於 2010-1-14 16:04:56 |顯示全部樓層
哈.... 買啲洗衫用的 lavander 試試先。
prodorothyhkg 發表於 2010-1-14 16:12:52 |顯示全部樓層

茶樹油同綠花百千層都ok,經我d寶貝用過証實同貴價果d效用好似冇大分別;lavander 100ml抵好多,佢地d油放晒出黎你可以去聞下每支d味~
**老菲每逢天氣潮濕就一定敏感爛肉/發毛,同埋爛頭樂個頭,醫獸開消炎藥/抗生素要食21日,第二次再爛頭再用就14日好返晒
jellyfishy 發表於 2010-1-15 08:44:28 |顯示全部樓層
有咖,呢處~
prodorothyhkg 發表於 2010-1-14 15:54

你上次俾我試個d 精華~ 我都想去睇睇~
想問下洗衫用lavender oil 同我地用開的essential oil 有乜唔同?
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 10:15:10 |顯示全部樓層
王爺講既係lavender essential oil
八王爺 發表於 2010-1-15 10:31:51 |顯示全部樓層
lavendar 都有好多唔同級數。

我用最 平的 Lavandula officinalis 洗衫,最多3滴,偶然想有檸味,加多一滴 lemongrass。
家中香薰要多點花香甜味,就用 Lavandula augustifolia。
所以 我會試 彩x行的平貨來洗衫,但仍然會用澳洲入口的香薰燈。
jellyfishy 發表於 2010-1-15 10:34:16 |顯示全部樓層
已經網上訂左... 等佢回覆~
八王爺 發表於 2010-1-15 11:12:58 |顯示全部樓層
呵呵.... 水母真快手。

其實迷上香薰油的是我老婆,已經係十年以前的事。
我只用精油來洗衫洗地,老婆會混合好多唔同的精油和底油,做一些個人護理。
咁啱哩度講起,我又搵啲家中的精油秘笈同大家分享下。
家中的1set精油中,包括上﹑中﹑下,不同基本精油:

上:Lavender 薰衣草, Ylang Ylang 依蘭依蘭, Pepermint 薄荷, Mandarin 柑, Sweet Orange 甜橙, Geranium 天竺葵, Bergamot 佛手柑.
中:Majoram 馬幽蘭, Clary Sage 鼠尾草, Lemongrass 香茅, Rose Geranium 玫瑰天竺葵, Frankinsence 乳香, Rosemay 迷迭香, Tea tree 茶樹, Pine 松, Ginger 薑, Camomile (roman)羅馬甘菊.
下:Sandalwood 檀香, Cedarwood 香柏, Patchouli 廣蘿香, Myrrh 沒藥, Rosewood 花梨木.
jellyfishy 發表於 2010-1-15 11:20:32 |顯示全部樓層
嘩~ 我都係十年前開始愛上essential oil.
你有的, 我大部份都有用過. 不過最愛都係lavender 和 Sandalwood ~
但 sandalwood 好貴. 現在無用了~
孖吉 發表於 2010-1-15 11:23:22 |顯示全部樓層
嘩~ 我都係十年前開始愛上essential oil.
你有的, 我大部份都有用過. 不過最愛都係lavender 和 Sandalwood ...
jellyfishy 發表於 2010-1-15 11:20

水母早熟呀~
八王爺 發表於 2010-1-15 11:47:20 |顯示全部樓層
我較多用 frankinsence, sandalwood, bergamot 同 lavender。
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 12:08:14 |顯示全部樓層
講開精油,有排講呀,開多個話題先
jellyfishy 發表於 2010-1-15 12:18:02 |顯示全部樓層
講開精油,有排講呀,開多個話題先
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 12:08

你開啦~ 最多我幫手加帖~
八王爺 發表於 2010-1-15 12:54:50 |顯示全部樓層
等 大菲媽開帖先講

例如 精油醫爛頭 之類的主題。
prodorothyhkg 發表於 2010-1-15 12:56:21 |顯示全部樓層
等 大菲媽開帖先講

例如 精油醫爛頭 之類的主題。
八王爺 發表於 2010-1-15 12:54

一路加啦
八王爺 發表於 2010-1-19 10:37:04 |顯示全部樓層
已經網上訂左... 等佢回覆~
jellyfishy 發表於 2010-1-15 03:34

水母,訂咗啲貨點呀?
     香味啱唔啱feel?