環保洗衣(洗衣球﹑ecover及環保洗衣法)+精油洗衣(#37開始)

作者: 八王爺 发表于 2010-1-10 20:56:05
46679 169
擔泥 發表於 2010-1-12 16:55:59 |顯示全部樓層
你水費單入面o既排污費就係入落呢條數.
tommysze8 發表於 2010-1-12 17:39:04 |顯示全部樓層
嘩~ 乜你地玩到咁深呀~~  
講件攪笑野. 昨晚打完波回家就洗衫, 過水時仲貪得意加左essential oil  ...
jellyfishy 發表於 2010-1-12 09:10

唔咁深點得你怕之後當真。行銷手法之一。
有冇聽過鑽石能量水呀,有異曲同功之妙。不過廣告俾人投訢過實後停左。
八王爺 發表於 2010-1-12 17:40:03 |顯示全部樓層
咁即係用環保洗衣粉只係自己安心,其實排污過程中,所流出之水已被污染了。
jellyfishy 發表於 2010-1-13 01:09:15 |顯示全部樓層
唔咁深點得你怕之後當真。行銷手法之一。
有冇聽過鑽石能量水呀,有異曲同功之妙。不過廣告俾人投訢過實後 ...
tommysze8 發表於 2010-1-12 17:39

衰鬼,買兩個波當買個教訓囉~ I am so naive~
話時話,過水時加幾滴essential oil (lavander),真係keep住香,家下聞到件衫的清香,感覺好舒服, 好過聞柔順劑d化學香味~
sammy 發表於 2010-1-13 01:16:05 |顯示全部樓層
話時話,過水時加幾滴essential oil (lavander), ...
jellyfishy 發表於 2010-1-13 01:09

good喎, 咁唔洗噴D臭到嘔的香水
精油略嫌人工, 或者加D香草葉浸水代替?
擔泥 發表於 2010-1-13 09:20:43 |顯示全部樓層
咁即係用環保洗衣粉只係自己安心,其實排污過程中,所流出之水已被污染了。 ...
八王爺 發表於 2010-1-12 17:40

可以咁講啦!
prodorothyhkg 發表於 2010-1-13 10:57:38 |顯示全部樓層
話時話,過水時加幾滴essential oil (lavander), ...
jellyfishy 發表於 2010-1-13 01:09

我之前都領左一野啦,真係買野唔好咁衝動
我又有野唔明啦,essential oil唔溶於水,只溶於油及酒精(常見有甲,乙,異丙醇),過水時就咁滴入去,d衫咪有d有味有d冇?
jellyfishy 發表於 2010-1-13 11:34:36 |顯示全部樓層
我之前都領左一野啦,真係買野唔好咁衝動
我又有野唔明啦,essential oil唔溶於水,只溶於油及酒精(常見有 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-1-13 10:57

唔係喎, 我聞到件件都有香味.
你都試幾滴啦, 應該無乜事既~
八王爺 發表於 2010-1-13 11:45:36 |顯示全部樓層
精油真係唔溶於水,但可以被水流沖散,成為細小油點。
真係好平均入到每件衫。
菲媽,你試過就知。
prodorothyhkg 發表於 2010-1-13 11:55:43 |顯示全部樓層
精油真係唔溶於水,但可以被水流沖散,成為細小油點。
真係好平均入到每件衫。
菲媽,你試過就知。 ...
八王爺 發表於 2010-1-13 11:45

星期六試下先,橫掂有十幾隻咁多,睇下邊種好味d~
有一樣好介紹,用少少酒精(約2cc)+十滴精油,再加入水中抹地,可以消毒殺菌,又清香,又環保(我冇用其他清潔劑,老菲敏感),正
八王爺 發表於 2010-1-13 12:25:49 |顯示全部樓層
我一早都係咁用,我用 lavander + lemongrass 洗地。

洗衫用 lavander,有時用rose geranium。
如果喜歡 花香,用 ylang ylang + citronella 都ok.
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 12:29:23 |顯示全部樓層
而家至得閒入黎睇野!

哈哈!環保洗衣球?

我有個朋友仲簡單,佢用兩個 tennis balls,試左唔甩色之後就用兩個 ball ball 做洗衣球,洗衣粉就用少 d!原理其實我覺得就同以前 d 人去河邊洗衫o個陣用碌棍拍o下拍下差唔多!環保洗衣球我就唔信啦!
prodorothyhkg 發表於 2010-1-13 12:36:02 |顯示全部樓層
我一早都係咁用,我用 lavander + lemongrass 洗地。

洗衫用 lavander,有時用rose geranium。
如果喜歡  ...
八王爺 發表於 2010-1-13 12:25

我養左老菲咁耐就用左咁耐啊,已經好環保啦~
甜橙同尤加利都好正
我會幾溝,仲有向回南天會用茶樹油
jellyfishy 發表於 2010-1-13 12:38:24 |顯示全部樓層
茶樹油都好喎~係邊樹買呀?
jellyfishy 發表於 2010-1-13 12:39:03 |顯示全部樓層
而家至得閒入黎睇野!

哈哈!環保洗衣球?

我有個朋友仲簡單,佢用兩個 tennis balls,試左唔甩色之後就 ...
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 12:29

唉~~ 一刀見血~~ 波波波波~~add2icon
八王爺 發表於 2010-1-13 12:47:56 |顯示全部樓層
茶樹油都好喎~係邊樹買呀?
jellyfishy 發表於 2010-1-13 05:38

我一向從澳洲訂,所以唔知香港邊間比較好。
孖吉 發表於 2010-1-13 12:48:18 |顯示全部樓層
而家至得閒入黎睇野!

哈哈!環保洗衣球?

我有個朋友仲簡單,佢用兩個 tennis balls,試左唔甩色之後就 ...
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 12:29

呢個方法係用黎洗 羽絨 果喎~
jellyfishy 發表於 2010-1-13 12:57:18 |顯示全部樓層
呢個方法係用黎洗 羽絨 果喎~
marcuslee 發表於 2010-1-13 12:48

好喎,教下我點洗毛衣和羽絨呀~~ 唔該呀~~add6icon
孖吉 發表於 2010-1-13 13:15:06 |顯示全部樓層
好喎,教下我點洗毛衣和羽絨呀~~ 唔該呀~~
jellyfishy 發表於 2010-1-13 12:57

網上抄返黎:
  1. 洗羽絨外套方法如下:

2. 手洗

3. 1. 洗衣粉溶於水中。
  4. 2. 將羽絨褸浸泡5~1 0分鐘。
  5. 3. 用刷子輕刷袖口、衣領。
  6. 4. 用清水沖洗乾淨,再放進洗衣袋裡,以低速脫水。

7. 洗衣機

8. 1. 將羽絨褸用洗衣袋包起,連兩個網球一起放進洗衣機裡。
  9. 2. 將羽絨褸浸到水裡前,先將衣服內的空氣擠出來,才放進水裡。
  10. 3. 洗好後的羽絨褸一定要以低速脫水。

11. 以上兩樣清洗法,洗完後只需要放在陰涼的地方風乾4~5天或低於60度低溫烘乾即可,但不要直接拿去曬太陽,因為陽光直射很大機會會損壞布面(而我就會用抽濕機抽乾水份,一晚即ok) 。
  12. 羽絨褸不建議送去乾洗,因為容易過度使用洗劑,使羽絨遭到破壞。
  13. 清洗羽絨褸,絕對不要使用柔順劑和漂白水,因為可能會阻塞毛細孔導致透氣度降低而破壞羽絨的彈性。
  14. 脫水時,可以放一顆網球加速拍打,藉此可以拍散羽絨,也較容易乾,(亦可在乾後拍打,藉此可以拍散羽絨) 。
  15. 羽絨褸約一個月洗一次即可;但換季要長期收藏前,為免會產生異味甚至發霉,所以一定要清洗乾淨完全乾透才可以收藏。

16. 羽絨被的清潔方法同上。
複製代碼
另外毛衣我會先用洗衣袋,用 low cycle (我用歐洲機,冇咁傷),唔好同埋咁多衣物洗,減少磨擦。
如果手洗,先浸清潔劑,千褀唔好搓,只係用手禁佢,過水又係禁,放入洗衣袋再放入洗衣機脫水。

脫水後毛衣平放吹乾,唔好掛起滴水 - 會變形
jellyfishy 發表於 2010-1-13 13:31:29 |顯示全部樓層
我部洗衣機無”低速脫水”
點算?