環保洗衣(洗衣球﹑ecover及環保洗衣法)+精油洗衣(#37開始)

作者: 八王爺 发表于 2010-1-10 20:56:05
46675 170
擔泥 發表於 2010-1-13 13:43:12 |顯示全部樓層
放入洗衫袋
jellyfishy 發表於 2010-1-13 13:58:31 |顯示全部樓層
放入洗衫袋
擔泥 發表於 2010-1-13 13:43

咁簡單?? 好啊~ 連洗衫錢都慳埋~~ add12icon
虛宿寶瓶 發表於 2010-1-13 14:02:58 |顯示全部樓層
用個波撞下撞下,都係想收 d 污漕野撞出黎啫,唔係羽絨都冇問題啊!
jellyfishy 發表於 2010-1-13 14:29:32 |顯示全部樓層
請問,如果我件羽絨和有件大毛衣都係純白色,咁可唔可以用漂白水或彩漂架?
孖吉 發表於 2010-1-13 14:43:47 |顯示全部樓層
請問,如果我件羽絨和有件大毛衣都係純白色,咁可唔可以用漂白水或彩漂架? ...
jellyfishy 發表於 2010-1-13 14:29

最好唔好啦~ 啲纖維會壞咖~
八王爺 發表於 2010-1-13 15:06:10 |顯示全部樓層
毛衣,即冷衫,我家中一向手洗,而且唔扭乾,讓其自然滴水 和 平放通風地方晾乾。
也不要放在太陽下晒。

羽絨就無洗過,因為羽絨係鳥毛,照道理洗咗之後,破壞咗羽毛間細密空氣,一定無咁暖。
prodorothyhkg 發表於 2010-1-13 15:19:00 |顯示全部樓層
茶樹油都好喎~係邊樹買呀?
jellyfishy 發表於 2010-1-13 12:38

都係彩x行~
不過d味唔好聞,但消毒力強,我溝尤加利/薰衣草好聞d
八王爺 發表於 2010-1-13 17:07:07 |顯示全部樓層
個人較喜歡 樹木香味,如松pine﹑香柏cedar﹑檀香 sandal

但這些味洗衫唔多啱,洗地抹傢俱又太奢侈...
prodorothyhkg 發表於 2010-1-13 17:15:33 |顯示全部樓層

pine 同 cedar 都唔係好貴,而且對氣管好, sandalwood.......做香水吧啦而且一滴已經好大味;洗衫還可以,唔會"晒"料來抹地~不過噴左好似入神壇咁
我鍾意保加利亞玖瑰,不過貴到嘔呀
還好茉莉麻麻地,唔係所有貴野都係好<==自我安慰..................
八王爺 發表於 2010-1-13 17:35:14 |顯示全部樓層
玖瑰根本買唔落手,老婆好鍾意都無得傾。
精油中的茉莉真係麻麻。
感覺上東方人同西方人對清油的香氣喜好極不同!
他們喜歡的 廣蘿香 我聞到就想嘔~~
prodorothyhkg 發表於 2010-1-13 17:48:37 |顯示全部樓層
精油中的茉莉真係麻麻。
感覺上東方人同西方人對清油的香氣喜好極 ...
八王爺 發表於 2010-1-13 17:35

結婚x十年禮物好喎,一定"錫"晒你
jellyfishy 發表於 2010-1-14 00:09:42 |顯示全部樓層
精油中的茉莉真係麻麻。
感覺上東方人同西方人對清油的香氣喜好極 ...
八王爺 發表於 2010-1-13 17:35

d味咁鬼俗, 我都唔鍾意.
玖瑰味就無問題~ 不過好貴~
jellyfishy 發表於 2010-1-14 00:10:19 |顯示全部樓層
毛衣,即冷衫,我家中一向手洗,而且唔扭乾,讓其自然滴水 和 平放通風地方晾乾。
也不要放在太陽下晒。

...
八王爺 發表於 2010-1-13 15:06

唔洗?! 點得呀?? 點算, 我d外衣都係白色.
孖吉 發表於 2010-1-14 09:18:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-1-14 00:10

如果因為係白色而要密 d 洗,不如買有顏色的衫啦,環保 d 呀~ add4icon add4icon add4icon
孖吉 發表於 2010-1-14 09:21:59 |顯示全部樓層
話時話,水母可唔可以用醮有少少有清潔劑的布,局部清潔羽絨外套表面呢?add3icon
jellyfishy 發表於 2010-1-14 09:25:08 |顯示全部樓層
如果因為係白色而要密 d 洗,不如買有顏色的衫啦,環保 d 呀~    ...
marcuslee 發表於 2010-1-14 09:18

吓...(啞左)
jellyfishy 發表於 2010-1-14 09:25:42 |顯示全部樓層
話時話,水母可唔可以用醮有少少有清潔劑的布,局部清潔羽絨外套表面呢? ...
marcuslee 發表於 2010-1-14 09:21

係啦,淨係濕下d袖口手袖咁洗囉~
prodorothyhkg 發表於 2010-1-14 11:36:01 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-1-14 00:10

白雪公主
八王爺 發表於 2010-1-14 12:17:49 |顯示全部樓層
結婚x十年禮物好喎,一定"錫"晒你
prodorothyhkg 發表於 2010-1-13 10:48

我訂開精油的 澳洲網,品質一流,價錢合理(加理運費都平過香港)。
https://shop.newdirections.com.a ... s/Categories/12/119

但係如果 買 有機的精油,就好貴。
prodorothyhkg 發表於 2010-1-14 12:24:36 |顯示全部樓層
我訂開精油的 澳洲網,品質一流,價錢合理(加理運費都平過香港)。

但係如果 買 有機的精油,就好 ...
八王爺 發表於 2010-1-14 12:17

價錢同彩x行差不多,而且佢地d油經我老菲同爛頭樂做測試,及格
之前仲擔心點解佢地賣得咁平添,原來真係可以既