環保洗衣(洗衣球﹑ecover及環保洗衣法)+精油洗衣(#37開始)

作者: 八王爺 发表于 2010-1-10 20:56:05
46677 169
cklife 發表於 2010-8-20 11:11:27 |顯示全部樓層
咁 柠檬酸做柔顺剂,1kg 都好快用完。
每次洗衫用 30g,都係 33-34次,一個用每天洗衫都用晒。
买1kg 都ok ...
八王爺 發表於 2010-8-19 12:51

嘩..你落咁多架....我用好少咋....
muitau 發表於 2010-9-7 13:59:45 |顯示全部樓層
嘩..你落咁多架....我用好少咋....
cklife 發表於 2010-8-20 11:11

我都照ck你方法整左柔順劑,不過第一次記錯落左15ml精油,就係咁成間屋都香噴噴,好喜歡!
cklife 發表於 2010-9-7 14:06:30 |顯示全部樓層
我都照ck你方法整左柔順劑,不過第一次記錯落左15ml精油,就係咁成間屋都香噴噴,好喜歡! ...
muitau 發表於 2010-9-7 13:59

我比較孤寒...驅到虫就ok...我唔中意晾衫時,d虫爬係衫上
muitau 發表於 2010-9-7 14:18:03 |顯示全部樓層
我比較孤寒...驅到虫就ok...我唔中意晾衫時,d虫爬係衫上
cklife 發表於 2010-9-7 14:06

你唔講虫我都唔記得講,我習慣洗完衫會打開個皂粉格抖氣,呢次又係咁,如是者一個星期後既洗衫日,
我估係啲香味太自然太清新比到佢地大果園既感覺, 居然有兩隻果蠅浸死左係個柔順格入面....
之不過又有啲唔明,果隻係檸檬香茅(ND),唔係驅虫架咩?!
cklife 發表於 2010-9-7 14:55:47 |顯示全部樓層
你唔講虫我都唔記得講,我習慣洗完衫會打開個皂粉格抖氣,呢次又係咁,如是者一個星期後既洗衫日,
我估係啲 ...
muitau 發表於 2010-9-7 14:18

驅虫...虫都好多種,可能果種唔驅呢....
eebabyee 發表於 2010-10-5 22:03:14 |顯示全部樓層
請問之前提到的CP70殺菌洗潔皂在那兒可以買到~?謝謝
jellyfishy 發表於 2011-7-7 15:03:45 |顯示全部樓層
環保洗衣的其他方法:
http://hkplants.com/thread-79562-1-1.html
ernestng 發表於 2011-8-17 15:16:21 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2010-1-11 11:53
咁真係好環保。啲水清唔清?
加滴露可以殺菌? 唔係話滴露好多菌都殺唔到咩?
好似話漂白水比滴露更殺菌喎 ...

漂白水用多左就唔WORK
powergun 發表於 2015-9-10 09:09:58 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日大致天晴, 但初時局部地區有驟雨, 氣溫26至31度, 現時27度

今日天氣清涼,  但陰天, 有秋涼感覺
bal1214 發表於 2017-1-5 11:58:41 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-1-15 10:34
已經網上訂左... 等佢回覆~

請問水母大人, 洗衣用的lavender在那里買, 價錢多少

平平地澳洲個D 都OK了, TEA TREE都好的.  發表於 2017-1-5 14:38