環保洗衣(洗衣球﹑ecover及環保洗衣法)+精油洗衣(#37開始)

作者: 八王爺 发表于 2010-1-10 20:56:05
46680 169
jellyfishy 發表於 2010-1-20 08:56:06 |顯示全部樓層
水母,訂咗啲貨點呀?
     香味啱唔啱feel?
八王爺 發表於 2010-1-19 10:37

貨都收左喇, 真係好抵~
lavender 用來洗衫用. 個味都ok, 不過唔知點解, 覺得佢個香味無我用開julique的lavender essential oil 咁持久.
八王爺 發表於 2010-1-20 10:25:19 |顯示全部樓層
無咁持久即係 純度唔夠!!
jellyfishy 發表於 2010-1-20 10:39:47 |顯示全部樓層
無咁持久即係 純度唔夠!!
八王爺 發表於 2010-1-20 10:25

咁呀~ 咁用來洗衫和清潔囉, 夠平又無chemicals~
prodorothyhkg 發表於 2010-1-20 17:42:17 |顯示全部樓層
咁呀~ 咁用來洗衫和清潔囉, 夠平又無chemicals~
jellyfishy 發表於 2010-1-20 10:39

洗地抹野可以防cockroach添呀
八王爺 發表於 2010-1-20 19:34:46 |顯示全部樓層
咁又係,用黎洗地,粗粗地得。
好過用漂白水。臭到死。
prodorothyhkg 發表於 2010-1-20 19:48:18 |顯示全部樓層
咁又係,用黎洗地,粗粗地得。
好過用漂白水。臭到死。
八王爺 發表於 2010-1-20 19:34

我家d老野嫩野都唔用得漂白水添,一黏到少少少少就全身起紅點水泡add5icon 所以用香薰抹地都十年有多啦add4icon,可以拖一次地就得,唔使過水,快靚正~
防cockroach都係意外發現,d朋友成日問我又狗又人,食完飯d碗又唔係即刻洗,冇理由冇cockroach,而且仲係村屋,仲問我用邊隻殺虫水咁好添add4icon
我屋企除左"鹽蛇"同蚊外真係冇乜其他小動物出入,樓下就老鼠cockroach同蟻都係常客
jellyfishy 發表於 2010-1-21 00:37:57 |顯示全部樓層
咁呢個lavender 抹地法,一定要話俾寶瓶知啊~add12icon
八王爺 發表於 2010-1-21 12:58:00 |顯示全部樓層
有蚊?

咁就要用 lemongrass 或 citronella 做香薰。純天氣軀蚊。
如果嫌 以上兩種味太強,可以用 2 滴 lavender + 1 滴 lemongrass/citronella 比例。
prodorothyhkg 發表於 2010-1-21 13:06:02 |顯示全部樓層
有蚊?

咁就要用 lemongrass 或 citronella 做香薰。純天氣軀蚊。
如果嫌 以上兩種味太強,可以用 2 滴 la ...
八王爺 發表於 2010-1-21 12:58

我冇點架,呀仔老豆話太濃唔c服~~
jellyfishy 發表於 2010-2-18 23:22:16 |顯示全部樓層

報告:
用了環保洗衣球一個多月了,或許我的衣服沒有很大怪味,一般都ok無乜問題,當然有時有些油漬和血漬之類的東東就要靠傳統洗衣粉攪點.
此外,為免要續件衫check有無油漬加工,增加洗衣時間,我還是每次洗衣都加少少洗衣粉補補佢.
洗衣粉份量方面,我用開"潔疤", 一滿機衫,試到一匙 5mm高的份量,已經覺得好乾淨,加埋最後兩次過水時,加幾滴lavender essential oil,洗完d衫既清香又乾淨,男丁仲少了鼻敏感,好happy~~
八王爺 發表於 2010-2-22 22:12:14 |顯示全部樓層
連鼻敏都搞掂埋, lanvender 真係萬能!
難怪一直被稱為萬能精油,精油之王!

洗衣粉我用 金章,非常乾淨,5kg 只用半匙。
carlo 發表於 2010-4-10 05:20:08 |顯示全部樓層
係咖,但係會令衣物褪色喎 o_O

另外,長期咁用,洗衣機會好快生锈~
marcuslee 發表於 2010-1-11 12:02

係咖,但係會令衣物褪色喎 o_O ---------我都係用漂白水 + 清毒洗衣液

另外,長期咁用,洗衣機會好快生锈~ ---- 唔會呀 , 生锈前都比我用壞啦 !^^
carlo 發表於 2010-4-10 05:21:05 |顯示全部樓層
我用大眼雞
應該唔可以倒番D水落去用
oneonewe 發表於 2010-1-11 12:10

可以係落洗衣液個位落
carlo 發表於 2010-4-10 06:16:27 |顯示全部樓層
羽絨我都係就咁放入洗衣機洗 , 再用乾衣機乾 , 小朋友果 D 分分一星期要洗幾次 , 不過都無事 , 有件大仔返學粗著既 , 成日咁洗都幾年 , 上年比埋細佬著添 , 真係無問題 , 今晚洗 , 第二朝就有得著啦 !  ^^

如果用精油 , 我會等放入乾衣機時先滴 - 順便成屋都香晒 ^^
比得大帝 發表於 2010-5-16 21:48:19 |顯示全部樓層
對環保洗衣球是否有效, 以下是一個water teatment engineer 的意見

I am a water treatment engineer, and can tell you that there is no such thing that will "activate water molecules" or "release the cleansing oxygen" from the water! It's just a load of technobabble to make you think it's some kind of amazing product.

There have been trials comparing these eco balls to just doing a wash with no detergents at all. As others have said, the way they work is by agitating your clothes in the machine. Most modern washing machines are now so good that we can probably get away with doing our laundry without any soap powders, unless your washing is really dirty or has stubborn stains.

Most people probably don't have the confidence to wash their clothes without any washing powder, so these eco balls are a way of convincing you otherwise, and a way of making someone very rich!

按其說, 環保洗衣球 只是一個心理的環保工具
比得大帝 發表於 2010-5-17 21:39:28 |顯示全部樓層

為了證實環保洗衣球的效用, 上星期去永安買了一個環保洗衣球回來做洗衣測試
A. 不用洗衣球, 用標準1/4的份量的(洗衣粉+柔順劑)
B. 只用環保洗衣球
C. 只用清水

結果:
在清潔方面:
B 同 C 係睇唔出有分別
A比B/C略為清潔, 但B/C清潔程度也可以接受

在柔順方面:
A很明顯柔順過B同C
B同C的柔順程度睇唔出有分別

建設, 為支持環保:
1. 用或不用洗衣球(其實冇分別), + 用標準1/4的份量的(洗衣粉+柔順劑)
2. 只用清水, 不用洗衣粉及不用柔順劑

我個洗衣球明天攞去退錢, 因為佢話唔滿意, 一星期內可以退

評分

查看全部評分

八王爺 發表於 2010-5-17 22:07:18 |顯示全部樓層
excellent
jellyfishy 發表於 2010-5-21 21:04:04 |顯示全部樓層
退左未呀?
比得大帝 發表於 2010-5-27 22:25:12 |顯示全部樓層
退左未呀?
jellyfishy 發表於 2010-5-21 21:04

我地係精明消費者, 緊係退咗啦
花無知 發表於 2010-6-2 19:22:42 |顯示全部樓層
意外驚喜發現,有精油心得分享~~