環保洗衣(洗衣球﹑ecover及環保洗衣法)+精油洗衣(#37開始)

作者: 八王爺 发表于 2010-1-10 20:56:05
46681 169
孖吉 發表於 2010-1-11 17:18:13 |顯示全部樓層
加咁多天然清潔劑(蘇打粉,白醋),咁使乜用佢個球?!
醋味只要過一次水就無晒。 ...
八王爺 發表於 2010-1-11 16:59

... 美國果邊有好多人比較過,個球的清潔能力同清水一樣,其實清水都一樣洗得好乾淨
jellyfishy 發表於 2010-1-11 17:19:58 |顯示全部樓層
... 美國果邊有好多人比較過,個球的清潔能力同清水一樣,其實清水都一樣洗得好乾淨 ...
marcuslee 發表於 2010-1-11 17:18

嘩~你咁講,好灰喎~ 咁多年來用咁多洗衣粉...家下又買個球...
孖吉 發表於 2010-1-11 17:23:27 |顯示全部樓層
嘩~你咁講,好灰喎~ 咁多年來用咁多洗衣粉...家下又買個球... ...
jellyfishy 發表於 2010-1-11 17:19

(詳情上次 delete 咗個 洗衣球個帖講咗)

所以我話以後洗衫會用少 d 洗粉
chiman 發表於 2010-1-11 17:25:27 |顯示全部樓層
即係個波。。。。冇咩用。。。add4icon
tommysze8 發表於 2010-1-11 18:13:19 |顯示全部樓層

環保洗衣球可發出強烈遠紅外線功能,將水分子之間的氫分子打散....還有鹼性球,這樣可以幫助去除油脂成分之污垢.....球內部的抗細菌球,可殺滅及抑制細菌......球內的去氯球,去除水中之氯,改善水的表面張力......磁化六角水、、、、。
嘩!咁犀利,點解唔加埋 納米 . .... 真係要請  曹宏威博士 講吓、、我點都唔信上面D理由,就算係得,咁小嘢可以處理幾年嘅衫?套用 曹宏威博士 口頭禪,要實驗過先知。只係 遠紅外線功能,將水分子之間的氫分子打散 就有排講唔清。   我上網見唔到有關測試。只見過 (wiki) 美國 禁止有一類此產品用不實之廣告。
以前D人洗衫用棍去河邊洗衫,是否洗衣機可以唔用洗衣粉洗衫都得?
擔泥 發表於 2010-1-11 18:32:09 |顯示全部樓層
我諗有時講咩都係假. 親身試過啱自己o既咪繼續用咯. 因為每個人o既情況同要求都唔同嗎.
jellyfishy 發表於 2010-1-11 18:45:31 |顯示全部樓層
兩個波波, 唔買都買左喇~
總之以後唔用波波時, 洗粉減半, 衫浸耐d 水當換少幾轉水, 慳錢慳電慳水為先!!
tommysze8 發表於 2010-1-11 19:16:14 |顯示全部樓層
我唔反對用環保洗衣球, 只係 其中的原理  .....遠紅外線功能,將水分子之間的氫分子打散.....有D似江湖術士,以是而非,用以提高價錢。
....用棍去河邊洗衫...反影出洗衫可能好間單,如果從 環保洗衣球討論中,找出環保而平的方法洗衫,咁就會吸引多D人環保啦。
孖吉 發表於 2010-1-11 20:17:18 |顯示全部樓層
我唔反對用環保洗衣球, 只係 其中的原理  .....遠紅外線功能,將水分子之間的氫分子打散.....有D似江湖術 ...
tommysze8 發表於 2010-1-11 19:16

遠紅外線 係用黎 "大" 人地的名詞, layman term 即係 字咁簡單。個洗衣球發出 遠紅外線 即係佢會有溫度 咁解, .... 其實室溫下所有物體都溫度,都放出遠紅外線,越熱的東西放出越多 遠紅外線 ----- 好明顯個浸响水裏面的球唔會發出幾多 遠紅外線,反而水自己的溫度係 遠紅外線 的主要來源 ....

了解左乜野係 遠紅外線 之後,我己經唔會信利用 遠紅外線 原理的洗衣球了 !
tongtony 發表於 2010-1-11 21:07:28 |顯示全部樓層
道理,原理,多又多,價錢可收多,多,多.add3icon
孖吉 發表於 2010-1-11 21:13:33 |顯示全部樓層
簡單d講,以後見到 遠紅外線納米 都要特別小心,大概有 50% 用呢兩個 term 的都係 "呃錢" 的
sammy 發表於 2010-1-11 21:51:18 |顯示全部樓層
我不信證書,也不信專利,只信論文。不曾在學術界發表過的「發明」,皆為侈論,不足採信。
只要搜查一下,就會發現類似的產品多如沙數--一派群蟻附羶的景象。
八王爺 發表於 2010-1-11 21:52:40 |顯示全部樓層
我諗有時講咩都係假. 親身試過啱自己o既咪繼續用咯. 因為每個人o既情況同要求都唔同嗎. ...
擔泥 發表於 2010-1-11 11:32

我唔反對用洗衣球,但係話:「親身試過啱自己o既咪繼續用咯.」好得人驚!
好多人試過 K仔,白粉,fing頭丸都話啱自己用.......

另外,今日放工有啲時間行咗間大 p/n,發現有 寶綠洗衣球,99.90元.....
也有 比利時入口的 環保洗衣粉﹑洗衣液﹑清潔劑...等等。

你地 估吓,我買咗乜嘢?
Exodus 發表於 2010-1-11 21:56:49 |顯示全部樓層
minmin 回番我: 應該係轉移時有出錯,令到貼文不見了...真係唔好意思..

個晚洗個d 衫呀, 全用冷水洗, d 波 ...
jellyfishy 發表於 2010-1-11 11:39

我會去真係了解左個波係以咩原理黎洗衫先鬧佢
佢既description根本同個波做緊既野接近無關係~

H2O + e- (負離子) → H+ (氫離子) + OH- (氫氧根離子)
O2 + e- (負離子) → O2-
O2- + H2O → OH- (氫氧根離子) + HO2 (過氧化氫游離基)
HO2 + 2H+ → H+ (氫離子) + H2O2 (過氧化氫/雙氧水)

當中負離子減弱水的表面張力
而過程中既反應會釋放出熱能, 就係佢所指既遠紅外線

我諗滴露都唔使落
佢個原理係幾重equation最後混合出雙氧水H2O2, 仲有咁多H+, 咩毒都消晒
chiman 發表於 2010-1-11 22:00:49 |顯示全部樓層
我唔反對用洗衣球,但係話:「親身試過啱自己o既咪繼續用咯.」好得人驚!
好多人試過 K仔,白粉,f ...
八王爺 發表於 2010-1-11 21:52

你買寶綠洗衣球add4icon
chiman 發表於 2010-1-11 22:02:03 |顯示全部樓層

H2O + e- ( ...
Exodus 發表於 2010-1-11 21:56

咁即係有冇用?
八王爺 發表於 2010-1-11 22:04:23 |顯示全部樓層
揭曉之前,大家都咁環保,介召一種自製環保洗衣粉,可以試試:

材料:
CP70殺菌洗潔皂                          500g
小蘇打粉 (Sodium carbonate)         2杯半 (= 約500ml)
做法:
將洗潔皂刨絲,可一邊刨絲,一邊加入小蘇打。
小蘇打粉有吸濕效用,邊刨絲邊加入可使皂絲不會黏合成塊。
將上述原料混合,並儲存在一個密封罐中。
用法:
每次機洗衣物,可視衣物污穢程度加入 2 – 4 大匙
每次洗衣時,可用 1/4 杯白醋取代柔順劑,除幫助清潔殘留的皂鹼,更可使衣物柔軟蓬鬆。
洗潔皂內含茶樹精油,有殺菌消毒作用。小蘇打有軟化水質作用,可以很好地提高肥皂的清潔作用,同時還有増白作用。

都係用傳統 小蘇打和醋的清潔效能。
所以清水洗衫其實都已經不錯,加少少對環境不污染的天然嘢,就更潔淨。

還有,想有自己喜歡的香味,只要用手帕滴2-3滴essential oil,就有合適自己的香味乾淨衫著! 我以前都加 lavander, lemongrass 精油落 兩個女bb衫度,佢地大咗先無落。

評分

查看全部評分

孖吉 發表於 2010-1-11 22:05:33 |顯示全部樓層

H2O + e- ( ...
Exodus 發表於 2010-1-11 21:56

我唔係咁睇,應該連呢 d 都冇....
你諗吓邊到黎咁多能量發出咁多 -ve ion 先,佢而家講緊係 物理能量,唔係化學能量喎~
chiman 發表於 2010-1-11 22:06:50 |顯示全部樓層
揭曉之前,大家都咁環保,介召一種自製環保洗衣粉,可以試試:

材料:
CP70殺菌洗潔皂                   ...
八王爺 發表於 2010-1-11 22:04

還有,想有自己喜歡的香味,只要用手帕滴2-3滴essential oil,就有合適自己的香味乾淨衫著! 我以前都加 lavander, lemongrass 精油落 兩個女bb衫度,佢地大咗先無落。

加落去洗?
corina 發表於 2010-1-11 22:06:59 |顯示全部樓層
回復 34# Exodus
針仔,我讀文科,唔明你講乜?add3icon
即是可以消毒,咁去圬得唔得呢?add12icon